Bardzo dobra zupa ze świeżych grzybów. Przepis Pani Iwonki

Zupa ze świeżych grzybów, prosta do zrobienia, gęsta, rozgrzewająca, pachnąca na cały dom , dobra jak nie wiem. Grzyby, warzywa i domowej roboty kluseczki – zacierka, no specjał babciny. Bardzo polecam do zrobienia póki jeszcze odrobina sezonu.
Poszłam sobie do Pani Iwonki z naszego sklepiku, która na grzyby biega co i rusz. Pożaliłam się na swoja gamoniowatość w zakresie grzyboznawstwa, brak umiejętności i lenistwo. No i zaraz  dostałam dwie garście pecłonek – gąsek, zieleniatek, razem z przepisem na pyszną z nich zupę 🙂 To jest dopiero sklep, powiem Wam. A zupa ze świeżych grzybów – niebo.

Pani Iwonka zabroniła dolewać rosołu (miałam jak raz gar z dnia poprzedniego) by nie przyćmić aromatu grzybów. Pamiętacie babcine kraszenie zupy słoniną? Zapomniałam już o tej metodzie bo równowagę jako taką niby usiłuję zachować w bilansie kalorycznym. Zakupiłam 10 deko, odważnie zesmażyłam z cebulką – i klękajcie narody.

Dla kogo za mocne to jednak wrażenie i odwagi mu nie starczy, można na koniec gotowania dać łyżkę lub łyżeczkę masła. Nie żałować i się nie wzdrygać. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, rzecz wiadoma. I nie idzie w boczki, sprawdzone 🙂 Taka to zupa ze świeżych grzybów:)

 

zupa ze świeżych grzybów- składniki ( na 4 osoby):

– ok. 40 dag obranych i oczyszczonych z piasku grzybów ( np. gąsek – pecłonek)
– dwa liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, 4 kulki czarnego pieprzu
– łyżeczka soli
– 2-3 marchewki
– 2 pietruszki
– kawałek selera
– ok. 10 cm pora

– czarny, świeżo zmielony pieprz

na zacierkę: 
– jajko
– ok. pół szklanki mąki
– szczypta soli
– ok. 3 łyżki wody

do okraszenia zupy:
-10 dag słoniny, podgardla lub łyżka masła,
– drobno pokrojona cebula
– dwie łyżki natki pietruszki do posypania

zupa ze świeżych grzybów- przepis

Grzyby pokroić w plasterki. Zalać ok. 2 l zimnej wody, dodać liście, ziele, pieprz, sól. Gotować ok. 20 minut.
Warzywa zetrzeć na tarce, por pokroić w kostkę, dodać do garnka. Gotować ok. 10 minut.

Do miseczki wsypać mąkę, dodać jajko, wodę, wymieszać dokładnie aż powstanie gęste ciasto. Odrywać/ uszczypywać z ciasta małe kluseczki i wrzucać na wrzącą zupę. Gotować minutę dwie.

Słoninę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, kiedy się lekko zrumieni dorzucić cebulę i smażyć wszystko mieszając aż zmięknie. Całość wlać do garnka z zupą, wymieszać. Dodać natkę pietruszki.

zupa ze świeżych grzybów

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz



  1. Agnieszka
    5 listopada, 2018, 4:56 pm

    Witam zupa super smaczna i szybka do zrobienia.
    Polecam smacznego.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)