Placki owsiane z truskawkami i bananem
Bardzo dobre placki owsiane z truskawkami i bananem, na śniadanie, przed lub po treningu albo kiedy się chce:)
Na takie placuszki z truskawkami mam kilka sposobów. Można kupić gotową mąkę owsianą. Albo zmielić płatki malakserem. Można też nie bawić się w ceregiele, zalać płatki ciepłym mlekiem niech napęcznieją trochę, wymieszać z jajkami.
Do smażenia można użyć oleju rzepakowego, kokosowego albo klarowanego masła. Na maśle smakują najlepiej. Kiedy nie mam klarowanego, do oleju dodaję łyżeczkę zwykłego. Bardzo dobre placki owsiane.
Lecę do pracy z dużą dawką energii na długo:)
składniki ( na ok. 6 – 8 sztuk) :
– 3/4 szklanki płatków owsianych
– 1 jajko
– pół dojrzałego banana
– łyżka cukru, ksylitolu lub innego słodzidła
– 8-10 truskawek
– pół szklanki mleka (może być roślinne) lub jogurtu
– szczypta sody (ok. 1/8 łyżeczki)
– szczypta soli (na czubku łyżeczki)
olej kokosowy, rzepakowy lub klarowane masło do smażenia.
Płatki owsiane zmielić w malakserze na mąkę lub pozostawić w całości i zalać mlekiem lub jogurtem. Odstawić na 10 – 15 minut do napęcznienia.
Banana dobrze rozgnieść widelcem.
Płatki, banana i jajko, sodę, cukier i sól wymieszać mikserem.
Truskawki pokroić w plastry.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i nakładać możliwie równe porcje ciasta. Smażyć na niebyt dużym ogniu, szybko się przypalają, nie trzeba czekać do ścięcia ciasta z wierzchu. Od razu nakładać na placki plastry truskawek. Warto zaopatrzyć się w szeroką łopatkę do przewracania. Smażyć po obu stronach do lekkiego zrumienienia.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
bardzo lubię różne placki na śniadanie:)