Łatwe ciasteczka cynamonowe
Domowe, pachnące, lekko kleiste przy brzegach, pyszne i łatwe ciasteczka cynamonowe do kawy, herbaty i mleka. Na prawdziwym maśle, żadnych E i polepszaczy. Pięć minut pracy. Dwadzieścia, jeśli chce się nadać im kształt ładniejszy, powycinać ciastka foremką w zgrabne kwiatki czy kółeczka. W takim przypadku, by ciasto się nie kleiło należy rozwałkować je na dobrze podsypanym mąką blacie, najlepiej przez papier do pieczenia lub folię spożywczą. Ale można też lepić nieporządne kulki, wrzucać na talerz z cukrem i cynamonem, spłaszczać przy pomocy widelca. Tak zrobiłam by było szybciej.
Jeśli użyje się mąki krupczatki, ciasteczka wyjdą bardziej kruche. Przy zwykłej mące ciasteczka są bardziej miękkie i ciągnące na skraju. Do wyboru, do koloru.
Informacja dla alergików – to łatwy przepis na ciastka bez jajek.
składniki ( na ok. 30 sztuk) :
– 250 g mąki
– 75 g cukru (najlepiej brązowego ale niekoniecznie) lub ksylitolu
– 90 g zimnego masła
– 2 łyżki śmietany
– ew. kilka kropli ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego
do posypania:
– 2 łyżki cynamonu
– 2 łyżki brązowego/białego cukru lub ksylitolu
Masło pokroić w kostkę. Dodać do miski z mąką. Malakserem, mikserem lub ręcznie ( krótko by masło nie zdążyło się ocieplić) zagnieść mąkę z masłem na okruchy, dodać śmietanę i wanilię.
Odstawić ciasto na godzinę do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Na duży talerz wysypać cukier, zmieszać z cynamonem. Z ciasta formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego.
Panierować w posypce, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Każde ciastko spłaszczyć widelcem. Piec ok. 15 minut do zrumienienia, na drugiej półce od dołu, z funkcją góra/dół.
Po tym czasie ciasteczka mogą wydawać się surowe, nie należy ich dłużej trzymać w piekarniku, zesztywnieją podczas stygnięcia.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
Nie ma, jak domowe ciasteczka! Wyglądają bardzo apetycznie:)
jak ja lubię cynamon!:)
Pysznie wyglądająhttp://moje-wyroby.blog.pl/
Pięknie się prezentują, uwielbiam cynamon 🙂 Czy śmietanę można zastąpić śmietanką 18% ?
Tak