Bardzo dobra golonka duszona. Golonka Pani Małgorzaty

Bardzo dobra golonka duszona, prosta w przygotowaniu, a smaczna jak nie wiem. Kupuje się golonkę tylną górną wieprzową z kością. Potem trzyma ją trochę w przyprawach, przez noc albo od rana na przykład. Trochę marchewki dla smaku i koloru, mieszania, ale raczej już pod sam koniec, bez przykrycia, dla zredukowania, zagęszczenia kleistego pysznego sosu. Czasem, dla urozmaicenia, już w tym ostatnim etapie duszenia, Pani Małgosia podlewa mięso piwem. A chętnych na nie ma dużo, prowadzi agroturystykę nad jeziorem (tutaj ) i karmi niebiańsko. Kleista i rumiana goloneczka wjeżdża na stół razem z pyszną zasmażaną kapustą, fasolką szparagową, kompotem z czarnych porzeczek i zdaje się – wiśni oraz galaretką z truskawek na deser. Wystarczy posłuchać trochę, jak Pani Małgosia jak mówi o jedzeniu. Czule! Słychać że zna się na rzeczy, tu o nalewce na bakaliach, tu o buraczkach… No pewnie, właścicielka własnego, dorodnego warzywniaka, buraczki ma ze swojej grządki:) A mąż dwa razy dziennie parzy dla gości słodką kawę z kardamonem.
Takie wczasy to ja sześć razy do roku poproszę:)
Przepis na golonkę.

P.S. Książka „Niebo Na Talerzu – kuchnia mojej mamy i babci” – jest do nabycia w Rossmanach, Empikach, Świecie Książki i innych księgarniach,  można zamawiać w internecie:)

bardzo dobra golonka duszona

golonka duszona – składniki (na dwie osoby) : 

– dwie nieduże golonki
– dwie marchewki
– dwa ząbki czosnku
– sól (ok. 1,5 łyżeczki), pieprz, czerwona papryka (ok. 3 łyżeczki)
-ew. łyżka naturalnej vegety lub suszonych, sproszkowanych warzyw

golonka duszona – przepis

Golonkę natrzeć solą, czerwoną papryką i rozgniecionym czosnkiem, ew. naturalną suszoną mieszanką warzyw. Zostawić na 3-4 godziny, najlepiej na całą noc.
Na patelni lub w rondlu rozgrzać olej. Golonki mocno zrumienić z każdej strony.
Podlać wodą do ok. połowy wysokości mięsa. Dodać pokrojoną w plastry marchewkę.
Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić pod przykryciem ok. półtorej godziny, przy większych sztukach – dłużej. Mięso powinno być prawie miękkie.
Zdjąć pokrywkę i mieszając od czasu do czasu sos z marchewką,  gotować jeszcze na małym ogniu ok. pół godziny, sos powinien się zredukować i zagęścić. Marchewka zrobi się szklista.

 

golonka duszona

 

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Lena
    18 sierpnia, 2017, 8:46 am

    Takiej golonce nie odmówię:)

  2. Rita
    20 sierpnia, 2017, 10:43 am

    ooo chyba skusze się na książkę, bo danie wygląda apetycznie

  3. Koszyk
    20 sierpnia, 2017, 11:13 am

    o kurcze, zajadałbym

  4. Ramona
    20 sierpnia, 2017, 3:02 pm

    bardzo ciekawy przepis

  5. Dorota
    20 sierpnia, 2017, 4:39 pm

    Ja również zapisuję się na wczasy u Pani Małgosi! Golonka wygląda bardzo apetycznie:)

  6. elzbieta
    22 października, 2018, 10:11 pm

    pod koniec dodajcie zielony groszek i ciut piwa,jest znakomita

  7. Grażyna
    12 listopada, 2018, 10:21 am

    Bardzo dobry przepis moja rodzinka chwaliła moje zdolności kulinarne hi hi hi. Pozdrawiam serdecznie.??

    1. Beata Królikiewicz
      12 listopada, 2018, 3:42 pm

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam:)

  8. Jola
    24 stycznia, 2019, 1:45 pm

    Tego sosu bardzo dużo i w ogóle się nie zredukowal.

    1. Beata Królikiewicz
      24 stycznia, 2019, 8:21 pm

      Mięso często teraz nastrzykiwane jest wodą, by więcej ważyło.

  9. Kornelia
    12 czerwca, 2020, 3:42 pm

    Cudo! Aż ślinka cieknie, uwielbiam golonkę w różnych odsłonach, ten przepis jest świetny a od siebie mogę polecić jeszcze taka azjatycka wersje – golonkę w sosie kantońskim (serwują w Pańskiej 85 jeśli ktoś jest z Warszawy :))

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)