Bardzo dobra golonka duszona. Golonka Pani Małgorzaty

Bardzo dobra golonka duszona, prosta w przygotowaniu, a smaczna jak nie wiem. Kupuje się golonkę tylną górną wieprzową z kością. Potem trzyma ją trochę w przyprawach, przez noc albo od rana na przykład. Trochę marchewki dla smaku i koloru, mieszania, ale raczej już pod sam koniec, bez przykrycia, dla zredukowania, zagęszczenia kleistego pysznego sosu. Czasem, dla urozmaicenia, już w tym ostatnim etapie duszenia, Pani Małgosia podlewa mięso piwem. A chętnych na nie ma dużo, prowadzi agroturystykę nad jeziorem (tutaj ) i karmi niebiańsko. Kleista i rumiana goloneczka wjeżdża na stół razem z pyszną zasmażaną kapustą, fasolką szparagową, kompotem z czarnych porzeczek i zdaje się – wiśni oraz galaretką z truskawek na deser. Wystarczy posłuchać trochę, jak Pani Małgosia jak mówi o jedzeniu. Czule! Słychać że zna się na rzeczy, tu o nalewce na bakaliach, tu o buraczkach… No pewnie, właścicielka własnego, dorodnego warzywniaka, buraczki ma ze swojej grządki:) A mąż dwa razy dziennie parzy dla gości słodką kawę z kardamonem.
Takie wczasy to ja sześć razy do roku poproszę:)
Przepis na golonkę.

P.S. Książka „Niebo Na Talerzu – kuchnia mojej mamy i babci” – jest do nabycia w Rossmanach, Empikach, Świecie Książki i innych księgarniach,  można zamawiać w internecie:)

bardzo dobra golonka duszona

golonka duszona – składniki (na dwie osoby) : 

– dwie nieduże golonki
– dwie marchewki
– dwa ząbki czosnku
– sól (ok. 1,5 łyżeczki), pieprz, czerwona papryka (ok. 3 łyżeczki)
-ew. łyżka naturalnej vegety lub suszonych, sproszkowanych warzyw

golonka duszona – przepis

Golonkę natrzeć solą, czerwoną papryką i rozgniecionym czosnkiem, ew. naturalną suszoną mieszanką warzyw. Zostawić na 3-4 godziny, najlepiej na całą noc.
Na patelni lub w rondlu rozgrzać olej. Golonki mocno zrumienić z każdej strony.
Podlać wodą do ok. połowy wysokości mięsa. Dodać pokrojoną w plastry marchewkę.
Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić pod przykryciem ok. półtorej godziny, przy większych sztukach – dłużej. Mięso powinno być prawie miękkie.
Zdjąć pokrywkę i mieszając od czasu do czasu sos z marchewką,  gotować jeszcze na małym ogniu ok. pół godziny, sos powinien się zredukować i zagęścić. Marchewka zrobi się szklista.

 

golonka duszona

 

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Lena
    18 sierpnia, 2017, 8:46 am

    Takiej golonce nie odmówię:)

  2. Rita
    20 sierpnia, 2017, 10:43 am

    ooo chyba skusze się na książkę, bo danie wygląda apetycznie

  3. Koszyk
    20 sierpnia, 2017, 11:13 am

    o kurcze, zajadałbym

  4. Ramona
    20 sierpnia, 2017, 3:02 pm

    bardzo ciekawy przepis

  5. Dorota
    20 sierpnia, 2017, 4:39 pm

    Ja również zapisuję się na wczasy u Pani Małgosi! Golonka wygląda bardzo apetycznie:)

  6. elzbieta
    22 października, 2018, 10:11 pm

    pod koniec dodajcie zielony groszek i ciut piwa,jest znakomita

  7. Grażyna
    12 listopada, 2018, 10:21 am

    Bardzo dobry przepis moja rodzinka chwaliła moje zdolności kulinarne hi hi hi. Pozdrawiam serdecznie.??

    1. Beata Królikiewicz
      12 listopada, 2018, 3:42 pm

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam:)

  8. Jola
    24 stycznia, 2019, 1:45 pm

    Tego sosu bardzo dużo i w ogóle się nie zredukowal.

    1. Beata Królikiewicz
      24 stycznia, 2019, 8:21 pm

      Mięso często teraz nastrzykiwane jest wodą, by więcej ważyło.

  9. Kornelia
    12 czerwca, 2020, 3:42 pm

    Cudo! Aż ślinka cieknie, uwielbiam golonkę w różnych odsłonach, ten przepis jest świetny a od siebie mogę polecić jeszcze taka azjatycka wersje – golonkę w sosie kantońskim (serwują w Pańskiej 85 jeśli ktoś jest z Warszawy :))

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)