Bardzo dobre ciasteczka orzechowe

Bardzo dobre ciasteczka orzechowe. Znam takich, którzy za masłem orzechowym przepadają. Nie jestem z grupy wyjadaczy tego specjału łyżką ale widziałam, da się:) Słoik dobrego masła orzechowego stał w mojej szafce dość długo, dostałam go w prezencie i…
I powiem Wam – domowe ciasteczka z masłem orzechowym są kapitalne, bardzo, bardzo kruche,doskonałe w smaku, znikają w okamgnieniu. Ciasto na ciasteczka da się wyciskać maszynką albo solidnym dekoratorem , słaby nie da rady, z końcówką z dużym otworem. Można też ciastka zwyczajnie uformować ręką w małe kulki i lekko spłaszczyć je widelcem. Mocno rosną, dlatego porcje ciasta niech nie będą duże. Nie należy ich zbyt długo piec, mimo tego że choć już rumiane, w dotyku są miękkie i wyglądają na surowe. Po wyjęciu z piekarnika sztywnieją podczas stygnięcia. Przepis jest bardzo prosty, składniki trzeba w odpowiedniej kolejności zmiksować lub wymieszać malakserem. 15 minut pieczenia i najlepsze, najdelikatniejsze, kruche ciastka orzechowe mamy na talerzu:)

ciasteczka orzechowe

składniki:

– 120 g masła
– 4 łyżki masła orzechowego (ok. pół szklanki)
– 3/4 szklanki cukru (190g)
– jajko
– 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (190g)
– 1/4 łyżeczki sody
– łyżeczka proszku do pieczenia

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 180 st.(funkcja góra-dół).
Masło pokroić w kostkę, dodać masło orzechowe i cukier. Ucierać mikserem lub malakserem do połączenia składników w jednolitą masę, na końcu wmieszać jajko.
W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem i sodą. Mieszankę wsypać do maślano-jajecznej masy i wyrobić na ciasto. Formować małe, spłaszczone kulki wielkości orzecha laskowego lub porcjować małe ciastka dekoratorem.
Wstawić na środkową półkę całkowicie nagrzanego piekarnika, piec ok. 15 minut, do zrumienienia ciastek.
Wyjąć z pieca mimo iż wydają się miękkie i pozostawić do całkowitego ostudzenia.

ciasteczka orzechowe

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. Lena
    26 kwietnia, 2017, 6:26 am

    robiłam takie,pychotka;)

  2. Anonimowy
    26 kwietnia, 2017, 7:48 am

    Czy można zastąpić część mąki pszennej mąką pełnoziarnistą ?

    1. opalanka
      26 kwietnia, 2017, 10:48 am

      Tak.

  3. Olga Pi
    26 kwietnia, 2017, 12:03 pm

    Też nie jestem wielką fanką masła orzechowego, ale w wypiekach mi nie przeszkadza:)

  4. Gazetki biedronka
    26 kwietnia, 2017, 3:10 pm

    W biedronce są bardzo podobne ciasteczka, uwielbiam je! Domowej roboty z pewnością smakują jeszcze lepiej

  5. Anonimowy
    30 kwietnia, 2017, 6:59 pm

    Pyszne!Zrobiłam z masła z kawałkami orzechów i dodałam pokrojoną czekoladę.Rzeczywiście -niebo. :-).Dorota.

  6. Unknown
    3 maja, 2017, 2:52 pm

    Pycha 🙂 Chrupiące i idealnie orzechowe 🙂

  7. Emilia Włodkowska
    22 lipca, 2017, 3:15 pm

    Zawsze szukam inspiracji na tym blogu. Zawsze pysznie i udaje się wszystko 😉 dziękuje !

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie