Pierś z kurczaka ze szpinakiem, serem feta i orzechami

Pierś z kurczaka ze szpinakiem, serem feta i orzechami, na przyjęcia i zwykłe domowe obiady.

Pierś z kurczaka można przygotować na milion sposobów. Lubimy je kupować, bo bez żadnego wysiłku, szybko można przygotować obiad za jaki w dobrej restauracji słono można zapłacić. Pół godziny, razem z gotowaniem ziemniaków czy ryżu. Najlepiej kupić świeży szpinak, jeśli  mrożony – niech będzie ten w liściach. Fetę można zastąpić innym serem, na przykład takim z niebieską pleśnią. Im bardziej intensywny w zapachu, tym mniej potrzebujemy go dodać, by nie zdominował smaku mięsa. No i masło. Kurczak i szpinak kochają masło. Choćby niewielki dodatek do smażenia.
Mięso dobrze jest wyjąć wcześniej z lodówki, by przed smażeniem nabrało pokojowej temperatury.

 

składniki (na 4 osoby) : 

– ok. 60 dag mięsa z piersi kurczaka
– 300 g mrożonego szpinaku (lub ok. 400 g świeżego)
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 100 g sera feta
– dwie łyżki grubo posiekanych, włoskich orzechów

-sól, pieprz, słodka papryka, starta gałka muszkatołowa

Płaty mięsa pokroić na plastry wzdłuż włókien mięsa.
Przykrywając je folią spożywczą by nie chlapało, rozbić lekko tłuczkiem na cieńsze płaty, uważając by możliwie mało podziurawić mięso. Lekko osolić, oprószyć pieprzem , natrzeć słodką papryką.

Na patelnię wrzucić łyżeczkę masła, rozgrzać i dać pokrojoną w kostkę cebulę.
Kiedy lekko zmięknie, dodać rozgnieciony czosnek i po kilkunastu sekundach szpinak.
Smażyć wszystko mieszając aż szpinak zwiotczeje i zmięknie, zwykle ok. 2- 3 minuty (mrożony można wrzucić bez rozmrażania, trzeba mieszać i smażyć kilka minut od momentu całkowitego rozmrożenia).
Dodać pokruszony ser, siekane orzechy, dodać nieco pieprzu, soli, gałki muszkatołowej, wymieszać.

Szpinakową masą smarować płaty mięsa i zwijać w roladki. Można je pospinać wykałaczkami.
Na patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła.
Smażyć roladki na złoto-rumiany kolor ze wszystkich stron.

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
Zapisz



  1. Lena
    27 lipca, 2017, 7:21 am

    pyszna kombinacja 😉

  2. Dorota
    27 lipca, 2017, 12:48 pm

    Rewelacyjnie wygląda. Lubię taki szpinakowo-serowy mix. A do tego orzechy! Pychota:)

  3. Anonimowy
    30 lipca, 2017, 9:16 am

    ja z tego zestawienia tylko wykluczyłabym orzechy bo nie przepadam, a cala reszta jest super.

  4. Patrycja
    25 stycznia, 2018, 9:09 pm

    Dzisiaj to wypróbowałam na obiad,rewelacja:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie