Pyzy. Kluski śląskie z mięsem

Polskie pyzy, kluski śląskie z mięsem, zachowane w czułych wspomnieniach z dzieciństwa, ze szkolnej stołówki i maminej kuchni. Przygotowane były teraz dla przyjaciółki z antypodów, która od dwudziestu lat nie gościła w Polsce. Zapragnęła, i rzecz jasna – były:)
Kluski ziemniaczane (poza specjalnymi zamówieniami) bywają u nas wtedy, kiedy z poprzedniego dnia zostaje nadmiar tłuczonych ziemniaków albo mięsa z gulaszu, pieczeni czy rosołu. Smażę cebulę lub dwie, mielę gotowane mięso i jest farsz. Kiedy mam mielone surowe – podsmażam.
A ciasto jak na kluski śląskie robi się migiem, przepis jest łatwy. Zajadaliśmy przez kolejne trzy dni podsmażone na patelni, mięciutkie, smaczne, leciuśko gumowe, domowe pyzy z mięsem. W różnych regionach Polski kluski z mięsem formuje się na kształt kuli albo podłużnie, jak mielone kotlety czy podlaskie kartacze.
Im więcej dodamy do ciasta mąki, tym kluski będą stawały się twardsze. Kto robi pierwszy raz – tylko przez doświadczenie i eksperymentowanie z ilością mąki można sprawdzić jaka kluska jest dla nas idealna, ta twardsza czy rozpływająca się, miękka.

pyzy kluski z mięsem

 

kluski śląskie z mięsem

składniki ( na 8- 12 klusek) : 

ciasto: 
– 1 kg ziemniaków
– 2 jajka
– ok. 80g skrobi ziemniaczanej (ok. 8 łyżek)

farsz: 
– ok. 40 dag wieprzowej łopatki, szynki lub karczku (można tez wykorzystać mięso drobiowe czy wołowe z rosołu a jeśli używamy mielonego, surowego mięsa wieprzowego, trzeba je podsmażyć)
– sól, pieprz, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki oregano
– duża cebula
– 2 marchewki
– pietruszka
– 1/2 szklanki rosołu lub wody

do okraszenia – duża cebula lub ok. 10 dag boczku lub dobrej kiełbasy

Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości, dobrze utłuc lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków albo zmielić w maszynce. Dobrze ostudzić.

Mięso pokroić w kostkę. Na patelnię wlać dwie łyżki oleju, mocno je rozgrzać, wrzucić mięso i przyprawy, podsmażać do zrumienienia. Dodać pokrojone w kostkę warzywa i przyprawy. Zalać wszystko szklanką wody, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć wszystko pokrywką i dusić mięso do miękkości. Zmielić, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Jeśli używamy surowego mięsa mielonego – podsmażyć mięso z przyprawami, pokrojonymi drobno warzywami, zalać wodą lub rosołem, dusić wszystko na małym ogniu, pod przykryciem, do miękkości warzyw. Gdy będą już miękkie, zdjąć pokrywkę i nadmiar płynu odparować.

Mięso z rosołu zmielić z warzywami, podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Wymieszać ją z mięsem i  1/2 szklanki rosołu. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Ostudzone ziemniaki przełożyć do miski, wyrównać powierzchnię i narysować na niej dwie prostopadłe linie na krzyż. Teraz łatwo da się określić ile to 1/4 masy.
Jedną czwartą ziemniaków wyjąć z miski i w jej miejsce wsypać skrobię ziemniaczaną. W ilości takiej, by wypełniła pustą, zajętą przed chwilą ziemniakami przestrzeń.
Wyjęte ziemniaki dodać z powrotem, wbić dwa jajka i wszystko razem dokładnie wymieszać na jednolite ciasto.
jak się robi pyzy

Gotowanie

W dużym, szerokim garnku zagotować ok. 2-2,5 litra wody, osolić
(ok. 2 łyżeczki).

Z ciasta formować placki wielkości ok. 10 cm, na każdy nakładać po łyżce mielonego mięsa.
Zlepiać ciasto formując podłużne lub okrągłe kluski, układać ma desce do krojenia podsypanej mąką  (pszenną lub ziemniaczaną).

jak się robi pyzy

Kluski wkładać na wrzątek, po zagotowaniu zmniejszyć ogień na najmniejszy, gotować ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Od razu wykładać łyżką cedzakową na talerz.

