Kasza gryczana ze szparagami i suszonymi pomidorami. Jak ugotować kaszę gryczaną?

Kasza gryczana ze szparagami i suszonymi pomidorami, bo końca czerwca trwa sezon na szparagi. Mają bardzo dużo witamin i minerałów, a w dodatku tylko 18 kcal w 100 g. No to jeść trzeba ile jeszcze można:) Zazwyczaj zajadamy szparagi z jajkiem w koszulce (przepis) albo solo, polane odrobiną stopionego masła. Pysznie smakują jako dodatek do makaronu (szparagi z makaronem-przepis) , w risotto, do pizzy (przepis na pizzę ) i z różnymi kaszami.
Kasza gryczana ze szparagami to bardzo dobry, niezbyt kaloryczny, zdrowy obiad lub kolacja. Dodatek mięsa nie jest konieczny, ale podsmażona pierś z kurczaka, polędwiczki wieprzowe albo wysmażone plastry bekonu dla mięsolubnych członków rodziny pasują tu jak najbardziej.
Poniżej też przepis – jak ugotować kaszę gryczaną. Gdyby ktoś nie wiedział, rzecz jasna:)

kasza gryczana ze szparagami

składniki na 4-5 porcji: 

– 200 g kaszy gryczanej (2 woreczki lub szklanka kaszy na wagę)
– łyżka masła klarowanego lub dwie łyżki oleju
– duża cebula
– 7- 10 szparagów (zielonych lub białych)
– 5-6 suszonych pomidorów z zalewy
– kilka włoskich, pistacjowych lub piniowych, grubo posiekanych orzechów
– duża szczypta czerwonego lub białego pieprzu, sól, szczypta chili
– pół łyżeczki skórki startej z cytryny (tylko żółta część, najlepiej z owoców eko, bez wosku)
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– siekana natka pietruszki lub kolendry
– kilka włoskich, pistacjowych lub piniowych, grubo posiekanych orzechów
– ew. pierś z kurczaka, 15 dag bekonu lub duża polędwiczka wieprzowa

Jak ugotować kaszę gryczaną: 

Zasada 2:1 – dwie porcje wody na porcję kaszy.  Można odmierzać dowolnym naczyniem. W tym przypadku miarką jest szklanka.

W garnku zagotować 2 szklanki (2×250 ml) wody. Dodać kaszę, osolić łyżeczką soli, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum  i trzymać pod przykryciem 15 minut. Zdjąć z ognia i odstawić pod pokrywką na 10 minut, by „doszła”. W przypadku użycia kaszy w woreczkach, nie ma już takiej potrzeby.

Jeśli używamy mięsa – trzeba pokroić je w kostkę lub cienkie plastry i podsmażyć krótko do zrumienienia na początku, po czym wyjąć na talerz i dodać na końcu przygotowania dania. Patelni po mięsie nie myć.

Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło lub olej, wrzucić cebulę i chwilę smażyć na niedużym ogniu do lekkiego zeszklenia.
Szparagi umyć, ułamać ewentualne, grubsze, zdrewniałe końcówki. Białe szparagi obrać ze skórki. Pokroić w centymetrowe kawałki. Główki odłożyć.
Części szparagów bez główek dodać do cebuli i smażyć pod przykryciem kilka minut (3-5) aż zmiękną. Dorzucić główki (są delikatniejsze i wymagają krótszej obróbki)  i smażyć kolejne dwie minuty. Całość osolić, dodać pieprz, skórkę z cytryny, sok i pokrojone w kostkę suszone pomidory. Dodać kaszę, wszystko wymieszać. Doprawić, jeśli mało wyraźna w smaku. Wyłożyć na talerze lub do miseczek i posypać siekaną zieleniną i orzechami.

kasza gryczana ze szparagami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Zapisz



  1. Lena
    17 maja, 2017, 7:43 am

    pyszny sposób na kaszę gryczaną 🙂

  2. Dorota
    17 maja, 2017, 6:04 pm

    Coś dla mnie.

  3. Michau
    18 maja, 2017, 10:14 am

    Ostatnio zauważyłem, że jest moda na dania ze szparagami 🙂

  4. Aguś kulinarnie
    19 maja, 2017, 5:44 pm

    Pominęłam boczuś i orzeszki,natkę zastąpiłam koperkiem i zjadłam z apetytem-pychotka:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)