Zrazy lwowskie. Zawijasy z kurczaka z kaszą
Dlaczego zrazy lwowskie, pojęcia nie mam, ten prosty przepis znalazłam kiedyś na karteczce w maminym notesie. W składnikach podano kaszę gryczaną ale w kuchennych szafkach odnalazłam tym razem tylko jęczmienną. Wybór zatem pozostawiam, obie nadadzą się do farszu. Do przygotowania sosu użyłam suszonych grzybów lecz kiedy ich brak, zmieniam koncepcję potrawy i sos zamieniam na pomidorowy dodając trochę domowego przecieru lub pomidorów z puszki.
Jak się gotuje kaszę na sypko?
Tak by każde ziarenko było osobno a kasza miękka ale sprężysta, nie rozgotowana? Moja mama zalewała kaszę wrzątkiem, dodawała do wody łyżeczkę oleju (on spowoduje, że ziarenka nie przykleją się do siebie), gotowała krótką chwilę i chowała garnek owinięty w ściereczkę pod kołdrę lub gruby koc. W czasie wylegiwania się kaszy w cieple ziarnka wchłaniały cały płyn. Dziś można odstawić garnek do lekko nagrzanego piekarnika. Zwykle pomijam tę czynność i zostawiam kaszę pod przykryciem z grubej ściereczki. Dzisiejsze garnki z grubym dnem długo zatrzymują ciepło.
Kaszę nabieram kuchenną miarką lub wsypuję do kubka, by mniej więcej móc ustalić jaką porcją wody ją zalać. A zasada jest mniej więcej taka:
kasza jęczmienna – 2,5 objętości wody
kasza jaglana – 2 objętości wody
kasza gryczana palona – 1,7 objętości wody
kasza gryczana niepalona – 1,5 objętości wody.
zrazy lwowskie – składniki ( na 4 porcje) :
– ok. 10 dag kaszy gryczanej palonej lub zwykłej jęczmiennej
– cztery pojedyncze małe lub dwie duże piersi z kurczaka (ok. 50 dag)
– 3-4 plastry boczku wędzonego
– 1 cebula
– kilka pieczarek
– jajko
– 4-5 grzybów suszonych
– ok. 0,5 l domowego rosołu lub eko kostki rosołowej lub ostatecznie – wody
– 3 łyżki śmietany
– klarowane masło do smażenia (można zamienić na olej rzepakowy)
– dwie łyżki siekanej natki pietruszki
– sol, pieprz, sok z cytryny
zrazy lwowskie – przepis
Grzyby zalać półtorej szklanki wody i odstawić do namoczenia na godzinę, dwie lub w przeddzień, na całą noc.
W garnku zagotować szklankę wody, lekko ją osolić. Kaszę przepłukać na sicie, wsypać do wody, dodać łyżkę oleju, zagotować. Zmniejszyć ogień na minimum i gotować kaszę pod przykryciem ok. 15 minut, bez mieszania. Po ugotowaniu pozostawić pod przykryciem jeszcze ok. 10-15 minut aż kasza całkowicie wchłonie wodę.
Boczek i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni aż cebula lekko się zeszkli. Dodać pieczarki pokrojone w plastry, podsmażyć krótko wszystko razem. Wymieszać z kaszą, dodać jajko i łyżeczkę soku z cytryny. Ponownie wszystko wymieszać.
Piersi z kurczaka przekroić cienkie płaty, lekko rozbić tłuczkiem. Osolić, posypać pieprzem (można dodać nieco estragonu lub tymianku). Na każdym płacie ułożyć warstwę farszu z kaszy, rozsmarować możliwie równo. Zwinąć wszystko w roladki. By się nie rozpadły związać nitką lub bawełnianym sznurkiem. Panierować w mące.
Na patelni dobrze rozgrzać łyżkę masła lub dwie oleju, zrumienić zrazy z każdej strony. Zalać wodą z moczenia grzybów i dorzucić do wszystkiego pokrojone grzyby. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 -30 minut. Dodać śmietanę, wymieszać z sosem, podgrzać chwilę ale już nie gotować. Całość posypać siekaną natką pietruszki.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Bardzo apetyczne a jedna porcja pokaźnej wielkości 😉
takim zrazom nie mogłabym odmówić:)
Pysznie zrolowane!
Zapraszam do Spis Blog
Świetna sprawa. Zapisuję do zrobienia 😉
świetna sprawa oglądać tkie przepisy, akurat kiedy brak pomysłu na obiad, a wszystkie składniki są 🙂
Czy nada się tu mięso z udźca indyka bez kości?
tak.
co to są za płaty… Brak przepisy jak je przygotować
Płaty mięsa. Kroisz tak by się dały potem rolować. Innymi słowy – powodujesz, by z jednej piersi wyszły dwa lub trzy cienkie płatki/arkusze/kawałki mięsa.