Można okrasić zrumienioną na kilku łyżkach oleju, pokrojoną cebulką lub krojonym w kostkę, podsmażonym boczkiem lub kiełbasą.

 

kluski śląskie z mięsem

Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Zapisz



  1. Dorota
    6 czerwca, 2017, 7:38 am

    Przed tygodniem, podczas pobytu w Olsztynie, jadłam pyszne kartacze. Wszelkiego rodzaju kluchy z mięsem to jest to, co lubię. Na pewno Twój przepis będzie przeze mnie w niedalekiej przyszłości wykorzystany. Serdecznie pozdrawiam:)

    1. opalanka
      6 czerwca, 2017, 9:05 am

      I ja pozdrawiam serdecznie:)

  2. wedelka
    6 czerwca, 2017, 8:29 am

    Niebo w gębie 🙂

  3. Lena
    6 czerwca, 2017, 8:35 am

    jak ja je lubię 🙂

  4. Benigna
    6 czerwca, 2017, 3:38 pm

    ooo no zjadłabym !!!

  5. Ceci
    7 czerwca, 2017, 1:21 pm

    cudo 😀

  6. Ewa Wojtaszewska
    7 czerwca, 2017, 7:53 pm

    O rajuśku istne niebo na talerzu 🙂 Ja dziś miałam kluski szare i nie wiem czy je lubisz,ale również polecam 🙂

    1. opalanka
      8 czerwca, 2017, 9:18 am

      Znam, mam na blogu, bardzo lubię:)

  7. Pikolo
    8 czerwca, 2017, 7:33 am

    Wygląda cudownie. Pewnie tak samo smakuje

  8. Dorota
    8 czerwca, 2017, 8:38 am

    niebo na talerzu dosłownie !!

  9. Daria
    8 czerwca, 2017, 10:48 am

    Proste i zawsze smaczne!

  10. Anonimowy
    8 czerwca, 2017, 1:18 pm

    Mam na nie wielki apetyt i już planuję zrobić. Czy można je mrozić?

    1. opalanka
      8 czerwca, 2017, 5:34 pm

      Tak.

    2. Anonimowy
      26 czerwca, 2017, 7:28 am

      ale mrozimy surowe czy ugotowane?

  11. Roztrzepana Zabiegana
    8 czerwca, 2017, 7:35 pm

    Wieki nie jadłam…. Przypomina się dzieciństwo 🙂

  12. Joanna
    1 lipca, 2017, 11:12 pm

    Antypodom pyzy bardzo smakowaly. Dziekujemy. xxx

    1. opalanka
      3 lipca, 2017, 6:55 am

      Bardzo się cieszę!

  13. mama
    21 lipca, 2017, 12:54 pm

    Danie wyprobowane?Bardzo delikatne ciasto ziemniaczane i smakowity środek.

  14. Mirelka
    2 maja, 2018, 4:38 pm

    To i ja ponawiam pytanie. Jak je mrozic? Najpierw ugotować, czy na surowo?

    1. Beata Królikiewicz
      2 maja, 2018, 7:09 pm

      Ugotować.

    2. jaroslava
      21 lipca, 2019, 4:57 pm

      můžete dát do mrazáku syrové i vařené, ty je nutné nechat dobře vychladnout.

  15. Elzbieta
    5 listopada, 2018, 1:20 am

    Robilam dzisiaj. Bardzo delikatne ciasto. Pyszne!
    Beda jeszcze lepsze jak je podsmaze.

    Dzieki!

  16. Tomasz
    29 lutego, 2020, 9:11 pm

    Podpowiem mój przepis na ciasto na kluski śląskie. Ziemniaki gotuję na parze, tak jak do jedzenia, mogą być z wody, następnie miksuję dokładnie, gdy ostygną mieszam z mąką ziemniaczaną w proporcji 4 do 1, (objętościowo nie wagowo). Dla ułatwienia ziemniaki uklepać w misce równą warstwą, zrobić krzyż dzielący na ćwiartki, jedną ćwiartkę wyjąć i to miejsce wypełnić mąką ziemniaczaną. Wyrobić ciasto dolewając mleko małymi porcjami aż ciasto będzie plastyczne. Każdy gatunek ziemniaków potrzebuje innej ilości mleka.. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)