Makaron z szynką i pieczarkami w sosie szpinakowo-serowym

Makaron z szynką i pieczarkami w sosie szpinakowo-serowym. Prosty i szybki obiad. O ile nie rozgotuje się makaronu – nie ma w nim nic, co mogłoby nie pójść po naszej myśli. Makaron czyli włoska pasta zawsze smakuje dobrze, trzeba tylko kilka  dobrych produktów, a najczęściej mamy je w lodówce. Nie potrzeba specjalnie wyszukanych przypraw, wystarczy pieprz czy sól. W marketach można dostać malutkie pieczarki – słodsze i delikatniejsze wersje tych dużych, minuta na patelni i są gotowe. Duże trzeba pokroić w plasterki, chwilka pracy. Warto mieć stale w zamrażarce szpinak w liściach z mrożonki , ten w „brykietach”, podzielny, do użycia w ilości jaka właśnie jest potrzebna, to genialny wynalazek. Przygotowanie takiego obiadu zajmuje piętnaście minut. Piętnaście! A za patelnię najlepszego makaronu dla czterech lub sześciu osób z domowej, własnej kuchni zapłacimy tyle, co za jedną porcję w bardzo przeciętnej restauracji. Domowe jedzenie nie ma sobie równych 🙂

makaron z szynką

składniki ( na 4 osoby) :

– 300 g makaronu w ulubionym kształcie (wstążki, świderki, kolanka, kokardki itp.)
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 200 g mrożonego lub świeżego szpinaku (najlepiej w liściach)   

– 200 g wędzonej szynki
– 200 g pieczarek
– 50 g dowolnego sera z niebieską pleśnią
– 4 -5 łyżek śmietanki 30 – 36%
– dwie łyżki soku z cytryny lub tabasco
– sól, pieprz, ew. szczypta ostrej papryki
– olej lub klarowane masło do smażenia
– siekana natka pietruszki, listki bazylii czy kolendry lub rukoli do posypania

Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu, w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić, pozostawiając do sosu ok. 250 ml wody z jego gotowania.
Szpinak wyjąć z folii, lekko rozmrozić, nie musi być całkowicie.
Cebulę pokroić w kostkę.
Podsmażyć na dwóch łyżkach oleju lub klarowanego masła na dużej, rozgrzanej patelni.
Dodać pokrojony drobno czosnek i od razu – pokrojoną w kostkę szynkę, pieczarki w plastrach lub małe – w całości. Po kilku minutach dodać szpinak. Mieszać podgrzewając aż pieczarki leciutko się zrumienią a szpinak lekko zmieni kolor na ciemniejszy.
Do podsmażonych rzeczy na patelni włożyć makaron, dodać wodę z jego gotowania i wlać śmietankę. Podgrzewając wszystko wymieszać, posypać pokruszonym pleśniowym serem, skropić sokiem z cytryny, posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Podawać posypany zieleniną – siekaną natką pietruszki , bazylią lub rukolą.

makaron z szynką i pieczarkami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Lena
    10 maja, 2017, 8:15 am

    wszystkie dania z makaronem na szybko uwielbiam 🙂

  2. Adela
    10 maja, 2017, 10:29 am

    no bardzo fajny pomysł

  3. Ade
    10 maja, 2017, 1:12 pm

    super pomysł na danie

  4. Kinga
    10 maja, 2017, 1:24 pm

    Wygląda apetycznie! 🙂

  5. Poproszę Dokładkę
    11 maja, 2017, 8:02 am

    oj lubię takie obiady 🙂

  6. Anonimowy
    13 maja, 2017, 7:22 pm

    Jakim innym serem można zastąpić ser podany w przepisie..? Domownicy za takim nie przepadają..

    1. opalanka
      14 maja, 2017, 8:58 am

      W zasadzie- każdy inny. Każdy miękki,zdarza mi się dać fetę jak już nic nie mam w lodówce. My też nie lubimy tych serów solo, ale w potrawach i po rozpuszczeniu dają takie niepowtarzalne coś.

  7. Anonimowy
    28 czerwca, 2017, 7:29 pm

    Przetestowane – bardzo, bardzo mniam!!! Słowik

    1. opalanka
      29 czerwca, 2017, 7:12 am

      Ale się cieszę!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)