Łatwe ciasteczka cynamonowe

Domowe, pachnące, lekko kleiste przy brzegach, pyszne i łatwe ciasteczka cynamonowe do kawy, herbaty i mleka. Na prawdziwym maśle, żadnych E i polepszaczy. Pięć minut pracy. Dwadzieścia, jeśli chce się nadać im kształt ładniejszy, powycinać ciastka foremką w zgrabne kwiatki czy kółeczka. W takim przypadku, by ciasto się nie kleiło należy rozwałkować je na dobrze podsypanym mąką blacie, najlepiej przez papier do pieczenia lub folię spożywczą. Ale można też lepić nieporządne kulki, wrzucać na talerz z cukrem i cynamonem, spłaszczać przy pomocy widelca. Tak zrobiłam by było szybciej.
Jeśli użyje się mąki krupczatki, ciasteczka wyjdą bardziej kruche. Przy zwykłej mące ciasteczka są bardziej miękkie i ciągnące na skraju. Do wyboru, do koloru.
Informacja dla alergików – to łatwy przepis na ciastka bez jajek.

ciasteczka z cynamonem do kawy herbaty i mleka

składniki ( na ok. 30 sztuk) :

– 250 g mąki
– 75 g cukru (najlepiej brązowego ale niekoniecznie) lub ksylitolu
– 90 g zimnego masła
– 2 łyżki śmietany
– ew. kilka kropli ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego

do posypania:
– 2 łyżki cynamonu
– 2 łyżki brązowego/białego cukru lub ksylitolu

Masło pokroić w kostkę. Dodać do miski z mąką. Malakserem, mikserem lub ręcznie ( krótko by masło nie zdążyło się ocieplić) zagnieść mąkę z masłem na okruchy, dodać śmietanę i wanilię.
Odstawić ciasto na godzinę do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Na duży talerz wysypać cukier, zmieszać z cynamonem. Z ciasta formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego.
Panierować w posypce, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Każde ciastko spłaszczyć widelcem. Piec ok. 15 minut do zrumienienia, na drugiej półce od dołu, z funkcją góra/dół.
Po tym  czasie ciasteczka mogą wydawać się surowe, nie należy ich dłużej trzymać w piekarniku, zesztywnieją podczas stygnięcia.

łatwe ciasteczka cynamonowe

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

Zapisz



  1. Dorota
    31 sierpnia, 2017, 8:27 am

    Nie ma, jak domowe ciasteczka! Wyglądają bardzo apetycznie:)

  2. Lena
    31 sierpnia, 2017, 8:55 am

    jak ja lubię cynamon!:)

  3. Teresa S
    31 sierpnia, 2017, 9:29 am

    Pysznie wyglądająhttp://moje-wyroby.blog.pl/

  4. Bianka
    24 lutego, 2018, 12:02 pm

    Pięknie się prezentują, uwielbiam cynamon 🙂 Czy śmietanę można zastąpić śmietanką 18% ?

    1. Beata Królikiewicz
      24 lutego, 2018, 3:52 pm

      Tak

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)