Bardzo dobre ciasteczka orzechowe

Bardzo dobre ciasteczka orzechowe. Znam takich, którzy za masłem orzechowym przepadają. Nie jestem z grupy wyjadaczy tego specjału łyżką ale widziałam, da się:) Słoik dobrego masła orzechowego stał w mojej szafce dość długo, dostałam go w prezencie i…
I powiem Wam – domowe ciasteczka z masłem orzechowym są kapitalne, bardzo, bardzo kruche,doskonałe w smaku, znikają w okamgnieniu. Ciasto na ciasteczka da się wyciskać maszynką albo solidnym dekoratorem , słaby nie da rady, z końcówką z dużym otworem. Można też ciastka zwyczajnie uformować ręką w małe kulki i lekko spłaszczyć je widelcem. Mocno rosną, dlatego porcje ciasta niech nie będą duże. Nie należy ich zbyt długo piec, mimo tego że choć już rumiane, w dotyku są miękkie i wyglądają na surowe. Po wyjęciu z piekarnika sztywnieją podczas stygnięcia. Przepis jest bardzo prosty, składniki trzeba w odpowiedniej kolejności zmiksować lub wymieszać malakserem. 15 minut pieczenia i najlepsze, najdelikatniejsze, kruche ciastka orzechowe mamy na talerzu:)

ciasteczka orzechowe

składniki:

– 120 g masła
– 4 łyżki masła orzechowego (ok. pół szklanki)
– 3/4 szklanki cukru (190g)
– jajko
– 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (190g)
– 1/4 łyżeczki sody
– łyżeczka proszku do pieczenia

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 180 st.(funkcja góra-dół).
Masło pokroić w kostkę, dodać masło orzechowe i cukier. Ucierać mikserem lub malakserem do połączenia składników w jednolitą masę, na końcu wmieszać jajko.
W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem i sodą. Mieszankę wsypać do maślano-jajecznej masy i wyrobić na ciasto. Formować małe, spłaszczone kulki wielkości orzecha laskowego lub porcjować małe ciastka dekoratorem.
Wstawić na środkową półkę całkowicie nagrzanego piekarnika, piec ok. 15 minut, do zrumienienia ciastek.
Wyjąć z pieca mimo iż wydają się miękkie i pozostawić do całkowitego ostudzenia.

ciasteczka orzechowe

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. Lena
    26 kwietnia, 2017, 6:26 am

    robiłam takie,pychotka;)

  2. Anonimowy
    26 kwietnia, 2017, 7:48 am

    Czy można zastąpić część mąki pszennej mąką pełnoziarnistą ?

    1. opalanka
      26 kwietnia, 2017, 10:48 am

      Tak.

  3. Olga Pi
    26 kwietnia, 2017, 12:03 pm

    Też nie jestem wielką fanką masła orzechowego, ale w wypiekach mi nie przeszkadza:)

  4. Gazetki biedronka
    26 kwietnia, 2017, 3:10 pm

    W biedronce są bardzo podobne ciasteczka, uwielbiam je! Domowej roboty z pewnością smakują jeszcze lepiej

  5. Anonimowy
    30 kwietnia, 2017, 6:59 pm

    Pyszne!Zrobiłam z masła z kawałkami orzechów i dodałam pokrojoną czekoladę.Rzeczywiście -niebo. :-).Dorota.

  6. Unknown
    3 maja, 2017, 2:52 pm

    Pycha 🙂 Chrupiące i idealnie orzechowe 🙂

  7. Emilia Włodkowska
    22 lipca, 2017, 3:15 pm

    Zawsze szukam inspiracji na tym blogu. Zawsze pysznie i udaje się wszystko 😉 dziękuje !

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)