Bardzo dobre ciasto cytrynowe z makiem
Bardzo dobre ciasto cytrynowe z makiem – do zrobienia w minut dziesięć. Na klasowe, przedszkolne i pracowe wigilie, dla osób, które do ostatniej chwili przed świętami będą pracować. Ciasto wykona kilkulatka, a nastolatka to już ho, ho. Wilgotne, leciutko chrupiące ciasto do kawy i herbaty, do zabrania ze sobą kiedy idzie się z wizytą i wypada zabrać ze sobą jakiś drobiazg dla gospodarzy. Suche składniki miesza się ze sobą, w drugim naczyniu to samo z płynnymi. Potem łączymy jedne z drugimi i siup do piekarnika. Lukier to cukier puder zmieszany z cytrynowym sokiem. Łatwizna. By nie powstał zakalec wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę, zwłaszcza jogurt i jajka. Cytrynę lepiej kupić eko, zwykłą przynajmniej umyć płynem do mycia naczyń i sparzyć.
Bardzo dobre ciasto cytrynowe z makiem przyda się nie tylko z okazji świąt, na codzienne odpoczynki po pracy i dla łagodzenia obyczajów. Upiecz i daj koleżance albo pomocnemu koledze. Przepis na ciasto z makiem, bo mak pomnaża dostatek. Pieczemy, pieczemy! 🙂
Bardzo dobre ciasto cytrynowe z makiem – składniki (na keksówkę ok. 12×27 cm):
- 1 i 3/4 szklanki mąki ( 270g)
- 2/3 szklanki cukru ( 180g)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- łyżka cukru waniliowego lub trochę ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki niemielonego maku
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- sok wyciśnięty z dwóch cytryn
- skórka otarta z jednej cytryny (tylko żółta część)
- ew. dwie łyżki smażonej skórki z pomarańczy ( niekoniecznie)
- pół szklanki oleju (125ml)
lukier – 3/4 szklanki cukru zmieszane z łyżką (lub nieco więcej) soku z cytryny
łyżka suchego maku do dekoracji
Bardzo dobre ciasto cytrynowe z makiem – przepis
Piekarnik ustawić na 180 st. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę, cukier, proszek, sodę, wanilię i mak wymieszać w jednej misce.
W osobnym naczyniu zmieszać łyżką lub trzepaczką jogurt, jajka, sok z cytryny, skórkę i olej.
Jeśli piekarnik jest już całkowicie rozgrzany – płynne składniki wlać do suchych i krótko mieszać łyżką, szybko i bez ubijania. Od razu przelać do formy i wstawić do piekarnika. Pobyt na kuchennym blacie i długie mieszanie może spowodować powstanie zakalca. Zatem szybko i do pieca. Piec ok. 50 minut, patyczek wyjęty z ciasta musi być nieoklejony.
Cukier puder wymieszać porządnie łyżką z sokiem z cytryny. Powstałym lukrem polać ciasto, posypać łyżką maku.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Beata, czy da rade zrobic to ciasto z maki bezglutenowej ? Wyglada bardzo zachecajaco 🙂
Raczej nie, wydaje mi się. Ale korci mnie by sprawdzić z ryżową.
A jednak udalo sie, wyszlo wspaniale 🙂 ! Uzylam gotowej mieszanki mak bezglutenowych oraz maki owsianej, ziemniaczanej, kukurydzianej i kaszki mannej. Polowa cukru w zupelnosci wystarczyla. Dziekuje za kolejny swietny przepis.
O, bardzo się cieszę, dobra wiadomość dla bezglutenowców. Pozdrowionka:)
Upiekłam 🙂 Wyszło pyszne . Zamiast maku dodałam nasiona chia i polałam białą polewą 😉
Bardzo dobre połączenie:)
Ide dni przed świętami mogę zrobić ciasto? czy jak zrobię jutro, lub w czwartek do dotrwa do niedzieli?
Tak, dotrwa, dużo lukru i pod klosz albo w papier do pieczenia czy woskowany.
Owine w papier do pieczenia. A czy przechowywac w lodówce nalezy?