Bardzo dobra zupa ze świeżych grzybów. Przepis Pani Iwonki
Zupa ze świeżych grzybów, prosta do zrobienia, gęsta, rozgrzewająca, pachnąca na cały dom , dobra jak nie wiem. Grzyby, warzywa i domowej roboty kluseczki – zacierka, no specjał babciny. Bardzo polecam do zrobienia póki jeszcze odrobina sezonu.
Poszłam sobie do Pani Iwonki z naszego sklepiku, która na grzyby biega co i rusz. Pożaliłam się na swoja gamoniowatość w zakresie grzyboznawstwa, brak umiejętności i lenistwo. No i zaraz dostałam dwie garście pecłonek – gąsek, zieleniatek, razem z przepisem na pyszną z nich zupę 🙂 To jest dopiero sklep, powiem Wam. A zupa ze świeżych grzybów – niebo.
Pani Iwonka zabroniła dolewać rosołu (miałam jak raz gar z dnia poprzedniego) by nie przyćmić aromatu grzybów. Pamiętacie babcine kraszenie zupy słoniną? Zapomniałam już o tej metodzie bo równowagę jako taką niby usiłuję zachować w bilansie kalorycznym. Zakupiłam 10 deko, odważnie zesmażyłam z cebulką – i klękajcie narody.
Dla kogo za mocne to jednak wrażenie i odwagi mu nie starczy, można na koniec gotowania dać łyżkę lub łyżeczkę masła. Nie żałować i się nie wzdrygać. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, rzecz wiadoma. I nie idzie w boczki, sprawdzone 🙂 Taka to zupa ze świeżych grzybów:)
zupa ze świeżych grzybów- składniki ( na 4 osoby):
– ok. 40 dag obranych i oczyszczonych z piasku grzybów ( np. gąsek – pecłonek)
– dwa liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, 4 kulki czarnego pieprzu
– łyżeczka soli
– 2-3 marchewki
– 2 pietruszki
– kawałek selera
– ok. 10 cm pora
– czarny, świeżo zmielony pieprz
na zacierkę:
– jajko
– ok. pół szklanki mąki
– szczypta soli
– ok. 3 łyżki wody
do okraszenia zupy:
-10 dag słoniny, podgardla lub łyżka masła,
– drobno pokrojona cebula
– dwie łyżki natki pietruszki do posypania
zupa ze świeżych grzybów- przepis
Grzyby pokroić w plasterki. Zalać ok. 2 l zimnej wody, dodać liście, ziele, pieprz, sól. Gotować ok. 20 minut.
Warzywa zetrzeć na tarce, por pokroić w kostkę, dodać do garnka. Gotować ok. 10 minut.
Do miseczki wsypać mąkę, dodać jajko, wodę, wymieszać dokładnie aż powstanie gęste ciasto. Odrywać/ uszczypywać z ciasta małe kluseczki i wrzucać na wrzącą zupę. Gotować minutę dwie.
Słoninę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, kiedy się lekko zrumieni dorzucić cebulę i smażyć wszystko mieszając aż zmięknie. Całość wlać do garnka z zupą, wymieszać. Dodać natkę pietruszki.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Witam zupa super smaczna i szybka do zrobienia.
Polecam smacznego.