Ciasteczka owsiane bez pieczenia

Ciasteczka owsiane bez pieczenia, zdrowszy od sklepowych łakoć z płatków owsianych. Łatwiej być nie może, choć już pewnie pisałam to na tej stronie wiele razy:)
Masę powstałą ze zmieszania składników wykłada się na papier do pieczenia, ot cała praca. Ciasteczka nie są rzecz jasna sztywne i chrupiące, to rodzaj okrągłych batoników, czy jeśli zechcemy nadać im okrągły kształt – pralinek. Niemniej są konkretną, smakującą słodko i czekoladowo przekąską dla łasuchów. Nawet na okoliczność braku czasu na śniadanie, dwie sztuki do kawy, i pierwszy głód na dłuższy czas powinien zostać zaspokojony.
Ciasteczka nie zawierają jajek i mąki, cukier można zastąpić ksylitolem lub erytrolem. Można do ich przygotowania użyć płatków bezglutenowych.

ciasteczka owsiane bez pieczenia

ciasteczka owsiane bez pieczenia – składniki: 

– 1/4 szklanki mleka (ok. 60 ml)
– pół szklanki cukru trzcinowego lub białego lub ksylitolu (110g)
– 2 łyżki kakao
– szklanka płatków owsianych (ok. 110 g)
– dwie łyżki posiekanych bakali – rodzynek, orzechów, migdałów, smażonej skórki pomarańczowej itp.
– 60 g miękkiego masła lub masła orzechowego (ok. 2 łyżki)

ciasteczka owsiane bez pieczenia – przepis

Do rondelka wlać mleko, dodać cukier i kakao, dobrze podgrzać mieszając aż cukier się rozpuści.
Zdjąć z ognia, dodać masło, wymieszać, a następnie wsypać płatki owsiane i połowę bakalii.
Wymieszać na jednolitą masę. Odstawić na pół godziny.
Na papier do pieczenia wykładać łyżeczką porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczyć każde ciastko ręką lub przy pomocy nasmarowanego oliwą tłuczka do mięsa (stąd paski na ciastkach ze zdjęcia) .
Spód ciastek panierować w pozostawionych wcześniej siekanych bakaliach.
Pozostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia.

ciasteczka owsiane bez pieczenia
ciasteczka owsiane bez pieczenia

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

 

Zapisz



  1. Lena
    2 lutego, 2017, 8:06 am

    spróbuję z pewnością:)

  2. gin
    2 lutego, 2017, 4:44 pm

    Bardzo oryginalne ciasteczka 🙂

  3. aldia arcadia
    2 lutego, 2017, 5:45 pm

    Mniam. Znakomity pomysł. Wypróbuję, jak tylko kupię wreszcie bakalie 🙂

  4. Angie
    2 lutego, 2017, 7:18 pm

    Poproszę takie do pracy<3

  5. Wiewióra
    2 lutego, 2017, 7:21 pm

    Robię takie ciastka od dziecka! I uwielbiam je ?

  6. Ola Jęśko
    2 lutego, 2017, 7:44 pm

    Moja mama takie robiła, jak byłam mała. Uwielbialiśmy wyjadać je łyżeczką z blaszki:)

  7. Anonimowy
    5 lutego, 2017, 11:39 am

    Moja droga,
    wydaje mi się, że znalazłam wspaniały blog – ciasta (bo o nie mi chodzi i przepisów na nie szukam) są takie, jakie lubię – robione w zasadzie "mimochodem" 🙂 a zdjęcia mówią, że są wspaniałe.
    Napotkałam jednak na problem z odnajdywaniem ciast – czy myślałaś kiedyś o stworzeniu podkategorii (typu np ciasta jogurtowe, z makiem, z galaretką itp – szukają c wg "ciasta", których masz ponad 220, przeglądam je wg dat, bo inaczej się nie da, ale za każdym razem muszę rozpoczynać od tych samych przepisów i oglądam je zawsze w tej samej kolejności, w pewnym momencie musze przerwać przeglądanie, bo czas goni – i znowu następnym razem zaczynam od początku… W efekcie nie natrafiam na mnóstwo pewnie wspaniałych przepisów, które znajdują się gdzieś w środku lub na końcu.
    Myślę, że moja uwaga sprawi, że pojawi się jakiś sposób odnajdywania tych ciast, bo widzę , że inne kategorie są zrobione wspaniale.

    Dziękuję, pozdrawiam i gratuluję wspaniałego bloga!!!!

    E.

    1. opalanka
      5 lutego, 2017, 6:04 pm

      Dziękuję za miłe słowa. Blog mógłby zmienić wygląd i sposób poszukiwania, są jednak istotne powody, dla których teraz zmian dokonać nie mogę. To nie jest łatwa sprawa, jeśli blog znajduje się na tzw. platformie blogowej czyli blogspocie. W najbliższej przyszłości planuję zmiany, proszę uzbroić się w cierpliwość i korzystać z przeglądarki google wpisując – ciasta ( tu wpisać z czym albo jakie) niebo na talerzu.

