Zdrowy deser z kaszy jaglanej. Budyń z kaszy jaglanej z prażonymi jabłkami i sosem karmelowym
Kasza jaglana dla zdrowych i błyszczących włosów, paznokci, dla większej odporności, na katary i kichania, wiosenne przesilenia i stresy. Nawet jeśli niezbyt lubimy, jeść trzeba. I dzieciom dawać. A w postaci kremowego deseru podanego jak lody mało kto jej się oprze. Kasza traci charakterystyczną goryczkę, jeśli podpraży się ją chwilę na suchej patelni lub przepłucze wrzącą wodą.
Ten deser- budyń z kaszy, nada się na śniadanie, podwieczorek i zamiast kolacji. I naprawdę smakuje znakomicie.
A sos karmelowy będzie dobry nie tylko do tego deseru. Lody, szarlotka, ciasto czekoladowe- wszystko z karmelowym sosem smakuje wybornie. I spróbujcie delikatnie go posolić. Niektórzy się zżymają słysząc o słodko- słonym połączeniu, które często serwują zawodowi kucharze. Mój ulubiony, przepyszność.
Międzynarodowe Targi Turystyki Kulinarnej
Dziś ( 22 marca) o 15.00 w Piotrkowie na Międzynarodowych Targach Turystyki Kulinarnej pokażę krok po kroku jak przyrządzić ten deser. I zapraszam na stoisko Nieba Na Talerzu, od czwartku do soboty, tam będziemy z książką, można będzie ją nabyć, zapraszam na pogaduchy:) – tu link z programem targów. Fartuszek z falbanką już mam:)
składniki:
– pół szklanki kaszy jaglanej (ilość przed ugotowaniem)
– szklanka mleka (krowiego lub roślinnego)
– pół szklanki soku jabłkowego (najlepiej naturalnie wyciskanego)
– sok z połowy cytryny
– 2-3 łyżki miodu
– laska wanilii
– 2 twarde, duże jabłka
– łyżeczka masła
na sos karmelowy:
– 4 łyżki cukru
– 1/4 szklanki wody
– 50 ml słodkiej śmietanki ( 30 – 36%)
– łyżeczka masła
– duża szczypta soli morskiej (zmielonej lub w kryształkach)
ulubione bakalie do posypania – rodzynki, podprażone na suchej patelni płatki migdałów lub siekane orzechy – ok. 2 łyżki
Kaszę podprażyć na rozgrzanej, suchej patelni, przepłukać gorącą wodą.
Zalać mlekiem, dodać wnętrze wyskrobane z laski wanilii i zagotować. Zmniejszyć ogień na minimum, przykryć garnek pokrywką i gotować kaszę do miękkości w razie potrzeby podlewając mlekiem lub wodą, mieszając od czasu do czasu. Kasza powinna całkowicie wchłonąć płyn.
Dolać sok jabłkowy, dodać miód i sok z cytryny, zblendować na gładki krem.
Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę. Podsmażyć w rondlu lub na patelni, na łyżeczce masła dwie,trzy minuty aż lekko zmiękną ale nie będą się rozpadać.
Do osobnego rondla wsypać cukier na karmel. Podgrzewać na najmniejszym ogniu powstrzymując się od mieszania łyżką, co jakiś czas poruszając delikatnie garnkiem. Kiedy cukier się rozpuści dodać wodę (może troszkę pryskać), wymieszać by nie powstały grudki (jeśli powstaną – rozpuszczą się), dodać śmietankę a na końcu masło. Po 3-4 minutach sos lekko zgęstnieje i jest gotowy.
UWAGA, sos jest bardzo gorący, nie wolno go podczas przygotowania próbować.
Do salaterek wkładać naprzemiennie krem z kaszy i jabłka, polać wierzch sosem i posypać bakaliami.
Mówię Wam – niebo na talerzu;)
i ten wspaniały sos, mniam:)
super <3
Czy zamiast soku jabłkowego może być pomarańczowy???I jeszcze jedno czy ten sos można dłużej przechowywać i stosować np. zimno?czy tylko na ciepło?
Może być pomarańczowy, sos można przechowywać w zakręconym słoiku ok. 3 tygodnie w lodówce, nada się i na zimno i ciepło.
Dziękuje, ostatnio bardzo mnie naszło na jaglaną kaszę i tak testuje różne opcje, na słodko i wytrawnie.Świetna kasza, mega zdrowa, teraz ją przepraszam, bo kiedyś się na nią obraziłam, tylko dlatego,że nie potrafiłam jej ugotować, i wyszła gorzkawa. Teraz wiem, gdzie popełniłam błąd:) Może polecasz jakieś fajne przepisy z udziałem właśnie tej jaglanki?
http://niebonatalerzu.blogspot.com/search/label/kasza%20jaglana – proszsz bardzo, 33 przepisy, w zakładce "kasza jaglana, z prawej kolumny bloga, zapraszam:)
po wlaniu soku mleko się zważyło …
Kasza powinna wchłonąć mleko. Nie wchłonęła? Jeśli się zwarzyło, nie ma to znaczenia, po zblendowaniu nie będzie różnicy w smaku. Przeredagowałam trochę przepis, może będzie czytelniej.