Proste ciasto jogurtowe z jabłkami

Trzeba tylko obrać jabłka, nie ma tu więcej nic skomplikowanego do roboty. Ubija się jajka i dodaje resztę składników. To ciasto jogurtowe z jabłkami nie zawiera tłuszczu ani zwykłego cukru, choć nie zważający na nadmiary wagi mogą użyć białego lub brązowego. Wykorzystałam ksylitol, czyli cukier brzozowy, ma niski indeks glikemiczny. Oznacza to dla mnie, że takie ciacho w mniejszej ilości odkłada się w boczkach, nie występują po nim skoki insuliny. To zdrowszy wariant. Zamieniam cukier na ksylitol zawsze jeśli tylko się da, a całkiem sporo ciast można wykonać stosując go jako zamiennik. Gdyby zechciał być jeszcze tańszy – byłoby cudownie.
Ciasto jest raczej zwarte, wilgotne, szybkie w przygotowaniu, pycha.

składniki (na formę ok. 23x 28 cm):

wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę

– 5 jajek
– 120 g ksylitolu lub 150 g cukru
– 200 ml jogurtu naturalnego
– kilka kropli ekstraktu z wanilii lub łyżeczka cukru waniliowego
– 150 g mąki pszennej
– 150 g mąki pszennej razowej (można zastąpić zwykłą pszenną jeśli nie mamy)
– 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
– łyżeczka cynamonu
– 6-7 dużych, twardych jabłek
– 10 suszonych moreli
– dwie garście siekanych grubo orzechów laskowych lub włoskie (jeśli ktoś lubi)
– skórka otarta z cytryny (tylko żółta część, najlepiej z cytryny eko)

– ew. dwie łyżki płatków migdałów i dwie łyżki brązowego cukru do posypania

ciasto jogurtowe z jabłkami przepis:

Piekarnik ustawić na 180 st. (góra-dół). Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka ubić na puszystą pianę z ksylitolem/cukrem oraz szczyptą soli.
Dodać jogurt i wanilię. Wymieszać.

Mąkę przesiać przez sito razem z proszkiem do pieczenia
i cynamonem, dodać do masy jajeczno-jogurtowej, wymieszać.
4 jabłka obrać i pokroić razem z morelami w kostkę ok. 1cm. Pozostałe jabłka pokroić na połówki lub ćwiartki, naciąć wypukłą cześć nożem w paski
Jabłka w kostkę, morele i orzechy dodać do ciasta, wymieszać. Masę przelać do formy.
Nacięte połówki ułożyć na wierzchu ciasta.
Posypać wszystko płatkami migdałów i brązowym cukrem. Od razu wstawiać do piekarnika, ciasto nie powinno stać długo na kuchennym blacie.
Piec ok. 45 minut, studzić w uchylonym piekarniku.

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

Zapisz

Zapisz



  1. Paulina
    3 listopada, 2017, 10:22 pm

    jak piszesz „wymieszać” to masz na myśli łyżką czy mikserem?

  2. Beata Królikiewicz
    20 marca, 2020, 7:58 am

    Łyżką lub mikserem na niskich obrotach, raczej krótko.

  3. Patrycja
    4 czerwca, 2020, 5:40 pm

    W przepisie nie ma tłuszczu. Czy to jest celowe??

    1. Beata Królikiewicz
      7 czerwca, 2020, 3:22 pm

      Celowe, nie ma potrzeby.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)