Makaron z szynką i pieczarkami w sosie szpinakowo-serowym

Makaron z szynką i pieczarkami w sosie szpinakowo-serowym. Prosty i szybki obiad. O ile nie rozgotuje się makaronu – nie ma w nim nic, co mogłoby nie pójść po naszej myśli. Makaron czyli włoska pasta zawsze smakuje dobrze, trzeba tylko kilka  dobrych produktów, a najczęściej mamy je w lodówce. Nie potrzeba specjalnie wyszukanych przypraw, wystarczy pieprz czy sól. W marketach można dostać malutkie pieczarki – słodsze i delikatniejsze wersje tych dużych, minuta na patelni i są gotowe. Duże trzeba pokroić w plasterki, chwilka pracy. Warto mieć stale w zamrażarce szpinak w liściach z mrożonki , ten w „brykietach”, podzielny, do użycia w ilości jaka właśnie jest potrzebna, to genialny wynalazek. Przygotowanie takiego obiadu zajmuje piętnaście minut. Piętnaście! A za patelnię najlepszego makaronu dla czterech lub sześciu osób z domowej, własnej kuchni zapłacimy tyle, co za jedną porcję w bardzo przeciętnej restauracji. Domowe jedzenie nie ma sobie równych 🙂

makaron z szynką

składniki ( na 4 osoby) :

– 300 g makaronu w ulubionym kształcie (wstążki, świderki, kolanka, kokardki itp.)
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 200 g mrożonego lub świeżego szpinaku (najlepiej w liściach)   

– 200 g wędzonej szynki
– 200 g pieczarek
– 50 g dowolnego sera z niebieską pleśnią
– 4 -5 łyżek śmietanki 30 – 36%
– dwie łyżki soku z cytryny lub tabasco
– sól, pieprz, ew. szczypta ostrej papryki
– olej lub klarowane masło do smażenia
– siekana natka pietruszki, listki bazylii czy kolendry lub rukoli do posypania

Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu, w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić, pozostawiając do sosu ok. 250 ml wody z jego gotowania.
Szpinak wyjąć z folii, lekko rozmrozić, nie musi być całkowicie.
Cebulę pokroić w kostkę.
Podsmażyć na dwóch łyżkach oleju lub klarowanego masła na dużej, rozgrzanej patelni.
Dodać pokrojony drobno czosnek i od razu – pokrojoną w kostkę szynkę, pieczarki w plastrach lub małe – w całości. Po kilku minutach dodać szpinak. Mieszać podgrzewając aż pieczarki leciutko się zrumienią a szpinak lekko zmieni kolor na ciemniejszy.
Do podsmażonych rzeczy na patelni włożyć makaron, dodać wodę z jego gotowania i wlać śmietankę. Podgrzewając wszystko wymieszać, posypać pokruszonym pleśniowym serem, skropić sokiem z cytryny, posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Podawać posypany zieleniną – siekaną natką pietruszki , bazylią lub rukolą.

makaron z szynką i pieczarkami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Lena
    10 maja, 2017, 8:15 am

    wszystkie dania z makaronem na szybko uwielbiam 🙂

  2. Adela
    10 maja, 2017, 10:29 am

    no bardzo fajny pomysł

  3. Ade
    10 maja, 2017, 1:12 pm

    super pomysł na danie

  4. Kinga
    10 maja, 2017, 1:24 pm

    Wygląda apetycznie! 🙂

  5. Poproszę Dokładkę
    11 maja, 2017, 8:02 am

    oj lubię takie obiady 🙂

  6. Anonimowy
    13 maja, 2017, 7:22 pm

    Jakim innym serem można zastąpić ser podany w przepisie..? Domownicy za takim nie przepadają..

    1. opalanka
      14 maja, 2017, 8:58 am

      W zasadzie- każdy inny. Każdy miękki,zdarza mi się dać fetę jak już nic nie mam w lodówce. My też nie lubimy tych serów solo, ale w potrawach i po rozpuszczeniu dają takie niepowtarzalne coś.

  7. Anonimowy
    28 czerwca, 2017, 7:29 pm

    Przetestowane – bardzo, bardzo mniam!!! Słowik

    1. opalanka
      29 czerwca, 2017, 7:12 am

      Ale się cieszę!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)