Ciasto z ryżu z malinami. Ciasto bez pieczenia
Ciasto z ryżu z malinami, bez pieczenia, niecodzienny i niezwykły przepis. Szybkie i łatwe ciasto, które nie opada, bo nie wymaga użycia piekarnika.
Ciasto bez glutenu, bez mąki pszennej i jaj, dobre nie tylko dla alergików. Kiedy w lodówce nie ma jajek i zabraknie mąki:) Właściwie – deser na zimno. Ciasto z ryżu z malinami konsystencją przypomina trochę sernik.
Do masy można dodać dowolne bakalie, użyć innych niż maliny owoców. Można je wlać do okrągłej formy i podać jak torcik lub z prostokątnej, niezbyt wysokiej, wycinać małe kwadraty, układać je w papierowych papilotkach jak pralinki, każdą ozdabiając owocem.
składniki ( na formę ok. 22 cm) :
– 2 szklanki ryżu (poj. 250ml)
– 5 szklanek wody (poj. 250ml)
– 800 ml mleka kokosowego z puszki lub kartonu
– 200 g wiórków kokosowych
– 2/3 szklanki cukru ( 190g) lub ksylitolu
– łyżka masła lub oleju kokosowego
– ew. 100 ml malibu lub innego likieru kokosowego
– ok. 300 g malin lub innych miękkich owoców ( jagody, brzoskwinie, truskawki)
– do dekoracji – garść płatków migdałów i wiórków kokosowych, owoce
polewa:
8 kostek ciemnej czekolady i łyżka mleka lub śmietanki (może być kokosowe) podgrzanych w rondelku nad parującą wodą.
Ryż zalać wodą, dodać szczyptę soli i gotować ok. 15 minut do miękkości.
Dodać malibu, wymieszać. Alkohol odparuje, pozostanie tylko kokosowy aromat.
Do ryżu dodać mleko kokosowe, wiórki i cukier. Wszystko zblendować lub rozdrobnić malakserem.
Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi posmarować olejem lub masłem.
Połowę masę przełożyć do formy, ułożyć na niej owoce, przykryć pozostałą częścią ciasta. Trochę owoców pozostawić do dekoracji.
Na rozgrzanej patelni podprażyć chwilę na złoto płatki migdałów, posypać wierzch ciasta, udekorować owocami i ew. polewą.
Odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.
inspiracja – tutaj
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
zdecydowanie trafia w mój gust;)
Wygląda pięknie i leciutko :). Chętnie spróbuję :).
Jak mówią dzieci w wieku szkolnym: – "Zgapiam przepis". Ciasto wygląda przecudnie:)
szacunek za pomysłowość !
wow, wygląda genialnie, a do tego tak na szybko ? świetna sprawa
to ciasto musi być mega smaczne
Jezusie słodki. Różne rzeczy robiłam, ale ciasto z ryżu!!!!!! Mam plan na weekend, muszę spróbować, bo aż nie wierzę. Wygląda wspaniale!
Daj znać jak poszło:)
Wypróbowałam i to był strzał w dziesiątkę, wszystkim smakowało, dzieciom też, a jakie wrażenie na gościach! dziękuję 🙂
bardzo się cieszę!
ryżowe ciasto? O takim jeszcze nie słyszałam.
Ciasto wyszlo smaczne ale bardzo rzadkie.Moze sprobuje uzyc mniej wody do ryzu.
A nie zastygło w lodówce po kilku godzinach?
– 800 ml mleka kokosowego z puszki lub kartonu
– CZYLI DODAJĘ STAŁĄ CZĘŚĆ MLEKA CZY CAŁĄ ZAWARTOŚĆ PUSZKI?
całą.