Domowy budyń karmelowy

Domowy budyń karmelowy, bez dodatków polepszających oraz sztucznych aromatów, do zrobienia w kilka chwil. Bardzo rzadko zdarza mi się sięgnąć po sklepowy produkt z torebki, nawet budyniowe kremy do ciast czy eklerków przygotowuję tradycyjną metodą. Zazwyczaj wszystkie składniki łatwo znaleźć w kuchennych szafkach, z grubsza budyń to skrobia ziemniaczana i mleko, ot cała filozofia. I tak popołudniem, małej filiżanki/salaterki z karmelowym czy waniliowym specjałem z ulubionymi bakaliami – nie odmówię:)
Podobnie jak z budyniem, rzecz ma się z domowym kisielem (przepis na domowy kisiel). Wystarczą dwa jabłka albo garść owoców z zamrażarki i trochę skrobi. Niby nic szczególnego, ale smak jest o niebo, niebo lepszy niż ten z  „torebkowych” gotowców.

budyń karmelowy

składniki (na 3-4 małe porcje) :

– 2 szklanki ( 500 ml)  mleka
– 2,5 łyżki cukru
– półtorej łyżki skrobi ziemniaczanej
– łyżeczka mąki pszennej
– żółtko
– pół łyżeczki masła

– łyżka posiekanych migdałów, rodzynek, smażonej skórki pomarańczowej itp

Cukier wsypać do małego rondelka lub małą patelnię i podgrzewać na najmniejszym ogniu, powstrzymując się od mieszania. Kiedy przynajmniej w połowie się rozpuści, podnieść naczynie, delikatnie nim poruszyć, ponownie postawić na palniku i zaczekać aż do całkowitego rozpuszczenia cukru w karmel. Zdjąć z ognia. Nie mieszać łyżką ani nie próbować, powstały karmel jest baaardzo gorący.

W połowie szklanki zimnego mleka starannie wymieszać mąkę i żółtko. Resztę mleka zagotować z masłem. Dodać do niego karmel, wymieszać, a następnie dalej intensywnie mieszając wlać zawiesinę z mąki i mleka.
Dobrze zaopatrzyć się w grube rękawice do trzymania uchwytu rondla i solidną łyżkę lub kuchenną rózgę.
Po ok. trzech- czterech minutach trzymania na ogniu,  kiedy masa zgęstnieje, przełożyć ją do salaterek i posypać siekanymi bakaliami.

domowy budyń karmelowy

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Lena
    2 marca, 2017, 9:39 am

    robiłam kisiel karmelowy,muszę zrobić budyń:)

  2. Anonimowy
    2 marca, 2017, 9:56 am

    A ile karmelu dodać?

  3. Mariola Bełch
    4 marca, 2017, 8:59 pm

    właśnie zrobiłam budyn,PYCHA!!!!

  4. Anonimowy
    27 kwietnia, 2017, 9:04 pm

    Akurat w robienie budyniu nigdy nie bawię się w domu, nie ma co wymyślać. Kupuję Gellwe wniliowy – jest prosty w przygotowaniu i smaczny!

    1. xxx
      28 lipca, 2018, 7:22 am

      proszę nie bredzić żaden syf z torebki nigdy nie będzie lepszy

  5. A…
    16 grudnia, 2019, 2:35 pm

    Oczywiście, że sklepowy budyń ma się nijak do domowego.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)