Najlepsze polędwiczki w sosie z kurek
Najlepsze polędwiczki w sosie z kurek ever. Aromatyczne grzybki, jędrne, sprężyste, w połączeniu z kremowym sosem i delikatnym mięsem z polędwiczki wieprzowej. Cymes nad cymesami! Danie proste, szybkie do wykonania, efekt spektakularny, a stołownicy w siódmym niebie.
Polędwiczkę wieprzową kroję w dwucentymetrowe plastry i rozgniatam dłonią zwiniętą w pięść albo bardzo delikatnie rozbijam je tłuczkiem. Sól i pieprz to jedyne przyprawy których tu używam, by smak kurek był na pierwszym planie. Do obsmażania mięsa i grzybów używam klarowanego masła albo oleju rzepakowego z dodatkiem masła. Polędwiczki w sosie z kurek warto podać na przyjęciach, wymagają mało pracy a efekt jest spektakularny!
polędwiczki w sosie z kurek – składniki (na 4 osoby) :
– 60 dag polędwiczki wieprzowej (zazwyczaj dwie małe lub jedna duża)
– ok. 20 dag kurek
– mała cebula
– 200 ml słodkiej śmietanki
– sól, pół łyżeczki słodkiej papryki i pieprz do smaku
– siekany koperek do posypania
– łyżka lub dwie klarowanego masła
polędwiczki w sosie z kurek – przepis
Polędwiczki pokroić na plastry grubości 2 cm, delikatnie rozbić tłuczkiem lub pięścią. Oprószyć solą i pieprzem, słodką, mieloną papryką.
Na patelni rozgrzać masło, smażyć krótko polędwiczki na rumiano, po obu stronach. Przełożyć z patelni na talerz.
Kurki oczyścić z piasku ( tu sposób), większe sztuki pokroić. Cebulę posiekać w drobną kostkę.
Na tą samą patelnię (bez umycia) dołożyć trochę masła lub oleju i masła, wrzucić cebulę, lekko podsmażyć mieszając, dodać kurki i połowę siekanego koperku. Smażyć (bez soli) ok. 7-10 minut.
Do podsmażonych grzybów włożyć mięso, dolać śmietankę, doprawić solą i pieprzem, podgrzewać minutę dwie aż sos się zredukuje i lekko zgęstnieje.
Całość posypać pozostałym, siekanym koperkiem.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Jak smakowicie��
Ja w weekend podałam taki sos kurkowy z piersią kurczaka i nawet teściowa go pochwaliła 🙂 kurki rządzą 😀
Jak widać jedne z lepszych grzybów 🙂 Też uwielbiam kurki, jak mało co. Ostatnio zamawiam różne dania i produkty do gotowania na http://mrchef.pl/misja co ułatwia i skraca czas przygotowań, a jak się chce, to zawsze znajdzie się czas na przyrządzenie super potrawy!
Witam.
Co będzie odpowiednim dodatkiem do tego dania? Ziemniaki, chleb?
Wypróbowałem wielokrotnie na swoich gościach a jedną modyfikacją: zamiast śmietany 1/2 małego opakowania mascarpone. Polecam
Czy kurki suszone też się nadadzą? Czy nie będzie tak smacznie?
Nadadzą tylko trzeba je namoczyć i podgotować ok. 20 minut.
Witam,
Czy w grudniu kupię gdzieś kurki?
Mrożone – na pewno.