Zupa krem z soczewicy i batatów
Zupa krem z soczewicy i batatów, rozgrzewająca, pyszna, gęsta, łatwa i szybka w przygotowaniu. Smakuje mi tak, że zajadałam ją wczoraj na obiad i kolację. Idealne danie jednogrankowe, duży talerz jest wystarczająco pożywny, wystarczy za cały obiad. Mięsny dodatek nie jest konieczny, moi osobiści domownicy jednak żądają. Dla nich specjalnie podsmażam pokrojony w kostkę wędzony boczek lub dobrą kiełbasę i posypuję nimi zupę. Mnie wystarczą podprażone chwilę na suchej patelni pestki słonecznika lub dyni, odrobina startego parmezanu lub innego sera w podobnym rodzaju albo kilka grzanek z bułki. Czasem dla ozdoby – ziarenka czarnego sezamu, to zawsze robi dobre wrażenie 🙂 Często nie daję zupełnie nic. Czerwona soczewica krócej się gotuje i ładniej wygląda niż zielona, to ją przeważnie wybieram.
Bataty można zastąpić ziemniakami. Z uwagi na niski indeks glikemiczny daję batata zamiast nich, mniej tłuszczu w boczkach przybywa, więcej można zjeść – to zaleta której nie przepuszczam jeśli mogę:)
Zupa krem z soczewicy i batatów – składniki (na ok. 4-5 porcji)
- szklanka czerwonej soczewicy ( ok. 250 g)
- duża marchewka
- kawałek selera ( ok. 1/5)
- duża cebula
- ząbek czosnku
- ew. pół ostrej , świeżej papryczki
- łyżeczka klarowanego masła albo dwie łyżki oleju do smażenia
- duży batat lub dwa mniejsze
- ok. 1,5 l wody lub jeśli mamy – wywaru z warzyw i mięsa, rosołu
- sól (ok.pół łyżeczki), pieprz, szczypta chili (ilość wg. uznania)
- kilka kropli tabasco
- 1 1/2 soku z cytryny
Do posypania – podsmażony, pokrojony w kostkę boczek lub kiełbasa, siekana natka pietruszki, podprażone ziarna słonecznika lub dyni, łyżką startego parmezanu lub innego, twardego sera, ew. łyżeczka dobrej oliwy
Zupa krem z soczewicy i batatów – przepis
Soczewicę przepłukać na sicie zimną wodą. Pozostawić do odsączenia.
Marchewkę i selera zatrzeć na tarce, cebulę drobno pokroić.
Do garnka włożyć masło lub wlać olej, rozgrzać, wrzucić starte warzywa, pokrojoną cebulę, obranego, pokrojonego w kostkę batata i ew. papryczkę. Podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać drobno pokrojony ząbek czosnku, przemieszać. Wsypać soczewicę, zalać wszystko wodą, dodać przyprawy.
Przykryć garnek pokrywką i gotować wszystko na małym ogniu ok. 30 minut. Kiedy warzywa będą całkowicie miękkie, zblendować zupę na krem. Ja pozostawiam nieco soczewicy w całości, nie jest to konieczne.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Dodałem więcej czosnku, korzeń pietruszki, trochę imbiru oraz curry. Pyszności! Polecam z całego serducha 🙂
Zupa z soczewicy z mięchem?!
Soczewica istnieje właśnie po to, by pokazywać, że mięcho NIE JEST POTRZEBNE.
Rób bez.