bardzo dobre pieczone warzywa

Bardzo dobre pieczone warzywa

Bardzo dobre pieczone warzywa, które można zajadać cały sezon. Szczególnie w końcówce zimy brak kolorów na talerzu doskwiera mi bardzo, czuję, że muszę złapać więcej energii. Wiem, że to niesezonowo teraz, co poradzę. Nie jestem jakimś tam zaraz ideałem. Podałam je z okazji spotkania z przyjaciółkami i mimo innych pyszności dookoła półmisek opróżnił się szybko. Warzywa są dobrze doprawione, chrupkie, wyraźne w smaku, żadne tam jałowe nic, ma się ochotę zjeść całą miskę, serio. Piekę z podanej porcji i  mam na dwa, trzy dni.
Pieczone warzywa zajadam szczególnie często w okresie, kiedy powoli zbliża się sezon zdejmowania grubych swetrów. Myślę sobie, że czas wrócić na siłownię, zrobić z sobą COŚ. Rzecz jasna, żaden ze mnie wyczynowiec, już dziś wstawiłam malutkie, cytrynowe ciastko, pachnie z piekarnika, muszę testować przecież nowe przepisy:) Chodzi jednak o zachowanie równowagi. Ciastko na podwieczorek, a na kolację pieczone warzywa. Jajka na śniadanie, warzywa na obiad, kawałek ciastka i lekka kolacja. I jakoś się człowiek może dopnie w ulubionej letniej sukience:)

Bardzo dobre pieczone warzywa – składniki (na ok. 6-8 porcji) :

  • mały kalafior lub pół dużego
  • mała cukinia
  • jedna, dwie czerwone papryki
  • ew. kilka różyczek brokuła
  • kilka pieczarek ( ok. 200 g)
  • 4 łyżki oliwy
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • ząbek lub dwa czosnku
  • sól (ok. łyżeczki)
  • 1/2 łyżeczki najlepiej – wędzonej, ostrej lub słodkiej papryki
  • dwie łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka masła
  • ew. dwie łyżki prażonego słonecznika, sezamu lub pestek dyni do posypania, można dać na całość łyżkę pokruszonego sera feta lub startego parmezanu
  • pęczek natki pietruszki

Bardzo dobre pieczone warzywa – przepis

Piekarnik ustawić na 180 stopni. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Warzywa pokroić, kalafior na plastry lub nieduże różyczki, brokuł na różyczki, paprykę pozbawić środka i ciąć w paski, pieczarki na pół lub ćwiartki, cukinię w grube plastry.
Oliwę wymieszać z rozgniecionym czosnkiem, solą papryką i skórką otartą z cytryny. Mieszanką możliwie równo polać ułożone na blasze warzywa bez cukinii. Wstawić do piekarnika, na drugą półkę od dołu i piec ok. 15 minut, dodać lekko oprószoną solą cukinię i piec jeszcze 15 minut. Warzywa powinny zmięknąć, ale zachować jędrność.
Wyjąć z piekarnika, przełożyć do miski, położyć na wierzchu wiórki masła, skropić sokiem cytryny, posypać natką pietruszki i delikatnie przemieszać.  Posypać na wierzchu podprażonymi na suchej patelni ziarnami ew. pokruszonym serem feta lub startym parmezanem.

Bardzo dobre pieczone warzywa

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Candy Pandas
    20 lutego, 2018, 8:36 pm

    Wręcz uwielbiamy chrupać takie miksy warzyw <3

  2. katarzynagrzebyk
    21 lutego, 2018, 9:03 am

    Brzmi pysznie:-) kiedyś robiłam czipsy z cukinii – piekłam w piekarniku i suszyłam. Smakowały wspaniale;-)

  3. Bookendorfina Izabela Pycio
    21 lutego, 2018, 9:14 am

    Pieczone warzywa bardzo nam smakują, chętnie przygotowuje ich różne mieszanki, czasem posypujemy ostrymi przyprawami. 🙂

  4. Lena
    21 lutego, 2018, 11:27 am

    Takie warzywa mogę jeść codziennie 🙂

  5. Joanna
    21 lutego, 2018, 3:58 pm

    Pysznie i zdrowo, ale jeszcze troszkę będę musiała poczekać, aż to zrobię ze względu na piekarnik.

    1. Beata Królikiewicz
      21 lutego, 2018, 8:38 pm

      Bez piekarnika jak bez ręki:)

  6. Gosia
    16 listopada, 2018, 1:49 pm

    Pyszne!! Dodałam moim mężczyznom ziemniaki, marchewkę i buraki, a resztę jak w przepisie… Cała olbrzymia blacha na obiad zniknęła!! Byłam w szoku 🙂 będziemy często powtarzać np. Z jajkiem sadzonki, albo rybą…
    Dziękuję

    1. Beata Królikiewicz
      16 listopada, 2018, 5:30 pm

      pozdrowionka:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie