ciasto cytrynowe

Krajanka cytrynowa

Krajanka cytrynowa – wilgotne, mega cytrynowe, płaskie kwadraciki dowolnej wielkości, krojone już po upieczeniu. Raczej ciastka niż ciasto. Mały kęs do kawy w środku tygodnia albo na leniwą sobotę.
Ciasto nie zawiera proszku do pieczenia, zatem nie rośnie, nie jest napuszone, raczej zwarte i ciężkie.  Przypomina nieco brownie, choć nie ma w nim czekolady. Dobrze jest przestrzegać przepisowego trzymania się czasu pieczenia – 30 minut.  Jeśli trzyma się je w piekarniku dłużej, staje się suche, a cały wic i przyjemność smakowania leży tu w konsystencji. Zresztą – trzymanie ciasta w piecu zbyt długo to grzech nie tylko tego przypadku. Ile razy złoszczę się na siebie bo wydawało mi się, że drożdżowe potrzebuje chwili dłużej niż podano w przepisie. Wiele ciast i ciastek traci swoją charakterystyczną, cudną, wilgotną teksturę przez zbyt długie przebywanie w piekarniku.
Krajanka cytrynowa pod przykryciem z klosza lub ściereczki zachowa świeżość przez kilka dni,  warstwa cytrynowego lukru długo utrzymuje wilgoć ciasta. Udekorowana bakaliami może pełnić rolę wielkanocnego mazurka. Można zatem już teraz sprawdzić czy smak nam odpowiada, a na święta przebrać ciasto w odpowiedni strój.

Krajanka cytrynowa – składniki (na małą formę ok. 12×28 cm)

wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę

  • 160 g masła
  • 1/2 szklanki cukru (ok. 120 g)
  • 3 duże jajka
  • skórka otarta z dwóch cytryn (tylko żółta część)
  • sok z połowy cytryny
  • 170 g mąki pszennej

lukier :

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z cytryny (żółta część)

Krajanka cytrynowa – przepis

Piekarnik ustawić na 150 stopni – góra – dół.  Formę wyłożyć papierem do pieczenia.

Miękkie masło pokroić w kostkę, dodać cukier i utrzeć mikserem lub malakserem na puch.
Dodawać po jednym jajku. Ucierać do połączenia masy. Może się zwarzyć, nie ma to wpływu na jakość wypieku. Dodać sok i skórkę z cytryny. Ponownie zmiksować. Wsiać przez sito mąkę i całość wymieszać łopatką.  Masę przelać do formy i wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na metalowej kratce.
Składniki lukru utrzeć łyżką w miseczce. Gdyby był bardzo gesty dodać kilka kropli soku, za rzadki – dosypać cukru. Polać ciasto, pokroić na dowolnej wielkości kostkę, udekorować bakaliami lub świeżymi/mrożonymi owocami.

podejrzane na blogu MW
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂



  1. Zuza / zielonakuchnia.blogspot.com
    22 lutego, 2018, 9:45 am

    wilgotne cytrynowe, a do tego jakie eleganckie! 🙂

  2. Ela
    22 lutego, 2018, 3:04 pm

    Ciasto pyszne! Delikatnie cytrynowe, mięciutkie, wilgotne… Dokladnie takie, jak lubię! na pewno będę wracała do tego przepisu 🙂 dziękuję 🙂

  3. Candy Pandas
    25 lutego, 2018, 11:24 am

    Wygląda na takie odświeżające ciasto 🙂 Bardzo lubimy taką strukturę 🙂

  4. Sandra
    25 lutego, 2018, 3:01 pm

    Witam, piekę już 30 min A po bokach pływa masło/tłuszcz. Czy mam wyjmować czy jednak dopisać? Co mogłam zrobić źle?

    Dziękuję i pozdrawiam,
    Sandra

    1. Beata Królikiewicz
      25 lutego, 2018, 9:02 pm

      Nie szkodzi, wyciągać. Potem konsystencja się zmienia. Nie ma dramatu ale lepiej wcześniej.

  5. Sandra
    25 lutego, 2018, 3:02 pm

    *Czy jednak dopiec

  6. Magda
    2 marca, 2018, 9:04 am

    Fajny pomysł na bardzo kuszący cytrynowy deser 🙂

  7. AZgotuj
    8 marca, 2018, 7:29 am

    Jej, boska! Chcę taką !

  8. Patrycja
    1 czerwca, 2018, 9:04 am

    Krajankę zrobiłam już kilka razy. Ciasto uniwersalne było mazurkiem i jest naszym ulubionym wypiekiem weekendowym. Za każdym razem zadziwia mnie wyczuwalny lekko twarogowy smak, może to kwesta konsystencji.

    1. Beata Królikiewicz
      1 czerwca, 2018, 11:05 am

      Bardzo się cieszę, lubię ten twarogowy posmak:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie