Zrazy lwowskie. Zawijasy z kurczaka z kaszą

Dlaczego zrazy lwowskie, pojęcia nie mam, ten prosty przepis znalazłam kiedyś na karteczce w maminym notesie. W składnikach podano kaszę gryczaną ale w kuchennych szafkach odnalazłam tym razem tylko jęczmienną. Wybór zatem pozostawiam, obie nadadzą się do farszu. Do przygotowania sosu użyłam suszonych grzybów lecz kiedy ich brak, zmieniam koncepcję potrawy i sos zamieniam na pomidorowy dodając trochę domowego przecieru lub pomidorów z puszki.

Jak się gotuje kaszę na sypko?

Tak by każde ziarenko było osobno a kasza miękka ale sprężysta, nie rozgotowana? Moja mama zalewała kaszę wrzątkiem, dodawała do wody łyżeczkę oleju (on spowoduje, że ziarenka nie przykleją się do siebie), gotowała krótką chwilę i chowała garnek owinięty w ściereczkę pod kołdrę lub gruby koc. W czasie wylegiwania się kaszy w cieple ziarnka wchłaniały cały płyn. Dziś można odstawić garnek do lekko nagrzanego piekarnika. Zwykle pomijam tę czynność i zostawiam kaszę pod przykryciem z grubej ściereczki. Dzisiejsze garnki z grubym dnem długo zatrzymują ciepło.
Kaszę nabieram kuchenną miarką lub wsypuję do kubka, by mniej więcej móc ustalić jaką porcją wody ją zalać. A zasada jest mniej więcej taka:
kasza jęczmienna – 2,5 objętości wody
kasza jaglana – 2 objętości wody
kasza gryczana palona – 1,7 objętości wody
kasza gryczana niepalona – 1,5 objętości wody.

zrazy lwowskie

zrazy lwowskie – składniki ( na 4 porcje) :

– ok. 10 dag kaszy gryczanej palonej lub zwykłej jęczmiennej
– cztery pojedyncze małe lub dwie duże piersi z kurczaka (ok. 50 dag)
– 3-4 plastry boczku wędzonego
– 1 cebula
– kilka pieczarek
– jajko
– 4-5 grzybów suszonych
– ok. 0,5 l domowego rosołu lub eko kostki rosołowej lub ostatecznie – wody
– 3 łyżki śmietany
– klarowane masło do smażenia (można zamienić na olej rzepakowy)
– dwie łyżki siekanej natki pietruszki
– sol, pieprz, sok z cytryny

zrazy lwowskie – przepis

Grzyby zalać półtorej szklanki wody i odstawić do namoczenia na godzinę, dwie lub w przeddzień, na całą noc.
W garnku zagotować szklankę wody, lekko ją osolić. Kaszę przepłukać na sicie, wsypać do wody, dodać łyżkę oleju, zagotować. Zmniejszyć ogień na minimum i gotować kaszę pod przykryciem ok. 15 minut, bez mieszania. Po ugotowaniu pozostawić pod przykryciem jeszcze ok. 10-15 minut aż kasza całkowicie wchłonie wodę.
Boczek i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni aż cebula lekko się zeszkli. Dodać pieczarki pokrojone w plastry, podsmażyć krótko wszystko razem. Wymieszać z kaszą, dodać jajko i łyżeczkę soku z cytryny. Ponownie wszystko wymieszać.
Piersi z kurczaka przekroić cienkie płaty, lekko rozbić tłuczkiem. Osolić, posypać pieprzem (można dodać nieco estragonu lub tymianku). Na każdym płacie ułożyć warstwę farszu z kaszy, rozsmarować możliwie równo. Zwinąć wszystko w roladki. By się nie rozpadły związać nitką lub bawełnianym sznurkiem. Panierować w mące.
Na patelni dobrze rozgrzać łyżkę masła lub dwie oleju, zrumienić zrazy z każdej strony. Zalać wodą z moczenia grzybów i dorzucić do wszystkiego pokrojone grzyby. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 -30 minut. Dodać śmietanę, wymieszać z sosem, podgrzać chwilę ale już nie gotować.  Całość posypać siekaną natką pietruszki.

zrazy lwowskie

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. Dietifitka
    7 lutego, 2017, 9:44 am

    Bardzo apetyczne a jedna porcja pokaźnej wielkości 😉

  2. Lena
    7 lutego, 2017, 9:54 am

    takim zrazom nie mogłabym odmówić:)

  3. Patrycja
    7 lutego, 2017, 11:54 am

    Pysznie zrolowane!

  4. Anonimowy
    7 lutego, 2017, 11:39 pm

    Zapraszam do Spis Blog

  5. mopswkuchni
    8 lutego, 2017, 10:09 am

    Świetna sprawa. Zapisuję do zrobienia 😉

  6. Dietetyk Dietmap
    17 lutego, 2017, 12:14 pm

    świetna sprawa oglądać tkie przepisy, akurat kiedy brak pomysłu na obiad, a wszystkie składniki są 🙂

  7. Anonimowy
    27 lutego, 2017, 10:05 am

    Czy nada się tu mięso z udźca indyka bez kości?

    1. opalanka
      27 lutego, 2017, 1:15 pm

      tak.

  8. Unknown
    30 kwietnia, 2017, 9:29 pm

    co to są za płaty… Brak przepisy jak je przygotować

    1. opalanka
      1 maja, 2017, 9:22 am

      Płaty mięsa. Kroisz tak by się dały potem rolować. Innymi słowy – powodujesz, by z jednej piersi wyszły dwa lub trzy cienkie płatki/arkusze/kawałki mięsa.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)