Roladki z tortilli z szynką, gruszką i orzechami. Dobra przekąska na imprezę lub na kolację
Roladki z tortilli, nadziewane na różne sposoby dobrze sprawdzają się na domowych imprezach. Nie tylko w karnawale:) Zawijasy zwane też wrapami można nadziewać na wiele sposobów. Sprawdzają się tu wszelkiego rodzaju serki twarogowe, żółty ser, smażony szpinak czy pasty kanapkowe z rybą na przykład. Zdarza mi się podawać je również gdy w domu zabraknie pieczywa a rodzina domaga się konkretnej kolacji. Ostatecznie można tortille kupić w sklepie, trzeba tylko szukać tych, które nie posiadają w składzie zbyt wiele E, polepszaczy i innych nieprzyjaznych życiu dodatków lub możliwie małą ich ilość.
Ale placek tortilli to nic innego jak smażone na suchej patelni, cieniutko rozwałkowane ciasto z mąki pszennej lub jej mieszanki z kukurydzianą, ciepłą wodą i olejem lub smalcem. By tortilla była elastyczna i dała się łatwo zwijać, należy smażyć ją krótko, kilkadziesiąt sekund zaledwie po jednej stronie, do lekkiej zmiany koloru ciasta. Zbyt długo trzymana na patelni wysuszy się i przy rolowaniu połamie na kawałki. Tortille należy zaraz po usmażeniu przykrywać dobrze wilgotną ściereczką. Do ciasta można dodać dowolne zioła, np. oregano, czosnek niedźwiedzi, czarnuszkę czy tymianek. Przechowywać je można kilka dni, zawinięte szczelnie w folię spożywczą. Spryskane wodą należy ponownie podgrzać króciutko na patelni.
roladki z tortilli – składniki ( na 6-8 sztuk ok. 20 cm) :
– dwie szklanki mąki pszennej lub pół na pół z kukurydzianą
– pół łyżeczki soli
– 3 łyżki smalcu lub oleju
– 3/4 szklanki ciepłej wody
farsz:
– ok. 30 dag białego sera
– 2 -3 łyżki śmietany
– 1/4 łyżeczki soli
– pół łyżeczki oregano, pół łyżeczki czosnku niedźwiedziego lub inne ulubione przyprawy
– dwa ząbki czosnku
– dwie garści posiekanych grubo włoskich orzechów
– duża, twarda gruszka
– 6-8 dużych plasterków wędzonej lub długodojrzewającej szynki, jeśli są małe – w podwójnej ilości
roladki z tortilli – przepis
Wodę zmieszać z tłuszczem, dodać do mąki, dodać sól i zagnieść w misce
lub malakserze
na jednolite ciasto. Odstawić na pół godziny (zdarza mi się pomijać) .
Podzielić na kulki jak
duży orzech włoski i rozwałkować na cienkie placki grubości ok. 1 mm lub
mniej. Blat lub stolnicę należy podsypywać mąką. Smażyć na suchej,
rozgrzanej patelni, ok. 30 sekund z każdej strony. Układać jeden placek
na drugim na drugim i od razu przykryć je wilgotną ściereczką.
Biały ser zblendować lub dokładnie rozgnieść widelcem ze śmietaną i solą. Dodać rozgnieciony lub drobno posiekany czosnek, wymieszać. Powstałą pastą smarować placki tortilli, posypać grubo siekanymi orzechami. Przykryć szynką, na brzegu ułożyć pokrojoną w ok. centymetrowej grubości gruszkę.
Zwinąć całość w rolkę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na ok. 1-2 godziny. Schłodzone lepiej się kroją. Pokroić na ok. 2- 3 centymetrowe kawałki i ułożyć na półmisku lub talerzu.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
ale fajna przystawka;)
Genialne nadzienie!