Przepis na rurki z kremem
Przepis na rurki z kremem – Półkruche, łamliwe, pyszne ciasto i kremowy środek. Do ich wykonania trzeba mieć specjalne foremki w kształcie stożków, które można kupić w sklepach internetowych i stacjonarnych, tych z wyposażeniem AGD. Bywają w dużych i małych rozmiarach. Kupiłam 35 sztuk ( za ok. 28 zł) i dla nas wystarczy że ho, ho. Mój kolega natomiast twierdzi, że minimalna ilość warta wykonania przynajmniej 60, sztuk, ale on ma większe możliwości:)
Przygotowanie ciastek wymaga trochę czasu, nie jest to przepis z rodzaju szybkich, w których składniki wymagają zmieszania i już. Trzeba zagnieść ciasto, schłodzić, potem rozwałkować, pociąć na paseczki, nawinąć na rurkę, upiec i nadziać kremem. Jest nieco zabawy, bardzo przydają się do niej dorastające czy dorosłe córki i synowie, ale smak – przepyszny. Do nadzienia można użyć kremu z bitej śmietany i mascarpone, kremu do ptysiów i eklerek lub dowolnego innego – przepisy na kremy do tortów i ciast.
rurki z kremem- składniki (na ok. 35- 40 szt) :
– 200 g zimnego masła
– 400 mąki pszennej
– 200 ml kwaśnej śmietany 18% (można też użyć gęstego jogurtu a nawet rzadkiego sera “wiaderkowego”, na serniki)
– szczypta soli
krem śmietanowy:
– 300 ml schłodzonej, słodkiej śmietanki 30 – 36%
– 250 ml sera mascarpone
– półtorej łyżki cukru -pudru
rurki z kremem – przepis
lub krem budyniowy patisierre – tu przepis,
albo inny do wyboru z przepisów na kremy do ciast i tortów
Masło pokroić w kostkę, dodać mąkę, śmietanę i sól. Ręcznie lub malakserem zagnieść na okruchy, a potem na jednolitą kulę ciasta. Odłożyć na godzinę do lodówki.
Foremki posmarować z zewnątrz cienką warstwą masła.
Kuchenny blat lub stolnicę mocno podsypać mąką i rozwałkować ciasto na cienki placek, grubości najlepiej ok.1 mm albo mniej. Nożem kuchennym, do pizzy czy radełkiem do faworków wycinać paski szerokości ok. 1,5 cm, długości ok. 50 cm.
Paski nawijać na foremki tak, by zachodziły na siebie ok. 2-3 mm. Ciasta nie należy zbytnio rozciągać i zawijać ściśle, w trakcie pieczenia może popękać.
Rurki można panierować z jednej strony w drobnym lub grubym cukrze.
Piekarnik ustawić na temperaturę 160 stopni, jeśli pieczemy dwie blachy na raz – na funkcji góra – dół, z termoobiegiem.
180 stopni – przy pieczeniu pojedynczo, bez termoobiegu.
Foremki z ciastem ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec do zrumienienia ciastek, ok. 10- 15 minut.
Ostudzić, delikatnie zdjąć z foremek.
Śmietankę razem z mascarpone ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier.
Przy pomocy szprycy czy dużej strzykawki nadziewać rurki kremem.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
osobiście nie lubię bitej śmietany,ale znam wielkich fanów rurek z kremem:) Muszę dla nich zrobić:)
Bitą śmietanę można zastąpić innym kremem.
Jakie cudowne! Kocham takie desery. 🙂
http://jaglusia.wordpress.com/