Pieczone placki ziemniaczane

Pieczone placki ziemniaczane zalet mają sporo. Nie ma w nich tak wiele tłuszczu jak w tradycyjnych plackach z patelni a smakują tak samo dobrze. Jeśli upiecze się je w formach na muffinki, powstanie rodzaj ziemniaczanej foremki, w którą łatwo nałożyć można różne farsze – np. sos tzatziki z jogurtu greckiego, startego ogórka, odrobiny oliwy, soli i zgniecionego czosnku, albo mielone mięso podsmażone z pieczarkami, łososia z pokruszoną fetą albo zwykłą śmietanę z cukrem. Fantazja niech Was niesie.

Placki w takiej formie świetnie sprawdzą się na przyjęciach, są dobre na obiad i kolację na ciepło.

Jeśli planujemy ich podanie w słodkiej wersji, do masy ziemniaczanej można nie dodawać cebulki.

Chrupiące placki z cukrem i śmietaną podawała moja mama, w dorosłym już czasie  z uwagi na kaloryczność owej zamieniłam ją na na gęsty jogurt ale… To nie to samo.  Zajadam więc placki pieczone ze śmietaną na obiad rezygnując z kolacji lub wybierając na nią warzywa lub sadzone jajko. Trzeba sobie jakoś radzić w świecie pyszności:)

Placki można piec na blasze posmarowanej masłem, w formie płaskich krążków, bez foremek.

Tomek zjadł sztuk sześć, ja dwie. Trudno powiedzieć na ile osób wystarczy porcja z przepisu 🙂

Pieczone placki ziemniaczane

 

pieczone placki ziemniaczane – składniki (na 12 sztuk)

  • ok. 300 g ziemniaków startych na grubych oczkach tarki ( ok. 5 średniej wielkości sztuk)
  • mała cebula (w wersji na słodko można pominąć)
  • jajko
  • 30 g ( łyżka) rozpuszczonego masła
  • szczypta soli, czarnego pieprzu, odrobina chilli
  • ew. łyżka siekanej pietruszki, szczypiorku, bazylii, oregano lub innych ulubionych ziół

pieczone placki ziemniaczane – przepis

Formy na muffinki wysmarować masłem lub olejem, jeśli są metalowe, posypać tartą bułką. Silikonowych posypywać nie trzeba. Piekarnik ustawić na 200 stopni.

Ziemniaki zetrzeć na dużych oczkach tarki. Cebulę – na mniejszych, choć duże też będą dobre.

Wymieszać wszystko z jajkiem,  rozpuszczonym masłem i przyprawami.

Masą ziemniaczaną wykleić dół i boki dołków foremek.  Wstawić do nagrzanego piekarnika ( funkcja góra/dół) , na środkową półkę i piec ok. 25 minut na złoty kolor.

Na zdjęciu placki z farszem – podsmażone – plasterki wędzonego boczku, kilka pieczarek, cebula, mała papryka.

placki pieczone z farszem

Mówię Wam – Niebo Na Talerzu:)

Zapisz

Zapisz

Zapisz



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)