Ryba po grecku

Ryba po grecku babci Lodzi. Jak kupować i smażyć ryby

Ryba po grecku to w wielu domach danie wigilijne. Przepis przypominam, bo święta za pasem, choć taką rybę u nas wcinamy sobie z różnych okazji, nie tylko świątecznych. Całe szczęście, że gdzieniegdzie można kupić teraz świeże, rybne sztuki. One zwyczajnie dają się usmażyć, w przeciwieństwie do mrożonek, które często z uwagi na glazurowaną lodem powierzchnię wyglądają nieźle tylko do chwili rozmrożenia. Zdarzyło się ostatnio, że kupiłam nieco soli ( ryby soli, dla jasności:), która zwyczajnie z patelni wyparowała nie pozostawiając NIC. Może doświadczony laborant doszukałby się tam nieco odparowanej substancji białkowej w ilościach naprawdę mikroskopowych. Ale na pewno niewidocznych dla ludzkiego oka. Uchodzą jeszcze te ryby, którym do zamrożenia pozostawiono skórę. Ryba po grecku  ostatecznie została wykonana po trzeciej wizycie w sklepie.

Jakie ryby kupować?

Podobno najbardziej skażone chemią są ryby hodowane w sztucznych zbiornikach np. w Chinach. Nie kupuję azjatyckiej tilapii ( europejskie hodowle są podobno ok),  ryby maślanej i pangi, suma afrykańskiego  mam problem z tuńczykiem. Bałtycki dorsz podobno też fuj. Poradnik szczegółowy – tutaj

 

Kupuję – dorsza atlantyckiego, karpia, karmazyna, łososia atlantyckiego i pacyficznego, mirunę. Poradnik szczegółowy – tutaj
Rozpoznanie właściwej i prawdziwej informacji w dzisiejszym świecie manipulacji marketingowych to kosmos. To co dziś uznane z a dobre i zdrowe, jutro może okazać się do wyrzucenia.  Póki co – trzymam się wytycznych z poradnika i pytam sprzedawców o źródło pochodzenia. Powinni dysponować.

Jak się smaży mrożone ryby ?

Najpierw kup rybę bez glazury z wody. Błyszczącą, lodową powierzchnię widać na pierwszy rzut oka. Ona często zawiera chlorek sodu i kwas mlekowy, dla poprawienia jej trwałości. Potem rybę rozmroź. Dla przyśpieszenia można skropić ją wodą. Osusz bardzo porządnie papierowym ręcznikiem. Zadbaj o nieprzywierającą, nieporysowaną patelnię, rozgrzej ją suchą, bez tłuszczu. Weź do smażenia dużo klarowanego masła lub oleju roślinnego. Rozgrzej naprawdę dobrze. Przy małej ilości tłuszczu cały zostanie wchłonięty przez rybę. Przy dużej, wbrew pozorom – nie. Ryby posól dopiero przed wrzuceniem na patelnię. Nie dawaj ziół – szybko się przypalają. Nie skrapiaj ryby cytryną, zrób to dopiero na talerzu. Rybę ze skórą najpierw smaż po jej stronie. Nie przykrywaj, ewentualnie te bez panierki, tylko w mące, smażone po jednej stronie – na sam koniec i na krótko. Wtedy zmniejsz ogień by ryba „doszła”. Rybę przewracaj szeroką łopatką lub dwoma i tylko raz. Cierpliwie czekaj aż po jednej stronie naprawdę dobrze się dobrze zrumieni.

Jak usunąć zapach ryby po smażeniu 

W rondelku z wodą (bez przykrycia) zagotuj skórkę cytryn, pomarańczy lub trzy łyżki octu albo łyżkę cynamonu. Na umytej patelni po smażeniu ryby można prażyć kilka minut sodę oczyszczoną. W umytych dłoniach pomiętosić skórkę z cytryny. A Wy jakie macie sposoby na usuwanie zapachów po smażeniu ryby? Ryba po grecku

Ryba po grecku babci Lodzi – składniki

  • 1 kg ryby
  • ok. 3 łyżki mąki
  • 6-7  łyżek oleju roślinnego lub klarowanego masła
  • 4 duże cebule
  • 5 dużych marchewek
  • 2 pietruszki
  • mały seler
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 duże łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki oregano, 1/4 łyżeczki cukru

Ryba po grecku babci Lodzi – przepis

Rybę rozmrozić, dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem.

Rozgrzać patelnię. Wlać na nią tłuszcz. Mocno podgrzać. Rybę oprószyć solą i opanierować w mące. Włożyć na rozgrzaną patelnię i smażyć po jednej stronie do mocnego zrumienienia. Przewrócić na drugą stronę. Smażyć kilka minut. Przełożyć na duży talerz lub od razu do naczynia w którym ryba będzie przechowywana.

Jeśli patelnia jest bardzo duża ( 28 – 30 cm) można na niej smażyć warzywa. Jeśli nie, potrzebny jest duży garnek , najlepiej z grubym dnem.

Cebulę pokroić w kostkę, marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W naczyniu rozgrzać łyżkę, dwie tłuszczu i wrzucić cebulę. Smażyć mieszając aż lekko zmięknie. Dodać starte warzywa, smażyć dwie, trzy minuty i zalać ok. szklanką wody zmieszanej z koncentratem pomidorowym. Wszystko osolić do smaku, dodać pieprz i pozostałe przyprawy. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok. 15 – 20 minut, do miękkości warzyw. Gotowe wyłożyć na usmażoną rybę. Ryba po grecku gotowa.  Podawać na zimno lub ciepło.

Ryba po grecku

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

 

 



  1. Dorota
    29 listopada, 2017, 4:41 pm

    Całkiem niedawno przygotowałam rybę po grecku. Zwykle do tej potrawy kupuję mrożoną mirunę. Bardzo ją lubimy i nie znika po rozmrożeniu. Następnym razem (a więc na Wigilię) dodam do rybki oregano i paprykę. Nigdy z tymi przyprawami nie próbowałam:)

    1. Beata Królikiewicz
      30 listopada, 2017, 5:01 pm

      Miruna często występuje ze skórą, myślę, że to bardzo pomaga 🙂

  2. Barbiken
    29 listopada, 2017, 9:06 pm

    Zawsze miruna -dużo….. sól też rozpuszczam w wodzie,dodaję jeszcze por,sól pieprz,cukier ,bez ziół, mniam już nie długo.

    1. Beata Królikiewicz
      30 listopada, 2017, 5:00 pm

      Można już teraz ale gdy robi się często, święta nie są świętami:)

  3. Nina
    20 grudnia, 2017, 11:02 pm

    Prosze zdradzić gdzie w „naszym” mieście ? ma Pani dobrą sprawdzoną rybkę? Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)