Łatwe ciasteczka owsiane z chia
Ciasteczka z chia nie zawierają jajek, cukier można zastąpić na ksylitol lub miód, mąkę pszenną na migdałową, będą ciasteczka bez glutenu. Do zapakowania w szkolny plecak, do pracy i do popołudniowej kawy. Chrupiące, pyszne.
ciasteczka owsiane z chia- składniki ( na ok. 20 szt.) :
– 3/4 szklanki mąki pszennej lub zmielonych na mąkę migdałów
– 1/2 szklanki mąki ryżowej
– szklanka płatków owsianych (mogą być zwykłe lub bez glutenu)
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 3 łyżki nasion chia
– 1/2 szklanki wiórków kokosowych
– 100 g ulubionych bakalii (rodzynki , żurawina, skórka pomarańczowa, orzechy itp.)
– 125 g masła lub oleju kokosowego
– 3 duże łyżki miodu, cukru lub ksylitolu
ciasteczka owsiane z chia- przepis
Piekarnik ustawić na 160 stopni. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Sypkie składniki wymieszać w misce.
Masło z miodem lub cukrem stopić na niedużym ogniu w rondelku.
Dodać stopione masło do suchych składników, wymieszać, dolać 2- 3 łyżki wody lub mleka.
Formować kulki, spłaszczać w dłoniach i układać na blaszce. Piec ok. 15 minut. Ciastka wydają się miękkie i nieupieczone, sztywnieją na blaszce.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
Czy mąkę pszenną mozna zastąpić owsianą lub orkiszową?
Tak.
czy można użyć coś innego zamiast wiórek kokosowych .Jak tak to co
Można spróbować pominąć.