
Łatwe ciasto ze śliwkami. Ciasto “pleśniak” ze śliwkami i pianką
Przepis na łatwe ciasto ze śliwkami dla każdego, do wykonania w kilkanaście minut, nie da się tu nic zepsuć. Jeśli podmienimy śliwki na jabłka wymieszane z łyżką skrobi ziemniaczanej, powstanie pyszna, krucha szarlotka. Z braku owoców można użyć dżemu o dowolnym smaku.
Czy można użyć dżemu albo powideł?
Ciasto pleśniak w wersji z powidłami i bezową pianką robiła najczęściej moja mama. Po południu przychodziła mamina koleżanka, jedna lub dwie. W szklankach z metalowymi koszyczkami lub na spodkach parzyły sobie mocna kawę – plujkę, gadały i gadały. O czym – nie rozumiałam wtedy nic a nic. Maślany smak kruchego ciasta rekompensował widać moje niezrozumienia bo lubiłam kiedy przychodziły:)
Bardzo dobre, łatwe ciasto ze śliwkami, ciasto pleśniak – przepis.
składniki (na formę ok. 21×28 cm lub tortownicę ok. 22 cm) :
– 2 szklanki mąki (300 g)
– łyżeczka proszku do pieczenia
– łyżka cukru waniliowego
– pół szklanki cukru pudru (100g)
– 200 g masła
– 4 jajka
– ok. 60 dag śliwek, najlepiej węgierek
– szklanka drobnego, zwykłego cukru lub ertytrolu czy ksylitolu
Wykonanie
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrami. Masło pokroić w kostkę.
Ręcznie lub przy pomocy malaksera, szybko i niekoniecznie bardzo porządnie zagnieść ciasto na okruchy. Żółtka oddzielić od białek. Do maślanej masy dodawać po jednym żółtku, zagnieść do połączenia.
Białka odłożyć na później.
Po uzyskaniu jednolitego ciasta, odstawić je na czas dalszych przygotowań do lodówki.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 180 stopni.
Śliwki przekrawać na pół, wyjąć pestki.
Na spód formy pokruszyć palcami połowę schłodzonego ciasta. Zwilżoną zimną wodą dłonią przyklepać masę, mniej więcej wyrównując powierzchnię. Na cieście, skórką do dołu ułożyć owoce. W przypadku owoców z dużą ilością soku, innych niż węgierki, samo ciasto podpiec w piekarniku przez 15 minut i później ułożyć owoce.
Z białek z dodatkiem odrobiny soli ubić pianę. Kiedy będzie sztywna dodawać po łyżce cukru. Ubijać aż masa będzie błyszcząca i sztywna. Pianę wyłożyć na śliwki.
Pozostałe ciasto porwać na okruchy i układać je na pianie. Można też, jeśli dobrze schłodzone, zetrzeć je na metalowej tarce.
Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika na 35 minut (środkowa półka, funkcja góra/dół).
Wierzch ciasta powinien się zrumienić.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Przez bardzo długie lata było to moje ciasto nr 1. Bardzo często piekłam FUGĘ, bo tak my to ciasto nazywaliśmy) z jabłkami z kompotu. Jadłam też wersję drożdżową,którą piekła sąsiadka mojej Mamy. Rewelacyjna, ale nie udało mi się odtworzyć. Drożdżowe czy z proszkiem do pieczenia – pychota:)
Ładnie – Fuga, ciekawe czemu?
Ale fajnie, że przypomniałaś spotkania z kawą plujką i domowym ciastem 🙂
tej wersji pleśniaka nie jadłam, mniam 🙂
Czy nie trzeba zapiec spodu ciasta?
Nie.
Chyba jednak trzeba podpiec dół. Śliwki puściły dużo soku i mimo że boki i góra pięknie wyglądają,spód mam prawie płynny:(
dzisiaj zrobię:D
najsmaczniejsze 🙂
test22
bla bla
Wykorzystuję ten przepis do różnych owoców sezonowych ale zanim położę owoce ciasto smaruję surowym białkiem a do ubitej z cukrem piany dodaję całe opakowanie kisielu . Wszyscy się zajadają.