bardzo dobra zupa pieczarkowa

Bardzo dobra zupa pieczarkowa i jak wybrać dobre garnki?

Zimowa, bardzo dobra zupa pieczarkowa zastąpi dwudaniowy obiad, robi się ją szybko i  nie trzeba gotować wywaru. Gęsta, pożywna, rozgrzewająca, jakby prosto z babcinej kuchni. Zajadaliśmy ją przez dwa dni z wielkim smakiem, trzeciego czuliśmy niedosyt. Przepis wrzucam poniżej, a o garnkach kilka słów chciałam, bo co i rusz ktoś pyta mnie o wybór odpowiednich. Zatem jak wybrać dobre garnki?

Moje oko zawsze przyciągną te emaliowane, kolorowe, zwłaszcza z białym wnętrzem. Uwielbiam je za rustykalne wzornictwo, wyglądają pięknie, fotografują świetnie i w dodatku niewiele kosztują. Za 150, góra 200 złotych można mieć cały komplet. Skojarzenia z babciną zupą są oczywiste. Niestety kolorowe piękności są podatne na obicia. Obity garnek jest do wyrzucenia i szkoda, i żal. Ale przy tej niewielkiej cenie warto rozważyć i nie traktować z ostrożnością. Pojedynczy trudniej dokupić, wzornictwo co i rusz się zmienia, zostajemy potem ze stosikiem w różnych wzorach i kolorach. Niemniej – może warto nabyć na kilka lat i zmienić potem wzór całego kompletu, stare oddać studentom do akademika i  po kłopocie. Mam kilka na strychu, komu? 🙂
Minus – do emalii najłatwiej przywiera jedzenie, na przypalenie trzeba uważać bardziej niż w innych przypadkach i z powodu niezbyt grubego dna garnki  słabiej nadają się do smażenia powideł czy konfitur. Niemniej – dalej są moim wizualnym i sentymentalnym faworytem. A do konfitur można mieć garnek specjalny.

Garnki stalowe, żeliwne albo z mieszanki różnych stopów, co i rusz to odporniejszych, mocniejszych, z wieloma warstwami na dnie, kwasoodporne, niewrażliwe na zarysowania. Można w nich gotować wszystko, są trwałe albo jeszcze trwalsze,  nic się w nich nie obije, trudno je zniszczyć. Są na wiele, wiele lat, może z czasem nieco zmatowieją albo wykwitnie na nich jakaś plama. Ale generalnie – nie do zdarcia. Preferuję te z odpinaną rączką, bez plastikowych elementów, które dają się używać w nagrzanym piekarniku. Takie stosuję przez ich praktyczność, tęsknie spoglądając w sklepach na te emaliowane.

Jeśli chodzi o garnki z powłoką teflonową wszystko wygląda w nich pięknie o ile mają grube dno, nic w nich nie przywiera, mamy tu duży komfort gotowania. Póki co – nie spotkałam takiego który z czasem się nie porysuje mimo uważnego stosowania drewnianych i plastikowych, odpowiednich łyżek.

Garnki szklane – te znane mi, są baaardzo ładne ale delikatne, nieodporne na upadki i tylko do kuchenek gazowych.

Garnki ceramiczne – odporne na zarysowania, mocne, solidne ale do czasu. Jeśli posiadają  jasny środek –  z czasem się przebarwiają.

Kuchenka gazowa, płyta indukcyjna czy ceramiczna – to osobna historia. Gazowe kuchnie przyjmą wszystkie naczynia, do płyt indukcyjnych czy ceramicznych trzeba kupić garnki ze specjalnym oznaczeniem – można zaleźć je ładnie wyrysowane w podanym linku, czytelnie i jasno podane.

bardzo dobra zupa pieczarkowa
artykuł opracowany z partnerem

Bardzo dobra zupa pieczarkowa – składniki (na ok. 6 porcji, garnek ok. 3 l)

  • łyżka masła
  • dwie cebule
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • sól (ok. łyżeczki, półtorej), pieprz, na czubku łyżeczki – ostrej papryki, szczypta mielonego imbiru, szczypta gałki muszkatołowej, łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek pora ( ok. 10 cm)
  • pół niedużego selera
  • 200 g pieczarek
  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • liść laurowy
  • ew. 100 – 150 g pokrojonego w kostkę, podsmażonego, wędzonego boczku ( ja dodaję)

Na lane kluski :

  • 4 łyżki mąki
  • jajko
  • szczypta soli
  • ew. nieco wody

W garnku podgrzać masło, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i por, smażyć minutę. Marchewkę, pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pieczarki pokroić w plastry (małe wystarczy na pół albo dać w całości), dodać do cebuli, dodać przyprawy i  smażyć 3-4 minuty na średnim ogniu mieszając. Zalać ok. 2 l wody. Przykryć garnek pokrywką, zagotować. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować jeszcze ok. 15 minut.
W tym czasie, w dużym kubku lub miseczce wymieszać mąkę z jajkiem i ewentualnie niedużą ilością wody. Ciasto ma być gęste ale spływać z łyżki. Kiedy ziemniaki będą miękkie, cienką strużką wlać ciasto do gotującej się zupy. Po minucie, dwóch, kluseczki są gotowe. Dodać podsmażony boczek i ewentualnie siekaną pietruszkę lub koperek.  Dosolić lub podostrzyć jeśli trzeba.

zimowa zupa pieczarkowa

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂



  1. renata
    9 stycznia, 2018, 2:28 pm

    Podoba mi się przepis, bez śmietany, z dodatkiem ziemniaków. Takiego nie znam jutro robię na obiad. Pozdrawiam

    1. Beata Królikiewicz
      9 stycznia, 2018, 5:50 pm

      Daj znak jak smakowało:)

  2. Mateusz
    10 stycznia, 2018, 4:20 pm

    zrobiłem dzisiaj bez boczku pycha.

  3. renata
    10 stycznia, 2018, 5:15 pm

    zrobiłam bez imbiru bo nie miałam ale i tak była bardzo dobra

  4. Jacek
    4 marca, 2018, 6:49 pm

    Smaczna bardzo. Kiedys ja robilem z tego rpzepisu

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)