    2. Anonimowy
      6 lutego, 2017, 12:06 pm

      Dziękuję za odpowiedź.
      Ciasta itp przeglądam i zachwycam się – pomysłami, zdjęciami, i Twoim stylem, w jakim piszesz 🙂
      Chciałabym spróbować coś upiec od Ciebie, na początek coś z takich "pięciominutowych", które coś w sobie jednak mają. Wybrałam już chyba 2-3, spośród których będę się decydowała. A może Ty mogłabyś mi coś bezproblemowego polecić? Zdam się na Twój gust!
      Dziękuję z góry, jeśli zechcesz poświęcić dla mnie czas
      E.

    3. opalanka
      6 lutego, 2017, 8:53 pm

      Jest na to dobry sposób. Wpisz w googlach hasło – szybkie łatwe niebo na talerzu. I zaznacz by wyświetliło grafikę. Nadaję takie tytuły naprawdę szybciutkim przepisom. Pozdrowionka i miłego wyszukiwania:)

  8. Anonimowy
    5 lutego, 2017, 12:17 pm

    Kindly thanks for This useful post .

    CodingDir.com

    Regards

  9. kasia
    5 lutego, 2017, 1:08 pm

    on bardzo je lubi i na te strone nie wchodzi teraz najadl sie ciasteczek ispi

  10. Anonimowy
    18 lutego, 2017, 12:36 pm

    Mam pytanie, płatki owsiane błyskawicznie czy zwykłe? Cukier można zastąpić miodem? Kolejny ciekawy przepis. Dziękuję

  11. nyota
    18 lutego, 2017, 6:42 pm

    no właśnie, błyskawiczne czy zwykłe? 🙂

    1. opalanka
      18 lutego, 2017, 7:39 pm

      Mogą być i te i te. I miód zamiast cukru.

    2. Lidia
      2 marca, 2017, 3:19 pm

      Witam u mnie coś nie wyszło, masa była taka rzadka i raczej sypka, ciasteczka nie chciały się formułować, wszystko idealnie odmierzyłam i odważyłam.Łyżką wyłożyłam na papier i czekam aż zastygnie, Twoje są piękne okrągłe, moje ani ani nie przypominają Twoich, co mogłam zrobić źle?

      1. aga
        16 maja, 2018, 9:21 am

        chyba ‚FORMOWAC’ a nie ‚formulowac’

        formułować to wyrażać słowami myśl, opinię, wniosek itp.

    3. opalanka
      3 marca, 2017, 7:50 am

      Jeśli masa jest za rzadka trzeba dać więcej płatków, sypka – nieco więcej płynu. Masa po chwili od zrobieni robią się jednolita,płatki łapią wilgoć mleka i tłuszczu. Skleiły się?

    4. Lidia
      3 marca, 2017, 11:32 am

      Niestety nie:( no trudno, może innym razem wyjdą, Twoje są piękne.

  12. aga
    16 maja, 2018, 9:19 am

    ‚Gdyby użyć płatków bezglutenowych to już nikt się czepiać nie może, będzie całkowicie zdrowo.’ -> ale gluten nie jest zly, chyba, ze ktos ma nietolerancje lub celiakie. Nie demonizujmy glutenu ze jest niezdrowy, tylko dlatego, ze taka jest moda..

    Odrzucanie glutenu jest szkodliwe bo:

    •Często zawarty jest w składnikach, które naturalnie nie zawierają glutenu, ale są nim zanieczyszczone. Zawierają one cenny błonnik, witaminy z grupy B, żelazo, kwas foliowy, wapń, cynk i selen. Skrupulatne wykluczenie glutenu pozbawia nas wielu potrzebnych witamin i minerałów.

    •Często błędnie uznaje się produkty “gluten free” za zdrowe. Gluten wpływa na sprężystość, lepkość i plastyczność wypieków, dlatego, aby produkty zachowały swoje właściwości dodaje się do nich sztuczne zagęszczacze, tłuszcz, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy.

    •Usuwamy z diety pełnoziarniste produkty wykonane z pszenicy, żyta, jęczmienia, które powinny być podstawą codziennej, zbilansowanej diety.

    1. Halina
      10 marca, 2020, 9:12 am

      dobrze mówisz, niewiedza i niedouczenie jest straszne 🙁

  13. Justyna
    22 lutego, 2021, 7:23 am

    Idea świetna… proste i zdrowe. Niestety cała noc to okazało się nadal za mało czasu aby stężały, a zatem coś nie halo z tymi proporcjami. Pewnie następnym razem dam 1,5 szkl. płatków. Albo jednak skorzystam z przepisu na pieczone owsianki (*kwadrans pieczenia, kwadrans czekania na stygnięcie) zamiast dać się uwieść rzekomej szybkości i latwości 😉 Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)