Ciasto łaciate z kremem sernikowym. Ciasto kokosowo-kakaowe z kremem

To łaciate ciasto z kremem sernikowym jest jednym z lepszych, tortowych ciast jakie jadłam w ostatnim czasie. Mięciutkie, wilgotne i proste w przygotowaniu. Trochę ciemnego, kakaowego ciasta układanego naprzemienne z ciastem kokosowym, przekładanka w nieregularne łaty. Ciekawie wygląda pokrojona w kostkę, upieczona w prostokątnej formie, ale dobrze sprawdza się też jako łaciaty tort z okrągłej tortownicy. Sprawia wrażenie bardziej pracochłonnego ale to zwykły biszkopt przełożony gotowanym sernikiem (przepis). Kto taki sernik robił wie, że zachodu z nim tyle co ze zwykłym, domowym budyniem. Więcej czasu zajął mi opis wykonania ciasta, niż jego przygotowanie:)
Wisienką na torcie jest tu moja ulubiona, pralinowa polewa, do której potrzebny jest trzcinowy cukier, to on nadaje jej karmelowego koloru. Można rzecz jasna zastąpić ją zwykłą polewą czekoladową (przepis na polewę).

łaciate ciasto sernikowo kakaowe

 

 

sernikowo kakaowe

składniki (na prostokątną formę 15×20 cm lub tortownicę 21 cm) :

 

ciasto: 

– 6 jajek
– 50 ml oleju
– 100 g cukru
– 200 g mąki
– płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 łyżki wiórków kokosowych
– 2 czubate łyżki kakao

krem sernikowy: 

– 300 ml mleka
– 80 g masła
– cztery łyżki cukru
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 3 żółtka
– 500 g sera (trzykrotnie mielonego) lub gotowego, wiaderkowego zmielonego “na serniki”
– kilka kropli ekstraktu z wanilii, wnętrze wyskrobane z laski wanilii lub łyżka cukru waniliowego

do nasączenia: 

– szklanka (250 ml) osłodzonej herbaty lub wody z sokiem z cytryny

pralinowa polewa: 

– 30 g masła
– łyżka mleka
– 60 g cukru trzcinowego
– 70 g cukru-pudru


Ciasto: 

Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Piekarnik ustawić na 160 st.
Oddzielić starannie żółtka od białek.

łaciate kokosowo kakaowe

Białka ubić na sztywno pod koniec dodając po łyżce cukru aż piana stanie się lśniąca. Przy pomocy łyżki lub szpatułki, delikatnie i wolno wmieszać w pianę po jednym żółtku. Cienką strużką, mieszając dalej masę wlać olej, a następnie dodać po łyżce mąki połączonej z proszkiem do pieczenia.
Połowę masy odłożyć do innej miski i dodawać do niej po jednej łyżce kokosowych wiórków aż do całkowitego połączenia składników, do drugiej części wmieszać po łyżce kakao.
Do formy nakładać naprzemiennie łyżkę jasnego ciasta z kokosem i łyżkę ciasta z kakao, delikatnie wyrównać powierzchnię.
Wstawić ciasto do całkowicie nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 – 40 minut, aż patyczek do szaszłyka wyjęty z ciasta będzie całkowicie suchy.
Ostudzić w lekko uchylonym piekarniku.

Krem

200 ml mleka przy pomocy miksera lub łyżki wymieszać z mąką ziemniaczaną i żółtkami.
Do garnka wlać 100 ml mleka, dodać masło, cukier i wanilię, podgrzać do rozpuszczenia mieszając.
Dodać biały ser i energicznie mieszając podgrzewać aż będzie bardzo rozgrzany. Wlać emulsję z mąki i żółtek i dalej mieszać aż całość zgęstnieje do konsystencji budyniu.

Biszkopt przekroić na trzy warstwy. Pierwszą ułożyć w formie, skropić 1/3 ilości ponczu. Wyłożyć 1/2 ilości kremu, nakładając go punktowo w małych porcjach łyżką, lekko rozsmarować, nie musi być bardzo dokładnie, bywa trudny do rozsmarowania. Przykryć kolejną warstwą ciasta, skropić ponczem, dać pozostały krem, warstwę ciasta, skropić ponczem. Wszystko lekko docisnąć w formie dla wyrównania powierzchni.

Polewa

W rondlu mieszając podgrzać masło z cukrem trzcinowym. Kiedy cukier się rozpuści, odstawić z ognia i dodać cukier puder, wymieszać aż do zgęstnienia i połączenia się składników. Gdyby była za rzadka dodać więcej cukru pudru. Zbyt gęsta – więcej mleka.
Polać ciasto. Schłodzić w lodówce, pod przykryciem z folii.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Lena
    10 marca, 2017, 9:59 am

    pychotka:)

  2. Jagoda
    10 marca, 2017, 2:12 pm

    Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło 🙂 Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

  3. Anonimowy
    11 marca, 2017, 6:02 am

    przekroić na 2 czy 3 części? w przepisie jest napisane, aby dwa razy przykrywać ciastem, jeśli dobrze rozumiem

    1. opalanka
      11 marca, 2017, 2:41 pm

      Można na trzy, to dla cierpliwszych w krojeniu lub na dwa i krem dać w środku i na wierzchu.

  4. Anonimowy
    11 marca, 2017, 8:15 am

    Ile żółtek powinno sie znaleźć w kremie???

  5. Anonimowy
    11 marca, 2017, 8:16 am

    Witam 🙂 wlaśnie zabieram się do robienia ciasta i w przepisie na krem sernikowy nie pisze ile potrzeba żółtek. Bardzo proszę o odpowiedź 🙂 ciasto wygląda obłędnie!pozdrawiam

    1. opalanka
      11 marca, 2017, 2:38 pm

      Już uzupełniłam – trzy żółtka:)

  6. Sylwia
    11 marca, 2017, 11:11 pm

    Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło 🙂 Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

  7. Ula
    12 marca, 2017, 4:17 pm

    Takie cudeńko, mniam. Pozdrawiam wiosennie 🙂

  8. Sandra
    13 marca, 2017, 8:58 am

    ja to chyba każde ciasto zjem <3

  9. Sabina
    13 marca, 2017, 11:42 am

    świetne ciasto !

  10. Anonimowy
    20 marca, 2017, 2:55 pm

    Pyszne ciasto! Wilgotne, mięciutkie, idealne.Udało się bez problemu przekroić na dwa razy.

  11. Piotr
    23 maja, 2017, 6:42 pm

    Na pewno od dzisiaj będę czytać tego bloga ! 😀

    1. opalanka
      24 maja, 2017, 1:40 pm

      Zapraszam:)

    2. fionka
      3 lipca, 2017, 12:13 pm

      ale pyszne, wszyscy się zajadali <3 ! super przepis 🙂 POLECAM 😀

  12. ewka
    5 lipca, 2017, 12:58 pm

    lecę na zakupy i zabieram się za to smakowicie wyglądające ciasto ! 🙂 mniammmm <3

  13. pipiiiii
    27 lipca, 2017, 7:56 am

    u mnie takie ciasto nazywamy zebrą mniammm 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie