zupa z soczewicy

Zupa krem z soczewicy i batatów

Zupa krem z soczewicy i batatów,  rozgrzewająca, pyszna, gęsta, łatwa i szybka w przygotowaniu. Smakuje mi tak, że zajadałam ją wczoraj na obiad i kolację. Idealne danie jednogrankowe, duży talerz jest wystarczająco  pożywny, wystarczy za cały obiad. Mięsny dodatek nie jest konieczny, moi osobiści domownicy jednak żądają. Dla nich specjalnie podsmażam pokrojony w kostkę wędzony boczek lub dobrą kiełbasę i posypuję nimi zupę. Mnie wystarczą podprażone chwilę na suchej patelni pestki słonecznika lub dyni, odrobina startego parmezanu lub innego sera w podobnym rodzaju albo kilka grzanek z bułki. Czasem dla ozdoby – ziarenka czarnego sezamu, to zawsze robi dobre wrażenie 🙂 Często nie daję zupełnie nic. Czerwona soczewica krócej się gotuje i ładniej wygląda niż zielona, to ją przeważnie wybieram.
Bataty można zastąpić ziemniakami.  Z uwagi na niski indeks glikemiczny daję batata zamiast nich, mniej tłuszczu w boczkach przybywa, więcej można zjeść – to zaleta której nie przepuszczam jeśli mogę:)

Zupa krem z soczewicy i batatów – składniki (na ok. 4-5 porcji)

  • szklanka czerwonej soczewicy ( ok. 250 g)
  • duża marchewka
  • kawałek selera ( ok. 1/5)
  • duża cebula
  • ząbek czosnku
  • ew. pół ostrej , świeżej papryczki
  • łyżeczka klarowanego masła albo dwie łyżki oleju do smażenia
  • duży batat lub dwa mniejsze
  • ok. 1,5 l wody lub jeśli mamy – wywaru z warzyw i mięsa, rosołu
  • sól (ok.pół łyżeczki), pieprz, szczypta chili (ilość wg. uznania)
  • kilka kropli tabasco
  • 1 1/2 soku z cytryny

Do posypania – podsmażony, pokrojony w kostkę boczek lub kiełbasa, siekana natka pietruszki, podprażone ziarna słonecznika lub dyni, łyżką startego parmezanu lub innego, twardego sera, ew. łyżeczka dobrej oliwy

Zupa krem z soczewicy i batatów – przepis

Soczewicę przepłukać na sicie zimną wodą. Pozostawić do odsączenia.
Marchewkę i selera zatrzeć na tarce, cebulę drobno pokroić.
Do garnka włożyć masło lub wlać olej, rozgrzać, wrzucić starte warzywa, pokrojoną cebulę, obranego, pokrojonego w kostkę batata i ew. papryczkę. Podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać drobno pokrojony ząbek czosnku, przemieszać. Wsypać soczewicę, zalać wszystko wodą, dodać przyprawy.
Przykryć garnek pokrywką i gotować wszystko na małym ogniu ok. 30 minut. Kiedy warzywa będą całkowicie miękkie, zblendować zupę na krem. Ja pozostawiam nieco soczewicy w całości, nie jest to konieczne.

zupa z soczewicy

 

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Szymon
    28 października, 2019, 2:54 pm

    Dodałem więcej czosnku, korzeń pietruszki, trochę imbiru oraz curry. Pyszności! Polecam z całego serducha 🙂

  2. Emu
    9 grudnia, 2019, 9:27 pm

    Zupa z soczewicy z mięchem?!
    Soczewica istnieje właśnie po to, by pokazywać, że mięcho NIE JEST POTRZEBNE.

    1. Beata Królikiewicz
      10 grudnia, 2019, 4:53 pm

      Rób bez.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)