Małe lasagne. Dobra przekąska na imprezę, pomysł na kolację
Taki sposób na szerokie płaty makaronu lasagne. Trzeba je lekko obgotować by zmiękły i dały się ułożyć w foremkach do muffinek albo tych na babeczki. Do ich wykonania można użyć mięsa z drobiu lub wieprzowego. Po upieczeniu, te brzegi, które wystają ponad foremkę robią się mocno chrupkie, nawet twardawe. By tego uniknąć, płaty makarony można by ułożyć tak, by nie wystawały ponad brzeg foremki albo przyciąć nożyczkami. Ponieważ chrupkość mi odpowiada, ja zostawiam jak jest. Zamiast tradycyjnego sosu beszamelowego, który zwykle towarzyszy lasagne, na spód babeczek dałam gęsty jogurt.
małe lasagne – składniki (na 12 sztuk) :
– 6 płatów makaronu lazagne
– 400 g mięsa mielonego
– duża cebula
– mała marchewka
– 3 ząbki czosnku
– dwie, trzy łyżki groszku ( świeżego, z mrożonki lub z puszki)
– puszka pomidorów bez skóry lub domowe pomidory ze słoika (ok. 200ml)
– 200 ml gęstego jogurtu naturalnego lub gęstej, kwaśnej śmietany
– ok. 70 g tartego parmezanu lub grana padano ( ostatecznie zwykły, żółty, twardy ser tez się nada)
– sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka (ok. 1 łyżeczka), ew. papryka wędzona, łyżeczka oregano, pół łyżeczki bazylii, szczypta tymianku, szczypta cukru
małe lasagne – przepis
Formę na muffinki wysmarować lekko olejem. W szerokim garnku zagotować wodę, osolić. Włożyć płaty makaronu i gotować aż zmiękną ale nie ugotują się całkowicie.
Wyjąć, przeciąć nożem lub nożyczkami na dwie części i wyłożyć nimi dołki na muffinki.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy lekko zmięknie dodać rozgnieciony czosnek. Dodać startą drobno marchewkę, mrożony groszek i smażyć jeszcze chwilę. Przesunąć warzywa na bok patelni, dodać mięso, doprawić przyprawami i smażyć rozgniatając łyżką powstałe grudki.
Wymieszać z warzywami. Jeśli używamy groszku z puszki – dać go na końcu, przed samym wymieszaniem.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Na każdy płat wyłożyć dwie łyżeczki jogurtu lub śmietany. Do każdej babeczki nakładać możliwie równe porcje mięsa, posypać startym serem. Obciąć brzegi makaronu, jeśli chcemy uniknąć przypieczenia.
Piec babeczki ok. 20 minut. By ser nie przyrumienił się nadmiernie, można okryć je z wierzchu luźno arkuszem aluminiowej folii lub arkuszem papieru do pieczenia.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
ale oryginalna przekąska;)
genialne ;d
super pomyślane !
ślinka cieknie !