Bardzo dobre pieczone warzywa
Bardzo dobre pieczone warzywa, które można zajadać cały sezon. Szczególnie w końcówce zimy brak kolorów na talerzu doskwiera mi bardzo, czuję, że muszę złapać więcej energii. Wiem, że to niesezonowo teraz, co poradzę. Nie jestem jakimś tam zaraz ideałem. Podałam je z okazji spotkania z przyjaciółkami i mimo innych pyszności dookoła półmisek opróżnił się szybko. Warzywa są dobrze doprawione, chrupkie, wyraźne w smaku, żadne tam jałowe nic, ma się ochotę zjeść całą miskę, serio. Piekę z podanej porcji i mam na dwa, trzy dni.
Pieczone warzywa zajadam szczególnie często w okresie, kiedy powoli zbliża się sezon zdejmowania grubych swetrów. Myślę sobie, że czas wrócić na siłownię, zrobić z sobą COŚ. Rzecz jasna, żaden ze mnie wyczynowiec, już dziś wstawiłam malutkie, cytrynowe ciastko, pachnie z piekarnika, muszę testować przecież nowe przepisy:) Chodzi jednak o zachowanie równowagi. Ciastko na podwieczorek, a na kolację pieczone warzywa. Jajka na śniadanie, warzywa na obiad, kawałek ciastka i lekka kolacja. I jakoś się człowiek może dopnie w ulubionej letniej sukience:)
Bardzo dobre pieczone warzywa – składniki (na ok. 6-8 porcji) :
- mały kalafior lub pół dużego
- mała cukinia
- jedna, dwie czerwone papryki
- ew. kilka różyczek brokuła
- kilka pieczarek ( ok. 200 g)
- 4 łyżki oliwy
- skórka otarta z połowy cytryny
- ząbek lub dwa czosnku
- sól (ok. łyżeczki)
- 1/2 łyżeczki najlepiej – wędzonej, ostrej lub słodkiej papryki
- dwie łyżki soku z cytryny
- łyżeczka masła
- ew. dwie łyżki prażonego słonecznika, sezamu lub pestek dyni do posypania, można dać na całość łyżkę pokruszonego sera feta lub startego parmezanu
- pęczek natki pietruszki
Bardzo dobre pieczone warzywa – przepis
Piekarnik ustawić na 180 stopni. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Warzywa pokroić, kalafior na plastry lub nieduże różyczki, brokuł na różyczki, paprykę pozbawić środka i ciąć w paski, pieczarki na pół lub ćwiartki, cukinię w grube plastry.
Oliwę wymieszać z rozgniecionym czosnkiem, solą papryką i skórką otartą z cytryny. Mieszanką możliwie równo polać ułożone na blasze warzywa bez cukinii. Wstawić do piekarnika, na drugą półkę od dołu i piec ok. 15 minut, dodać lekko oprószoną solą cukinię i piec jeszcze 15 minut. Warzywa powinny zmięknąć, ale zachować jędrność.
Wyjąć z piekarnika, przełożyć do miski, położyć na wierzchu wiórki masła, skropić sokiem cytryny, posypać natką pietruszki i delikatnie przemieszać. Posypać na wierzchu podprażonymi na suchej patelni ziarnami ew. pokruszonym serem feta lub startym parmezanem.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Wręcz uwielbiamy chrupać takie miksy warzyw <3
Brzmi pysznie:-) kiedyś robiłam czipsy z cukinii – piekłam w piekarniku i suszyłam. Smakowały wspaniale;-)
Pieczone warzywa bardzo nam smakują, chętnie przygotowuje ich różne mieszanki, czasem posypujemy ostrymi przyprawami. 🙂
Takie warzywa mogę jeść codziennie 🙂
Pysznie i zdrowo, ale jeszcze troszkę będę musiała poczekać, aż to zrobię ze względu na piekarnik.
Bez piekarnika jak bez ręki:)
Pyszne!! Dodałam moim mężczyznom ziemniaki, marchewkę i buraki, a resztę jak w przepisie… Cała olbrzymia blacha na obiad zniknęła!! Byłam w szoku 🙂 będziemy często powtarzać np. Z jajkiem sadzonki, albo rybą…
Dziękuję
pozdrowionka:)