sałatka z kozim serem

Sałatka z kozim serem

Sałatka z kozim serem i ziarenkami granatu – lekka, smaczna i chrupiąca, idealna na obiad, kolację, na podwieczorek czy po treningu.
Sałatki pojawiają się u mnie natychmiast po przygotowaniu jakiegoś pysznego ciasta, zachowanie równowagi uznaję za rzecz ważną:) Ciast i rzeczy dobrych, często wysokokalorycznych ale w rozsądnych ilościach sobie nie odmawiam, nie chcę i nie umiem. Jednak by zachować względnie poprawną wagę, w sytuacjach kiedy wiem, że przeholowałam w porze obiadu, brak kolacji lub lepiej – lekka sałatka jest idealnym rozwiązaniem. Nie frustruję się i nie jestem głodna, mój organizm wysyła sygnał, że najadł się dobrym, całość spina się w zadowalający sposób, ciało oddycha z ulgą.
W okresie karnawału kiedy co i rusz pojawia się w pobliżu jakaś pyszna pokusa w postaci pączków, faworków czy innych dobroci, sałatka to stały element naszego kolacyjnego menu:)
Sklepowe półki dostarczają nam różnorodności produktów, które wcześniej zupełnie się na nich nie pojawiały, do nich należą między innymi popularne ostatnio kozie sery, idealne do wykorzystania w sałatkach właśnie, zapiekankach i kanapkowych pastach. Sałatka z kozim serem w takim zestawieniu smaków to pychota, koniecznie zrobić trzeba. Składniki można podmieniać w zależności od zawartości lodówki i upodobań. Pieczony kurczak z obiadu czy suszone pomidory – niech Was fantazja niesie:)

*Artykuł został przygotowany z partnerem bloga

Sałatka z kozim serem – składniki (na dwie osoby) :

  • pół dużej główki salaty lodowej lub kilka garści innej, ulubionej – rukola, roszponka, rzymska itp.
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • dwie, trzy łyżki okruchów koziego sera
  • ziarenka z połowy owocu granatu
  • słonecznik lub pestki dyni do posypania

sos – dressing:

  • cztery łyżki oliwy
  • łyżka octu balsamicznego
  • pół posiekanego drobno ząbka czosnku
  • pół łyżeczki miodu

Sałatę porwać na kawałki, ułożyć na dużym talerzu lub półmisku. Jajka pokroić w ósemki, ułożyć na sałacie. Przy pomocy łyżeczki wyłożyć też okruchy – małe porcje koziego sera. Całość posypać ziarnami granatu oraz podprażonymi chwilę na suchej patelni ziarnami słonecznika lub dyni. Składniki sosu wymieszać i polać nim sałatkę. Całości nie mieszać.

sałatka z kozim serem

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)