Ciasto z ryżu z malinami. Ciasto bez pieczenia

Ciasto z ryżu z malinami, bez pieczenia, niecodzienny i niezwykły przepis. Szybkie i łatwe ciasto, które nie opada, bo nie wymaga użycia piekarnika.
Ciasto bez glutenu, bez mąki pszennej i jaj, dobre nie tylko dla alergików. Kiedy w lodówce nie ma jajek i zabraknie mąki:) Właściwie – deser na zimno. Ciasto z ryżu z malinami konsystencją przypomina trochę sernik.

Do masy można dodać dowolne bakalie, użyć innych niż maliny owoców. Można  je wlać do okrągłej formy i podać jak torcik lub z prostokątnej, niezbyt wysokiej, wycinać małe kwadraty, układać je w papierowych papilotkach jak pralinki, każdą ozdabiając owocem.

ciasto z ryżu z malinami
ciasto bez pieczenia

składniki ( na formę ok. 22 cm) : 

– 2 szklanki ryżu (poj. 250ml)
– 5 szklanek wody (poj. 250ml)
– 800 ml mleka kokosowego z puszki lub kartonu
– 200 g wiórków kokosowych
– 2/3 szklanki cukru ( 190g)  lub ksylitolu
– łyżka masła lub oleju kokosowego
– ew. 100 ml malibu lub innego likieru kokosowego
– ok. 300 g malin lub innych miękkich owoców ( jagody, brzoskwinie, truskawki)
– do dekoracji – garść płatków migdałów i wiórków kokosowych, owoce

polewa: 
8 kostek ciemnej czekolady i łyżka mleka lub śmietanki (może być kokosowe) podgrzanych w rondelku nad parującą wodą.

Ryż zalać wodą, dodać szczyptę soli i gotować ok. 15 minut do miękkości.
Dodać malibu, wymieszać. Alkohol odparuje, pozostanie tylko kokosowy aromat.
Do ryżu dodać mleko kokosowe, wiórki i cukier. Wszystko zblendować lub rozdrobnić malakserem.
Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi posmarować olejem lub masłem.
Połowę masę przełożyć do formy, ułożyć na niej owoce, przykryć pozostałą częścią ciasta. Trochę owoców pozostawić do dekoracji.
Na rozgrzanej patelni podprażyć chwilę na złoto płatki migdałów, posypać wierzch ciasta, udekorować owocami i ew. polewą.
Odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.

ciasto z ryżu

 

inspiracja – tutaj
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

Zapisz



  1. Lena
    8 lipca, 2017, 1:40 pm

    zdecydowanie trafia w mój gust;)

  2. J.
    8 lipca, 2017, 9:44 pm

    Wygląda pięknie i leciutko :). Chętnie spróbuję :).

  3. Dorota
    9 lipca, 2017, 8:55 am

    Jak mówią dzieci w wieku szkolnym: – "Zgapiam przepis". Ciasto wygląda przecudnie:)

  4. Telimena
    10 lipca, 2017, 3:05 pm

    szacunek za pomysłowość !

  5. Tekla
    11 lipca, 2017, 11:50 am

    wow, wygląda genialnie, a do tego tak na szybko ? świetna sprawa

  6. tacja
    11 lipca, 2017, 5:23 pm

    to ciasto musi być mega smaczne

  7. Jola
    12 lipca, 2017, 10:51 am

    Jezusie słodki. Różne rzeczy robiłam, ale ciasto z ryżu!!!!!! Mam plan na weekend, muszę spróbować, bo aż nie wierzę. Wygląda wspaniale!

    1. opalanka
      13 lipca, 2017, 11:12 am

      Daj znać jak poszło:)

  8. Anonimowy
    16 lipca, 2017, 4:15 pm

    Wypróbowałam i to był strzał w dziesiątkę, wszystkim smakowało, dzieciom też, a jakie wrażenie na gościach! dziękuję 🙂

  9. opalanka
    16 lipca, 2017, 9:31 pm

    bardzo się cieszę!

  10. Anonimowy
    30 lipca, 2017, 9:14 am

    ryżowe ciasto? O takim jeszcze nie słyszałam.

  11. Bulcia
    20 czerwca, 2018, 4:56 am

    Ciasto wyszlo smaczne ale bardzo rzadkie.Moze sprobuje uzyc mniej wody do ryzu.

    1. Beata Królikiewicz
      20 czerwca, 2018, 8:08 am

      A nie zastygło w lodówce po kilku godzinach?

  12. JAGODA
    17 sierpnia, 2021, 8:09 pm

    – 800 ml mleka kokosowego z puszki lub kartonu
    – CZYLI DODAJĘ STAŁĄ CZĘŚĆ MLEKA CZY CAŁĄ ZAWARTOŚĆ PUSZKI?

    1. Beata Królikiewicz
      18 sierpnia, 2021, 6:59 am

      całą.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)