Kurczak w sosie z boczniaków
Kurczak w sosie z boczniaków – daję go z makaronem wstążki, ziemniakami lub tylko z surówką czy sałatą. Śmietanowe sosy uwielbiam, choć z wiadomych względów nie zjadam ich w dużych ilościach i nie bardzo często. Smak nie ma sobie równych, zatem całkiem odmówić im niepodobna. Nic tylko dogodzić podniebieniu.
Bardzo dobry i prosty przepis na podanie obiadu w pół godziny.
składniki (na 3-4 porcje) :
– ok. 600-800 g piersi z kurczaka
– pół łyżeczki soli, duża szczypta pieprzu, łyżeczka słodkiej papryki (najlepiej wędzonej), kilka igiełek rozmarynu
– łyżka oleju
– duża cebula
– 300 g boczniaków
– ok. 100 ml białego wina (można pominąć)
– 200 ml śmietanki (30 – 36%)
– pół szklanki rosołu lub gotowanej wody ( 125 ml)
– do smażenia – olej i łyżka masła (najlepiej klarowanego)
przygotowanie
Mięso pokroić w paski lub na cienkie, duże plastry. Oprószyć przyprawami, wymieszać. Odstawić na pół godziny.
Podsmażyć na łyżce oleju z łyżeczką masła, ze wszystkich stron na złoty kolor. Przełożyć na talerz.
Cebulę i boczniaki pokroić w kostkę. Jeśli grzyby są duże, należy odrzucić nóżki, bywają twarde. Przy małych sztukach można kroić całość.
Na tej samej patelni rozgrzać olej z łyżeczką masła. Smażyć grzyby z cebulą mieszając aż będą miękkie, dolać wino i odparować chwilę na dużym ogniu. Wlać rosół lub wodę, doprowadzić do wrzenia, dodać śmietankę i podgrzewać mieszając aż sos nieco zgęstnieje. Można posypać całość łyżeczką mąki, wymieszać.
Powstały sos już na talerzach wyłożyć na mięso.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
jak apetycznie:)
<3 uwielbiam !
ojeju cudo !
Super przepisy
Fajne przepisy