lasagne ze szpinakiem

Lazagne ze szpinakiem i fetą

Lazagne ze szpinakiem i fetą – włoska zapiekanka łatwa do przygotowania, smakuje nawet tym, którzy za szpinakiem nie przepadają. Zdecydowanie zbyt rzadko gościła na naszym stole a to za sprawą beszamelowego sosu, który choć pyszny  jest dość kaloryczny i ciężkawy. By potrawa była lżejsza sporządziłam sos na bazie jogurtu i uznaję go za bardzo dobre zastępstwo. Podaję przepisy na oba. Każdy smakuje rzecz jasna inaczej.
Płaty makaronu należy krótko obgotować, minutę, tylko tyle by zwiotczały. Układam je na kuchennej ściereczce, potem przekładam do ulubionego naczynia, chlup na nie sos i nadzienie. I zawsze wydaje mi się, że potrawy wyjdzie zbyt mało, że naczynie jakieś takie puste i ta porcja nada się raczej dla mniejszej ilości osób. Pozory jednak mylą, danie jest sycące. I baaaardzo dobre.
Lazagne ze szpinakiem i fetą – bardzo smaczny obiad i kolacja na spotkanie z przyjaciółmi. Jeśli dodatkowo dorzuci się do potrawy okruchy dobrego sera pleśniowego ( np. rokpol, lazur itp. nie przepadam za nimi w innej postaci – serio) smak dania powozi do nieba,  bez pomocy windy 🙂

Lazagne ze szpinakiem i fetą – składniki (na ok. 6 porcji)

  • 12 płatów makaronu lazagne
  • łyżeczka, dwie klarowanego masła
  • 200 g szpinaku, najlepiej w liściach ( mrożonego lub świeżego)
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • 200 sera feta
  • ok. 20 – 30 g sera z niebieską pleśnią ( niekoniecznie)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ew. kilka pomidorków koktajlowych
  • ew. kilka pokrojonego w plastry bekonu lub szynki

Na sos jogurtowy

  • duży, gęsty jogurt naturalny lub lepiej grecki ( 400ml)
  • jajko
  • pół łyżeczki mielonej/startej gałki muszkatołowej
  • 1/5 łyżeczki soli
  • duża szczypta chili
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • dwie łyżki startego parmezanu, cheddar, złoty bursztyn lub innego w tym typie , długodojrzewającego, twardego sera.

Składniki sosu wymieszać, nie podgrzewać.

do wyboru – sos beszamelowy:

  • łyżka masła ( ok. 50 g)
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 0,5 l mleka
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki soli, 1/5 łyżeczki pieprzu,

Masło stopić na patelni lub w garnku, dodać mąkę. Smażyć intensywnie mieszając  ok. 2 minuty na średnim ogniu ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko. Cały czas mieszać aż sos zgęstnieje i będzie jak gładki krem. Dodać sól, gałkę, pieprz, odstawić z ognia.

Lazagne ze szpinakiem – przepis

Zamrożony pozostawić na sicie do rozmrożenia.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na maśle, na średnim ogniu mieszając aż stanie się szklista i lekko zmięknie. Pod koniec smażenia dorzucić drobno posiekany czosnek. Dodać szpinak, pokruszony ser, jajko, pieprz, sól, chili wszystko wymieszać. Nie ma potrzeby smażenia. Rzeczy upieką się w piekarniku.

W szerokim rondlu zagotować ok. 2 l  wody z dodatkiem ok. połowy łyżeczki soli i łyżeczki oliwy. Włożyć płaty makaronu, gotować delikatnie mieszając od czasu do czasu, ok. minutę. Szeroką szpatułką wyjąć makaron na ściereczkę, płat obok płata, by się nie posklejały ze sobą.

Małe  naczynie żaroodoporne (ok. 30×20) lub formę wysmarować oliwą. Cztery płaty makaronu ułożyć obok siebie na spodzie. Pierwszą posmarować cienko koncentratem, wyłożyć łyżką warstwę sosu, ew. szynki lub bekonu, warstwę szpinaku z fetą, przykryć warstwą makaronu i czynności powtórzyć. Wierzch zalać sosem, na bokach ułożyć pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Piec w temperaturze 180 stopni, ok. 20 minut.

lasagne ze szpinakiem

 

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie