Bardzo dobre ciasto “odwracane” ze śliwkami i serem
Bardzo dobre ciasto odwracane ze śliwkami i serem, w którym owoce układa się na dnie formy. Układa po to, by ich sok nie spowodował powstania zakalca. Po upieczeniu, na rancie blaszki kładzie się talerz i siup – odwraca wszystko dołem do góry. Warstwa owoców ląduje na wierzchu, a spodem staje się ciasto, które piekło się na górze.
Tu, mamy dwa w jednym – ucierane ciasto z serem i śliwkami lub jak kto woli – sernik ze śliwkami na ucieranym spodzie:) Wystarczająco mokre i mocno owocowe, soczyste, przepyszne.
Użyłam nieco za dużej tortownicy (24cm), stąd ciasto na zdjęciu nie jest zbyt wysokie, proponuję wykorzystanie formy rozmiaru 22 cm lub małej formy prostokątnej.
składniki (na okrągłą formę 22cm) :
warstwa sernikowa
– ok. 70 dag śliwek (np. węgierek)
– 500 g białego, tłustego sera
– 200 ml słodkiej śmietanki 30-36%
– 2 duże lub 3 małe jajka
– 1/2 szklanki cukru/ksylitolu (110g)
– łyżka cukru waniliowego
– 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub budyń waniliowy bez cukru (jeśli z cukrem, trzeba zmniejszyć o 1/3 ilość cukru w przepisie)
ciasto ucierane:
– 60 g miękkiego masła
– pół szklanki cukru (110 g)
– szklanka mąki (150 g)
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/4 łyżeczki sody
– 1 jajko
– 200 ml kefiru, maślanki lub jogurtu naturalnego
dwie, trzy łyżki płatków migdałów do dekoracji
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 160 st.
Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki. Owoce ułożyć gęsto na dnie formy, skórką do spodu.
Twaróg zblendować ze śmietanką na gładką masę.
Dodać jajka, cukry, skrobię ziemniaczaną, wymieszać mocno łyżką lub przy pomocy miksera.
Masę wyłożyć na śliwki.
Formę wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika (funkcja góra/dół), na drugą półkę od dołu.
Piec ok. 30 minut.
W tym czasie przygotować ciasto ucierane.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.
Przy pomocy malaksera lub miksera utrzeć masło z cukrem na biały puch. W miksować jajko, a następnie dodawać porcjami naprzemiennie – część mąki i część kefiru. Krótko miksować do połączenia składników.
W piekarnika wyjąć ostrożnie formę. Na podpieczonej warstwie serowej za pomocą łyżki, punktowo wyłożyć utarte ciasto maślane. Ponownie wstawić formę do pieca i piec ok. 40 minut do zrumienienia ciasta.
Ostudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Płatki migdałów wrzucić na rozgrzaną patelnię i prażyć chwilę mieszając do lekkiego zezłocenia. Posypać ciasto.
Nadaje się do jedzenie po kilku godzinach, sernik potrzebuje dużo czasu do stężenia, najlepiej podawać po schłodzeniu w lodówce.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
duży kawałek sobie rezerwuję 🙂
Tortownica w sam raz! Wygląda pysznie:)
Czy wiaderkowy sernik będzie dobry?czasu mało byłoby szybciej nieco.pozdrawiam
Ser wiaderkowy. ..
tak.