Najlepsze polędwiczki w sosie z kurek

Najlepsze polędwiczki w sosie z kurek ever.  Aromatyczne grzybki, jędrne, sprężyste, w połączeniu z kremowym sosem i delikatnym mięsem z polędwiczki wieprzowej. Cymes nad cymesami! Danie proste, szybkie do wykonania, efekt spektakularny, a stołownicy w siódmym niebie.
Polędwiczkę wieprzową kroję w dwucentymetrowe plastry i rozgniatam dłonią zwiniętą w pięść albo bardzo delikatnie rozbijam je tłuczkiem. Sól i pieprz to jedyne przyprawy których tu używam, by smak kurek był na pierwszym planie. Do obsmażania mięsa i grzybów używam klarowanego masła albo oleju rzepakowego z dodatkiem masła. Polędwiczki w sosie z kurek warto podać na przyjęciach, wymagają mało pracy a efekt jest spektakularny!

polędwiczki w sosie kurkowym

polędwiczki w sosie z kurek – składniki (na 4 osoby) :

– 60 dag polędwiczki wieprzowej (zazwyczaj dwie małe lub jedna duża)
– ok. 20 dag kurek
– mała cebula
– 200 ml słodkiej śmietanki
– sól, pół łyżeczki słodkiej papryki i pieprz do smaku
– siekany koperek do posypania
– łyżka lub dwie klarowanego masła

polędwiczki w sosie z kurek – przepis

Polędwiczki pokroić na plastry grubości 2 cm, delikatnie rozbić tłuczkiem lub pięścią. Oprószyć solą i pieprzem, słodką, mieloną papryką.
Na patelni rozgrzać masło, smażyć krótko polędwiczki na rumiano, po obu stronach. Przełożyć z patelni na talerz.
Kurki oczyścić z piasku ( tu sposób), większe sztuki pokroić. Cebulę posiekać w drobną kostkę.
Na tą samą patelnię (bez umycia) dołożyć trochę masła lub oleju i masła, wrzucić cebulę, lekko podsmażyć mieszając, dodać kurki i połowę siekanego koperku. Smażyć (bez soli) ok. 7-10 minut.
Do podsmażonych grzybów włożyć mięso, dolać śmietankę, doprawić solą i pieprzem, podgrzewać minutę dwie aż sos się zredukuje i lekko zgęstnieje.

Całość posypać pozostałym, siekanym koperkiem.

polędwiczki w sosie z kurek

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    2 sierpnia, 2017, 9:20 am

    Jak smakowicie��

  2. Wypieki Beaty
    2 sierpnia, 2017, 10:32 am

    Ja w weekend podałam taki sos kurkowy z piersią kurczaka i nawet teściowa go pochwaliła 🙂 kurki rządzą 😀

  3. anna mala
    25 sierpnia, 2017, 6:26 am

    Jak widać jedne z lepszych grzybów 🙂 Też uwielbiam kurki, jak mało co. Ostatnio zamawiam różne dania i produkty do gotowania na http://mrchef.pl/misja co ułatwia i skraca czas przygotowań, a jak się chce, to zawsze znajdzie się czas na przyrządzenie super potrawy!

  4. Panda
    24 września, 2017, 9:49 am

    Witam.
    Co będzie odpowiednim dodatkiem do tego dania? Ziemniaki, chleb?

  5. Pełka
    14 stycznia, 2018, 2:31 pm

    Wypróbowałem wielokrotnie na swoich gościach a jedną modyfikacją: zamiast śmietany 1/2 małego opakowania mascarpone. Polecam

  6. MONIKA
    19 maja, 2019, 7:06 pm

    Czy kurki suszone też się nadadzą? Czy nie będzie tak smacznie?

    1. Beata Królikiewicz
      20 maja, 2019, 1:16 pm

      Nadadzą tylko trzeba je namoczyć i podgotować ok. 20 minut.

  7. AGNIESZKA
    11 grudnia, 2019, 4:02 pm

    Witam,
    Czy w grudniu kupię gdzieś kurki?

    1. Beata Królikiewicz
      13 grudnia, 2019, 9:19 am

      Mrożone – na pewno.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie