Sałatka z kozim serem
Sałatka z kozim serem i ziarenkami granatu – lekka, smaczna i chrupiąca, idealna na obiad, kolację, na podwieczorek czy po treningu.
Sałatki pojawiają się u mnie natychmiast po przygotowaniu jakiegoś pysznego ciasta, zachowanie równowagi uznaję za rzecz ważną:) Ciast i rzeczy dobrych, często wysokokalorycznych ale w rozsądnych ilościach sobie nie odmawiam, nie chcę i nie umiem. Jednak by zachować względnie poprawną wagę, w sytuacjach kiedy wiem, że przeholowałam w porze obiadu, brak kolacji lub lepiej – lekka sałatka jest idealnym rozwiązaniem. Nie frustruję się i nie jestem głodna, mój organizm wysyła sygnał, że najadł się dobrym, całość spina się w zadowalający sposób, ciało oddycha z ulgą.
W okresie karnawału kiedy co i rusz pojawia się w pobliżu jakaś pyszna pokusa w postaci pączków, faworków czy innych dobroci, sałatka to stały element naszego kolacyjnego menu:)
Sklepowe półki dostarczają nam różnorodności produktów, które wcześniej zupełnie się na nich nie pojawiały, do nich należą między innymi popularne ostatnio kozie sery, idealne do wykorzystania w sałatkach właśnie, zapiekankach i kanapkowych pastach. Sałatka z kozim serem w takim zestawieniu smaków to pychota, koniecznie zrobić trzeba. Składniki można podmieniać w zależności od zawartości lodówki i upodobań. Pieczony kurczak z obiadu czy suszone pomidory – niech Was fantazja niesie:)
*Artykuł został przygotowany z partnerem bloga
Sałatka z kozim serem – składniki (na dwie osoby) :
- pół dużej główki salaty lodowej lub kilka garści innej, ulubionej – rukola, roszponka, rzymska itp.
- 2 jajka ugotowane na twardo
- dwie, trzy łyżki okruchów koziego sera
- ziarenka z połowy owocu granatu
- słonecznik lub pestki dyni do posypania
sos – dressing:
- cztery łyżki oliwy
- łyżka octu balsamicznego
- pół posiekanego drobno ząbka czosnku
- pół łyżeczki miodu
Sałatę porwać na kawałki, ułożyć na dużym talerzu lub półmisku. Jajka pokroić w ósemki, ułożyć na sałacie. Przy pomocy łyżeczki wyłożyć też okruchy – małe porcje koziego sera. Całość posypać ziarnami granatu oraz podprażonymi chwilę na suchej patelni ziarnami słonecznika lub dyni. Składniki sosu wymieszać i polać nim sałatkę. Całości nie mieszać.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