Zdrowy deser z kaszy jaglanej. Budyń z kaszy jaglanej z prażonymi jabłkami i sosem karmelowym

Kasza jaglana dla zdrowych i błyszczących włosów, paznokci, dla większej odporności, na katary i kichania, wiosenne przesilenia i stresy. Nawet jeśli niezbyt lubimy, jeść trzeba. I dzieciom dawać. A w postaci kremowego deseru podanego jak lody mało kto jej się oprze. Kasza traci charakterystyczną goryczkę, jeśli podpraży się ją chwilę na suchej patelni lub przepłucze wrzącą wodą.
Ten deser- budyń z kaszy, nada się na śniadanie, podwieczorek i zamiast kolacji. I naprawdę smakuje znakomicie.
A sos karmelowy będzie dobry nie tylko do tego deseru. Lody, szarlotka, ciasto czekoladowe- wszystko z karmelowym sosem smakuje wybornie. I spróbujcie delikatnie go posolić. Niektórzy się zżymają słysząc o słodko- słonym połączeniu, które często serwują zawodowi kucharze. Mój ulubiony, przepyszność.

Międzynarodowe Targi Turystyki Kulinarnej

Dziś ( 22 marca) o 15.00 w Piotrkowie na Międzynarodowych Targach Turystyki Kulinarnej pokażę krok po kroku jak przyrządzić ten deser. I zapraszam na stoisko Nieba Na Talerzu, od czwartku do soboty,  tam będziemy z książką, można będzie ją nabyć, zapraszam na pogaduchy:) – tu link z programem targów. Fartuszek z falbanką już mam:)

deser z kaszy jaglanej
Budyń z kaszy jaglanej

składniki: 

– pół szklanki kaszy jaglanej  (ilość przed ugotowaniem)
– szklanka mleka (krowiego lub roślinnego)
– pół szklanki soku jabłkowego (najlepiej naturalnie wyciskanego)
– sok z połowy cytryny
– 2-3 łyżki miodu
– laska wanilii

– 2 twarde, duże jabłka
– łyżeczka masła

na sos karmelowy: 

– 4 łyżki cukru
– 1/4 szklanki wody
– 50 ml słodkiej śmietanki ( 30 – 36%)
– łyżeczka masła
– duża szczypta soli morskiej (zmielonej lub w kryształkach)

ulubione bakalie do posypania – rodzynki, podprażone na suchej patelni płatki migdałów lub siekane orzechy – ok. 2 łyżki

Kaszę podprażyć na rozgrzanej, suchej patelni, przepłukać gorącą wodą.
Zalać mlekiem, dodać wnętrze wyskrobane z laski wanilii i zagotować. Zmniejszyć ogień na minimum, przykryć garnek pokrywką i gotować kaszę do miękkości w razie potrzeby podlewając mlekiem lub wodą, mieszając od czasu do czasu. Kasza powinna całkowicie wchłonąć płyn.
Dolać sok jabłkowy, dodać miód i sok z cytryny, zblendować na gładki krem.
Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę. Podsmażyć w rondlu lub na patelni, na łyżeczce masła dwie,trzy minuty aż lekko zmiękną ale nie będą się rozpadać.
Do osobnego rondla wsypać cukier na karmel. Podgrzewać na najmniejszym ogniu powstrzymując się od mieszania łyżką, co jakiś czas poruszając delikatnie garnkiem. Kiedy cukier się rozpuści dodać wodę (może troszkę pryskać), wymieszać by nie powstały grudki (jeśli powstaną – rozpuszczą się), dodać śmietankę a na końcu masło. Po 3-4 minutach sos lekko zgęstnieje i jest gotowy.
UWAGA, sos jest bardzo gorący, nie wolno go podczas przygotowania próbować.
Do salaterek wkładać naprzemiennie krem z kaszy i jabłka, polać wierzch sosem i posypać bakaliami.

deser z kaszy jaglanej

Mówię Wam – niebo na talerzu;)

 

Zapisz



  1. Lena
    23 marca, 2017, 8:58 am

    i ten wspaniały sos, mniam:)

  2. Sandra
    23 marca, 2017, 9:56 am

    super <3

  3. Lidia
    28 marca, 2017, 1:27 pm

    Czy zamiast soku jabłkowego może być pomarańczowy???I jeszcze jedno czy ten sos można dłużej przechowywać i stosować np. zimno?czy tylko na ciepło?

    1. opalanka
      29 marca, 2017, 12:02 pm

      Może być pomarańczowy, sos można przechowywać w zakręconym słoiku ok. 3 tygodnie w lodówce, nada się i na zimno i ciepło.

    2. Lidia
      29 marca, 2017, 1:37 pm

      Dziękuje, ostatnio bardzo mnie naszło na jaglaną kaszę i tak testuje różne opcje, na słodko i wytrawnie.Świetna kasza, mega zdrowa, teraz ją przepraszam, bo kiedyś się na nią obraziłam, tylko dlatego,że nie potrafiłam jej ugotować, i wyszła gorzkawa. Teraz wiem, gdzie popełniłam błąd:) Może polecasz jakieś fajne przepisy z udziałem właśnie tej jaglanki?

    3. opalanka
      30 marca, 2017, 7:57 pm

      http://niebonatalerzu.blogspot.com/search/label/kasza%20jaglana – proszsz bardzo, 33 przepisy, w zakładce "kasza jaglana, z prawej kolumny bloga, zapraszam:)

  4. Magdalena
    28 października, 2019, 4:57 pm

    po wlaniu soku mleko się zważyło …

    1. Beata Królikiewicz
      28 października, 2019, 8:49 pm

      Kasza powinna wchłonąć mleko. Nie wchłonęła? Jeśli się zwarzyło, nie ma to znaczenia, po zblendowaniu nie będzie różnicy w smaku. Przeredagowałam trochę przepis, może będzie czytelniej.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)