Szybki gulasz drobiowy z warzywami

Po świętach i sylwestrze gotujemy nieco lżejsze obiady by zachować jakąś równowagę, przynajmniej w bilansie dwumiesięcznym. Stąd właśnie teraz  przepis na szybki gulasz drobiowy z warzywami:) Podobno należy zwracać baczną uwagę nie na to co się zjada pomiędzy wigilią a sylwestrem, a między sylwestrem a wigilią. I będzie dobrze!
Proszę ortodoksyjnych kucharzy o powstrzymanie jęzorów, wiemy, że gulasz to gulasz i wołowy lub wieprzowy lepiej by był. A u nas jak raz – drobiowy i kto nam zabroni!

Na codzienne obiadowanie zatem właściwe będzie mięso z indyka lub kurczaka, z warzywami jakie nawiną nam się pod rękę w osiedlowym warzywniaku albo mrożonką. Papryka, pieczarki, plasterki marchewki (niezbyt dużo, ma wysokie IG i nie sprzyja utracie wagi), seler naciowy, zielony groszek, cebula, fasolka szparagowa, cukinia i solidna garść przypraw. Nie muszą być wszystkie, niech każdy wybierze co lubi. Albo nawet da podwójną porcję. Obiad do przygotowania w pół godziny.

gulasz drobiowy

gulasz drobiowy – składniki (na ok. 3 porcje) : 

– ok. 0,5 kg udek bez skóry lub piersi z kurczaka lub indyka
– duża cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 marchewka
– łodyga lub dwie selera naciowego
– duża papryka
– kilka pieczarek
– garść lub lepiej dwie fasolki szparagowej
– pół szklanki mrożonego lub świeżego groszku
– łyżka słodkiej papryki w proszku
– półtorej łyżeczki zielonej lub czerwonej czubrycy (mieszanka utłuczonych w moździerzu w lub zmielonych – cząbru, kozieradki, rozmarynu, papryki słodkiej i ostrej, czosnku i pieprzu)
– ok. łyżeczka soli
– pół puszki pomidorów lub dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego
– olej do smażenia
– natka pietruszki lub rukola czy roszponka
– ew. mała cukinia (dodajemy ją dopiero 5-6 minut przed końcem duszenia lub krótko grillujemy osobno i dodajemy do gotowego gulaszu)

gulasz drobiowy – przepis

Cebulę pokroić w niezbyt drobną kostkę. Na dużej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju. Wrzucić cebulę i suche przyprawy, podsmażone będę bardziej aromatyczne. Przesunąć cebulę na bok i dodać pokrojone w kostkę, osolone mięso. Smażyć do zrumienienia mieszając a następnie dodać pokrojone w kostkę i plasterki warzywa. smażyć wszystko razem mieszając ok. 7 minut. Dodać pokrojony drobno czosnek, smażyć jeszcze pół minuty. Dodać pomidory lub koncentrat. Wymieszać, zalać szklanką wody lub rosołu i przykryć wszystko pokrywką. Zmniejszyć ogień i dusić wszystko jeszcze ok. 20 minut.
Jeśli lubimy zagęszczone sosy, oprószyć całość łyżką mąki i podgrzewać jeszcze minutę, dwie.
Ew. doprawić solą i pieprzem.
Całość posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendry, rukolą lub nawet roszponką.

gulasz drobiowy

Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Zapisz



  1. Lena
    3 stycznia, 2017, 8:31 am

    bardzo lubię takie dania:)

  2. Cztery Pory Roku i Ja
    3 stycznia, 2017, 8:53 am

    wyglada super a pewnie jeszcze lepiej smakuje :))

  3. Paweł Tomaszewski
    4 stycznia, 2017, 12:16 pm

    Idealna inspiracja na dzisiejszy obiad 😉 dziękuję

  4. Celina
    26 września, 2020, 10:53 am

    Przepyszny! Niebo w gębie. Od pierwszego podejścia – miłość na zabój. I na stałe do naszego domowego jadłospisu.

    1. Beata Królikiewicz
      26 września, 2020, 4:11 pm

      Bardzo się cieszę:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)