Najlepsze grzyby marynowane. Dobra marynata do grzybów

Największe dobro polskich lasów, specjał nad specjały. Grzyby marynowane, dobre do podania zawsze bez względu na okoliczności. W naszym domu konieczne choćby raz w roku na świątecznym stole. W tym roku obfitość grzybów podobno wielka, na FB mnóstwo zdjęć samochodowych bagażników wypełnionych po brzegi. Zazdroszczę, bo z wakacji dopiero wróciłam, roboty huk, ale może wyrwę się choć na trochę, choć zbieracz ze mnie taki sobie. W każdym razie, ewentualne nadmiary gdyby ktoś posiadał chętnie przyjmę ! 🙂 Wielki słój z suszonymi grzybami mi się marzy, na grzybowy sos, na zupę, ach!

Jakie rodzaje grzybów nadają się do marynowania?

Kurki, borowiki, podgrzybki, maślaki obrane z skórki, koźlaki, zajączki, gąski, opieńki – wszystkie nadają się do marynowania, lepiej wybierać te niezbyt duże sztuki. Maślaki obieram ze skórki i najbardziej je lubię.
W jednym słoiku można mieszać różne gatunki lub pozostać przy jednym rodzaju.
Najlepsze grzyby marynowane robiła moja mama, w sam raz mocne, nie za dużo ale wyraźnie,  idealna to dla mnie proporcja. Zatem przepis na najlepszą marynatę do grzybów podaję.

grzyby marynowane

 składniki (na ok. 2 kg grzybów) : 


– szklanka (250 ml) octu spirytusowego 10%
– 2-4 szklanki wody (proponuję za pierwszym razem dać 3)
– 4 czubate łyżki cukru
– łyżka soli
– 6 liści laurowych
– łyżka gorczycy
– 8 ziaren pieprzu
– 8 kulek ziela angielskiego
– duża cebula
– ew. marchewka w plasterkach dla koloru

Grzyby dobrze oczyścić z piasku, odciąć końcówkę ogonków, umyć.
Borowiki, maślaki, podgrzybki, kurki można marynować w całości, opieńki – same kapelusze, maślakom trzeba zdjąć skórkę.
marynata do grzybów marynowanychObrane grzyby zalać zimną wodą i łyżeczka octu (dzięki niemu grzyby nie stracą koloru), doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 3- 5 minut. Odsączyć na sicie.
Składniki marynaty, razem z cebulą pokrojoną w krążki wymieszać w garnku. Zagotować.
Grzyby nakładać do 2/3 wysokości słoików. Zalać do pełna gorącą marynatą tak, by do każdego słoika trafiło trochę cebuli i gorczycy. Można dodać też kilka krążków pokrojonej marchewki i kulce lub więcej ziela i pieprzu do każdego słoika.
Słoiki zakręcić, odwrócić do góry dnem, ustawić na ściereczce i zaczekać aż ostygną.
Nie ma konieczności ich pasteryzowania.

słoik z grzybami marynowanymi

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz



  1. Zuza
    Wrzesień 26, 2017, 7:51 am

    mmm same pyszności 🙂 wspomnienie jesieni na zimę:)

  2. Dorota
    Wrzesień 26, 2017, 8:41 am

    Moja marynata ( a raczej mojej Teściowej) jest prawie identyczna. Dodaję 2 łyżki soli, a nie jedną. Przyprawy te same, ale nie liczę ziarenek. Takiej samej zalewy używam do marynowanych buraczków.

  3. robert.fontanski@gmail.com
    Październik 24, 2017, 9:12 pm

    test

  4. Cezary
    Listopad 6, 2017, 5:49 pm

    Do dupy.. w takiej marynacie w ogole nie czuc octu i grzyby moment szlak trafi

    1. Joanna
      Maj 2, 2018, 7:21 pm

      Robię taką zalewę od kilkudziesięciu lat i w życiu mi się grzyby nie popsuły.
      Są łagodne, a nie sam kwas.

    2. Jan
      Wrzesień 23, 2019, 4:46 am

      ja nie chcę bardzo kwaśnej nie chcę czuć tylko ocet a smak grzyba, a marynata to ma dawać tylko delikatny smak – bzdury piszesz

    3. Asia
      Wrzesień 29, 2019, 10:50 am

      To sibie popij szklanka octu. Wtedy bedziesz miał z dupy

    4. Monika
      Październik 14, 2019, 12:25 pm

      Ja też dodaję trochę więcej octu.

    5. Ilona
      Październik 15, 2019, 5:20 am

      Jak lubisz mocniejsza to rob ocet z woda 1:1 i troszke wiecej cukru, ale masz problem

  5. Joanna
    Maj 2, 2018, 7:23 pm

    Robię taką zalewę od kilkudziesięciu lat i w życiu mi się grzyby nie popsuły.
    Są delikatne, ale nie bez smaku.

  6. Dario
    Luty 6, 2019, 2:22 pm

    Witam,
    jeśli chodzi o cukier i sól to chodzi o łyżkę stołową czy do herbaty?

  7. Miro
    Wrzesień 23, 2019, 6:31 pm

    Zamiast cukru można użyć miodu, dla tej proporcji ok. dwie łyżki stołowe. Nie dodaję cebuli, przy dłuższym przechowywania robi się lekko gorzkawa. Co do octu to kwestia co kto lubi, bezpieczna proporcja to rzeczywiście 3:1. Ja po przygotowaniu zalewy studze ją i próbuję, jeżeli coś mi nie pasuje to delikatnie modyfikuję (cukier – miód lub ocet – woda). Preferuję raczej zalewy delikatne, lekko slodkawe. Pozdrawiam wszystkich miłośników grzybów, smacznego !!!

  8. Mabel
    Wrzesień 29, 2019, 4:36 pm

    Bardzo dobre marynowane grzyby. Szczerze polecam 😉

  9. Krystyna
    Wrzesień 29, 2019, 4:39 pm

    Marynowane grzyby wychodzą przepysznie. Nie mam żadnych zastrzeżeń ;P

  10. Jola
    Październik 9, 2019, 7:31 pm

    Grzybki wyszły bardzo dobre. Niebo w słoiku. Naprawdę świetny przepis.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie