zupa z soczewicy

Zupa krem z soczewicy i batatów

Zupa krem z soczewicy i batatów,  rozgrzewająca, pyszna, gęsta, łatwa i szybka w przygotowaniu. Smakuje mi tak, że zajadałam ją wczoraj na obiad i kolację. Idealne danie jednogrankowe, duży talerz jest wystarczająco  pożywny, wystarczy za cały obiad. Mięsny dodatek nie jest konieczny, moi osobiści domownicy jednak żądają. Dla nich specjalnie podsmażam pokrojony w kostkę wędzony boczek lub dobrą kiełbasę i posypuję nimi zupę. Mnie wystarczą podprażone chwilę na suchej patelni pestki słonecznika lub dyni, odrobina startego parmezanu lub innego sera w podobnym rodzaju albo kilka grzanek z bułki. Czasem dla ozdoby – ziarenka czarnego sezamu, to zawsze robi dobre wrażenie 🙂 Często nie daję zupełnie nic. Czerwona soczewica krócej się gotuje i ładniej wygląda niż zielona, to ją przeważnie wybieram.
Bataty można zastąpić ziemniakami.  Z uwagi na niski indeks glikemiczny daję batata zamiast nich, mniej tłuszczu w boczkach przybywa, więcej można zjeść – to zaleta której nie przepuszczam jeśli mogę:)

Zupa krem z soczewicy i batatów – składniki (na ok. 4-5 porcji)

  • szklanka czerwonej soczewicy ( ok. 250 g)
  • duża marchewka
  • kawałek selera ( ok. 1/5)
  • duża cebula
  • ząbek czosnku
  • ew. pół ostrej , świeżej papryczki
  • łyżeczka klarowanego masła albo dwie łyżki oleju do smażenia
  • duży batat lub dwa mniejsze
  • ok. 1,5 l wody lub jeśli mamy – wywaru z warzyw i mięsa, rosołu
  • sól (ok.pół łyżeczki), pieprz, szczypta chili (ilość wg. uznania)
  • kilka kropli tabasco
  • 1 1/2 soku z cytryny

Do posypania – podsmażony, pokrojony w kostkę boczek lub kiełbasa, siekana natka pietruszki, podprażone ziarna słonecznika lub dyni, łyżką startego parmezanu lub innego, twardego sera, ew. łyżeczka dobrej oliwy

Zupa krem z soczewicy i batatów – przepis

Soczewicę przepłukać na sicie zimną wodą. Pozostawić do odsączenia.
Marchewkę i selera zatrzeć na tarce, cebulę drobno pokroić.
Do garnka włożyć masło lub wlać olej, rozgrzać, wrzucić starte warzywa, pokrojoną cebulę, obranego, pokrojonego w kostkę batata i ew. papryczkę. Podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać drobno pokrojony ząbek czosnku, przemieszać. Wsypać soczewicę, zalać wszystko wodą, dodać przyprawy.
Przykryć garnek pokrywką i gotować wszystko na małym ogniu ok. 30 minut. Kiedy warzywa będą całkowicie miękkie, zblendować zupę na krem. Ja pozostawiam nieco soczewicy w całości, nie jest to konieczne.

zupa z soczewicy

 

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Szymon
    28 października, 2019, 2:54 pm

    Dodałem więcej czosnku, korzeń pietruszki, trochę imbiru oraz curry. Pyszności! Polecam z całego serducha 🙂

  2. Emu
    9 grudnia, 2019, 9:27 pm

    Zupa z soczewicy z mięchem?!
    Soczewica istnieje właśnie po to, by pokazywać, że mięcho NIE JEST POTRZEBNE.

    1. Beata Królikiewicz
      10 grudnia, 2019, 4:53 pm

      Rób bez.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)