Najlepsze polędwiczki w sosie z kurek

Najlepsze polędwiczki w sosie z kurek ever.  Aromatyczne grzybki, jędrne, sprężyste, w połączeniu z kremowym sosem i delikatnym mięsem z polędwiczki wieprzowej. Cymes nad cymesami! Danie proste, szybkie do wykonania, efekt spektakularny, a stołownicy w siódmym niebie.
Polędwiczkę wieprzową kroję w dwucentymetrowe plastry i rozgniatam dłonią zwiniętą w pięść albo bardzo delikatnie rozbijam je tłuczkiem. Sól i pieprz to jedyne przyprawy których tu używam, by smak kurek był na pierwszym planie. Do obsmażania mięsa i grzybów używam klarowanego masła albo oleju rzepakowego z dodatkiem masła. Polędwiczki w sosie z kurek warto podać na przyjęciach, wymagają mało pracy a efekt jest spektakularny!

polędwiczki w sosie kurkowym

polędwiczki w sosie z kurek – składniki (na 4 osoby) :

– 60 dag polędwiczki wieprzowej (zazwyczaj dwie małe lub jedna duża)
– ok. 20 dag kurek
– mała cebula
– 200 ml słodkiej śmietanki
– sól, pół łyżeczki słodkiej papryki i pieprz do smaku
– siekany koperek do posypania
– łyżka lub dwie klarowanego masła

polędwiczki w sosie z kurek – przepis

Polędwiczki pokroić na plastry grubości 2 cm, delikatnie rozbić tłuczkiem lub pięścią. Oprószyć solą i pieprzem, słodką, mieloną papryką.
Na patelni rozgrzać masło, smażyć krótko polędwiczki na rumiano, po obu stronach. Przełożyć z patelni na talerz.
Kurki oczyścić z piasku ( tu sposób), większe sztuki pokroić. Cebulę posiekać w drobną kostkę.
Na tą samą patelnię (bez umycia) dołożyć trochę masła lub oleju i masła, wrzucić cebulę, lekko podsmażyć mieszając, dodać kurki i połowę siekanego koperku. Smażyć (bez soli) ok. 7-10 minut.
Do podsmażonych grzybów włożyć mięso, dolać śmietankę, doprawić solą i pieprzem, podgrzewać minutę dwie aż sos się zredukuje i lekko zgęstnieje.

Całość posypać pozostałym, siekanym koperkiem.

polędwiczki w sosie z kurek

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    2 sierpnia, 2017, 9:20 am

    Jak smakowicie��

  2. Wypieki Beaty
    2 sierpnia, 2017, 10:32 am

    Ja w weekend podałam taki sos kurkowy z piersią kurczaka i nawet teściowa go pochwaliła 🙂 kurki rządzą 😀

  3. anna mala
    25 sierpnia, 2017, 6:26 am

    Jak widać jedne z lepszych grzybów 🙂 Też uwielbiam kurki, jak mało co. Ostatnio zamawiam różne dania i produkty do gotowania na http://mrchef.pl/misja co ułatwia i skraca czas przygotowań, a jak się chce, to zawsze znajdzie się czas na przyrządzenie super potrawy!

  4. Panda
    24 września, 2017, 9:49 am

    Witam.
    Co będzie odpowiednim dodatkiem do tego dania? Ziemniaki, chleb?

  5. Pełka
    14 stycznia, 2018, 2:31 pm

    Wypróbowałem wielokrotnie na swoich gościach a jedną modyfikacją: zamiast śmietany 1/2 małego opakowania mascarpone. Polecam

  6. MONIKA
    19 maja, 2019, 7:06 pm

    Czy kurki suszone też się nadadzą? Czy nie będzie tak smacznie?

    1. Beata Królikiewicz
      20 maja, 2019, 1:16 pm

      Nadadzą tylko trzeba je namoczyć i podgotować ok. 20 minut.

  7. AGNIESZKA
    11 grudnia, 2019, 4:02 pm

    Witam,
    Czy w grudniu kupię gdzieś kurki?

    1. Beata Królikiewicz
      13 grudnia, 2019, 9:19 am

      Mrożone – na pewno.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)