Placki drożdżowe z białym serem i jabłkami

Placki drożdżowe z białym serem i jabłkami – niektórzy mówią  o nich – racuchy. Niech i tak będzie, drożdżowe racuchy dla radości śniadania, podwieczorku czy deseru. Dla kogoś kto lubi ciasto drożdżowe, krążki z jabłkami będą wielką frajdą, wiem co mówię, bo należę do czołówki tej grupy. Mogłabym założyć nawet jakiś klub wielbicieli ciasta drożdżowego i z radością zostać jego prezesem.
Babcine, drożdżowe placki z jabłkami, racuchy, wilgotne i puszyste, łatwe do przygotowania, szybko znikające z talerzy. Na ciepło i na zimno – wyśmienite:)

placki z jabłkami

 

placki drożdżowe z jabłkami

P.S. Książka „Niebo Na Talerzu – kuchnia mojej mamy i babci” jest dostępna w Empikach, sieci Media Markt, Biedronkach, Auchan i Carrefour podobno! Zapraszam do zakupu, rzecz jasna:)

placki drożdżowe z jabłkami – składniki:

– 3 dag świeżych drożdży lub 7 g suszonych
– szklanka lekko podgrzanego mleka
– 200 g białego sera
– łyżka cukru waniliowego
– czubata łyżka cukru trzcinowego lub białego
– półtorej szklanki mąki pszennej (225g)
– dwa jajka
– szczypta soli

placki drożdżowe z jabłkami – przepis

Świeże drożdże rozpuścić w połowie ciepłego, niegorącego mleka, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 – 20 minut aż trochę urosną. Suche drożdże wystarczy wsypać z mąką.
Ser rozgnieść dobrze widelcem, dodać do niego pozostałe (lub całe, jeśli używamy suchych drożdży) mleko, cukier, jajka, dobrze wymieszać, dodać zaczyn ze świeżych drożdży i powoli wsypywać mąkę, cukier i sól. Dodać suche drożdże, jeśli takich używamy. Wszystko zmiksować lub zmieszać dobrze łyżką i odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem ze ściereczki, w ciepłe miejsce na ok. 15- 20 minut. Nie musi podwajać objętości, wystarczy że trochę urośnie. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, gdyby było za gęste dać więcej ciepłego mleka.
Na patelni rozgrzać dobrze ok. łyżkę dwie oleju lub lepiej – pół na pół z klarowanym masłem.
Krążki lub półkrążki jabłka zalać jedną lub dwiema łyżkami ciasta i smażyć po obu stronach do zrumienienia, na średnim ogniu.
Usmażone placki układać na ręczniku papierowym, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
Posypać cukrem pudrem.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    11 lutego, 2017, 1:21 pm

    ale cudowne racuszki;)

  2. Roztrzepana Zabiegana
    13 lutego, 2017, 10:02 am

    Bajku wyglądają błędnie *-* wpierdzielałabym!
    http://chrupacz-poranny.blogspot.com/

  3. Anonimowy
    15 lutego, 2017, 4:21 pm

    Znalazłam dziś u Ciebie przepis na ciasto nazywane pleśniakiem lub skubańcem. U Ciebie miało inną nazwę i teraz nie mogę go znaleźć. Wiem, że było z rabarbarem. Pomożesz?

    1. opalanka
      15 lutego, 2017, 4:33 pm

      Wydaje mi się, że nie u mnie. Bo zdaje mi się, że zawsze miałam na uwadze, że trzeba go zrobić i pokazać na blogu ale do tego nie dochodziło:) Po wpisaniu w googlach z rabarbarem niebo na talerzu, nic podobnego do pleśniaka nie wychodzi. To chyba nie ma. Tak na 98% procent:)U mnie jest "Poparaniec" ale to zupełnie inne ciasto.

    2. opalanka
      15 lutego, 2017, 4:34 pm
  4. Ela
    10 kwietnia, 2017, 3:17 pm

    Czy można dodać wody zamiast mleka?

    1. opalanka
      11 kwietnia, 2017, 7:14 am

      Tak.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)