Bardzo dobre ciasto „odwracane” ze śliwkami i serem

Bardzo dobre ciasto odwracane ze śliwkami i serem, w którym owoce układa się na dnie formy. Układa po to, by ich sok nie spowodował powstania zakalca. Po upieczeniu, na rancie blaszki kładzie się talerz i siup – odwraca wszystko dołem do góry. Warstwa owoców ląduje na wierzchu, a spodem staje się ciasto, które piekło się na górze.
Tu, mamy dwa w jednym – ucierane ciasto z serem i śliwkami lub jak kto woli – sernik ze śliwkami na ucieranym spodzie:) Wystarczająco mokre i mocno owocowe, soczyste, przepyszne.
Użyłam nieco za dużej tortownicy (24cm), stąd ciasto na zdjęciu nie jest zbyt wysokie, proponuję wykorzystanie formy rozmiaru 22 cm lub małej formy prostokątnej.

bardzo dobre ciasto odwracane ze śliwkami i serem

składniki (na okrągłą formę 22cm) : 
warstwa sernikowa

– ok. 70 dag śliwek (np. węgierek)
– 500 g białego, tłustego sera
– 200 ml słodkiej śmietanki 30-36%
– 2 duże lub 3 małe jajka
– 1/2 szklanki cukru/ksylitolu (110g)
– łyżka cukru waniliowego
– 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub budyń waniliowy bez cukru (jeśli z cukrem, trzeba zmniejszyć o 1/3 ilość cukru w przepisie)

ciasto ucierane: 
– 60 g miękkiego masła
– pół szklanki cukru (110 g)
– szklanka mąki (150 g)
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/4 łyżeczki sody
– 1 jajko
– 200 ml kefiru, maślanki lub jogurtu naturalnego

dwie, trzy łyżki płatków migdałów do dekoracji

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 160 st.
Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki. Owoce ułożyć gęsto na dnie formy, skórką do spodu.
Twaróg zblendować ze śmietanką na gładką masę.
Dodać jajka, cukry, skrobię ziemniaczaną, wymieszać mocno łyżką lub przy pomocy miksera.
Masę wyłożyć na śliwki.
Formę wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika (funkcja góra/dół), na drugą półkę od dołu.
Piec ok. 30 minut.
W tym czasie przygotować ciasto ucierane.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.
Przy pomocy malaksera lub miksera utrzeć masło z cukrem na biały puch. W miksować jajko, a następnie  dodawać porcjami naprzemiennie – część mąki i część kefiru. Krótko miksować do połączenia składników.
W piekarnika wyjąć ostrożnie formę. Na podpieczonej warstwie serowej za pomocą łyżki, punktowo wyłożyć utarte ciasto maślane. Ponownie wstawić formę do pieca i piec ok. 40 minut do zrumienienia ciasta.
Ostudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Płatki migdałów wrzucić na rozgrzaną patelnię i prażyć chwilę mieszając do lekkiego zezłocenia.  Posypać ciasto.
Nadaje się do jedzenie po kilku godzinach, sernik potrzebuje dużo czasu do stężenia,  najlepiej podawać po schłodzeniu w lodówce.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    23 sierpnia, 2017, 12:06 pm

    duży kawałek sobie rezerwuję 🙂

  2. Dorota
    23 sierpnia, 2017, 6:03 pm

    Tortownica w sam raz! Wygląda pysznie:)

  3. beatkaf-67
    24 sierpnia, 2017, 10:59 am

    Czy wiaderkowy sernik będzie dobry?czasu mało byłoby szybciej nieco.pozdrawiam

  4. beatkaf-67
    24 sierpnia, 2017, 11:00 am

    Ser wiaderkowy. ..

    1. opalanka
      24 sierpnia, 2017, 2:45 pm

      tak.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)