Bardzo dobra zupa ze świeżych grzybów. Przepis Pani Iwonki

Zupa ze świeżych grzybów, prosta do zrobienia, gęsta, rozgrzewająca, pachnąca na cały dom , dobra jak nie wiem. Grzyby, warzywa i domowej roboty kluseczki – zacierka, no specjał babciny. Bardzo polecam do zrobienia póki jeszcze odrobina sezonu.
Poszłam sobie do Pani Iwonki z naszego sklepiku, która na grzyby biega co i rusz. Pożaliłam się na swoja gamoniowatość w zakresie grzyboznawstwa, brak umiejętności i lenistwo. No i zaraz  dostałam dwie garście pecłonek – gąsek, zieleniatek, razem z przepisem na pyszną z nich zupę 🙂 To jest dopiero sklep, powiem Wam. A zupa ze świeżych grzybów – niebo.

Pani Iwonka zabroniła dolewać rosołu (miałam jak raz gar z dnia poprzedniego) by nie przyćmić aromatu grzybów. Pamiętacie babcine kraszenie zupy słoniną? Zapomniałam już o tej metodzie bo równowagę jako taką niby usiłuję zachować w bilansie kalorycznym. Zakupiłam 10 deko, odważnie zesmażyłam z cebulką – i klękajcie narody.

Dla kogo za mocne to jednak wrażenie i odwagi mu nie starczy, można na koniec gotowania dać łyżkę lub łyżeczkę masła. Nie żałować i się nie wzdrygać. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, rzecz wiadoma. I nie idzie w boczki, sprawdzone 🙂 Taka to zupa ze świeżych grzybów:)

 

zupa ze świeżych grzybów- składniki ( na 4 osoby):

– ok. 40 dag obranych i oczyszczonych z piasku grzybów ( np. gąsek – pecłonek)
– dwa liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, 4 kulki czarnego pieprzu
– łyżeczka soli
– 2-3 marchewki
– 2 pietruszki
– kawałek selera
– ok. 10 cm pora

– czarny, świeżo zmielony pieprz

na zacierkę: 
– jajko
– ok. pół szklanki mąki
– szczypta soli
– ok. 3 łyżki wody

do okraszenia zupy:
-10 dag słoniny, podgardla lub łyżka masła,
– drobno pokrojona cebula
– dwie łyżki natki pietruszki do posypania

zupa ze świeżych grzybów- przepis

Grzyby pokroić w plasterki. Zalać ok. 2 l zimnej wody, dodać liście, ziele, pieprz, sól. Gotować ok. 20 minut.
Warzywa zetrzeć na tarce, por pokroić w kostkę, dodać do garnka. Gotować ok. 10 minut.

Do miseczki wsypać mąkę, dodać jajko, wodę, wymieszać dokładnie aż powstanie gęste ciasto. Odrywać/ uszczypywać z ciasta małe kluseczki i wrzucać na wrzącą zupę. Gotować minutę dwie.

Słoninę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, kiedy się lekko zrumieni dorzucić cebulę i smażyć wszystko mieszając aż zmięknie. Całość wlać do garnka z zupą, wymieszać. Dodać natkę pietruszki.

zupa ze świeżych grzybów

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz



  1. Agnieszka
    5 listopada, 2018, 4:56 pm

    Witam zupa super smaczna i szybka do zrobienia.
    Polecam smacznego.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)