Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej.

Podaję przepis na pasztet z soczewicy, kaszy jaglanej i warzyw, bo…. jest bardzo dobry a i wegetarianie coś jeść w święta przecież muszą 🙂 Ostatnio pasztety bez mięsa wolę i myślę sobie, że nawet zatwardziali tradycjonaliści spróbują go z ciekawości i będzie im smakował. Ważne, by masę doprawić odpowiednio do smaku i sukces gwarantowany. Dodałam tu całkiem sporą ilość suszonych pomidorów, można dodać też gotowane, suszone grzyby albo pieczarki. Pasztet sprawdzi się też jako przekąska na imprezę sylwestrową.

pasztet z soczewicy

pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej – składniki (na niedużą keksówkę 10×21 cm) : 

– 250 g zielonej lub czerwonej soczewicy
– 3/4 szklanki kaszy jaglanej (ilość przed gotowaniem)
– 2-3 łyżki stopionego masła
– 2 duże cebule
– 2 marchewki
– 2 pietruszki
– pół selera
– 3 ząbki czosnku
– pęczek natki pietruszki
– 2 jajka
– pół szklanki  posiekanych orzechów ( laskowych lub włoskich)
– pół szklanki słonecznika
– sól, pieprz, 1/4 łyżeczki cząbru, 1/4 łyżeczki lubczyku, duża szczypta gałki muszkatołowej, ostra papryka (duża szczypta), łyżeczka cukru
– łyżka koncentratu pomidorowego
– kilka – kilkanaście suszonych pomidorów
– kilka pieczarek pokrojonych w plastry
– 3-4 łyżki oleju z zalewy z pomidorów

Soczewicę zalać wodą do przykrycia, gotować ok. 25 minut aż będzie miękka. Pod koniec osolić łyżeczką soli.
Kaszę podprażyć na suchej patelni aż zacznie wydzielać orzechowy zapach. Przepłukać woda na sicie. Przełożyć do garnka, zalać ok. 3 cm powyżej poziomu kaszy, zagotować. Trzymać na małym ogniu pod przykryciem ok. 15- 20 minut.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, warzywa zetrzeć na tarce. Na dużej patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, podsmażyć krótko wszystkie warzywa, na końcu dodać zgniecione ząbki czosnku.
Do dużej miski włożyć ugotowaną soczewicę i kaszę jaglaną. Dodać stopione masło i zblendować. Gdyby masła była bardzo sucha i trudno się blendowała, dodać parę łyżek bulionu, mleka lub zwykłej wody.
Do masy dodać podsmażone warzywa, jajka, orzechy, słonecznik, przyprawy, pokrojone pomidory i pieczarki w plastrach, olej z zalewy, koncentrat pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki. Masę wymieszać łyżką. Spróbować, ewentualnie mocniej przyprawić do smaku.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem lub olejem, wysypać tartą bułką.
Piekarnik ustawić na 180 st.
Masę przełożyć do formy, posypać z wierzchu ziarnami słonecznika.
Piec. ok. 35 – 40 minut. Podawać po całkowitym wystudzeniu, najlepiej następnego dnia.

pasztet z soczewicy

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Lena
    19 grudnia, 2016, 8:53 am

    bardzo smakowicie wygląda:)

  2. chouetteblanche
    19 grudnia, 2016, 9:36 pm

    Świetna alternatywa dla klasycznych pasztetów, na okres świąteczno-noworoczny jak znalazł! Bardzo ciekawy blog 🙂 Pozdrawiam i będę zaglądać częściej! 🙂

  3. opalanka
    19 grudnia, 2016, 9:40 pm

    Pozdrawiam i zapraszam:)

  4. Marta
    20 grudnia, 2016, 10:25 am

    jadłam niedawno, genialny jest

  5. Pamiętnik Zakochanej Tancerki
    21 grudnia, 2016, 4:26 pm

    na pierwszy rzut oka w zyciu bym nie powiedziala ze to pasztet bezmiesny

  6. Aguś kulinarnie
    27 grudnia, 2016, 7:43 pm

    Dobry pomysł:)

  7. Poproszę Dokładkę
    30 grudnia, 2016, 8:40 am

    jak z suszonymi pomidorami to musi być pyszny 🙂 wygląda naprawdę świetnie!

  8. Anonimowy
    30 grudnia, 2016, 8:43 am

    Bardzo lubię Twoje przepisy… ale niestety pasztet zrobiłam na święta i wyszedł paskudny. Zielona soczewica wygląda brzydko – lepiej użyć czerwonej. Nie wiem też czy nie lepiej byłoby zblendować wszystko poza orzechami? Nie trzyma się to kupy i taka breja. Na taką ilość trzeba też ze 20 pomidorów żeby były wyczuwalne. Robione wg przepisu wszystko…

    1. opalanka
      30 grudnia, 2016, 9:37 am

      Ten ze zdjęcia jest z zielonej. Ja wolę wyczuwalne kawałeczki warzyw i dlatego nie blenduję wszystkiego. A masę mogę wyjadać łyżeczką jeszcze przed upieczeniem. Nawet jeśli pasztet się nie trzyma ( może kasza i soczewica miała za dużo wody?) przełóż do słoika, by można nim było smarować jak pastą, dopraw dobrze. W ostatnim poście zebrałam przepisy na inne pasztety, może któryś bardziej będzie Ci odpowiadał.

    2. Anonimowy
      1 stycznia, 2017, 5:31 pm

      Dzięki za rady. Tak jak mówię. Uwielbiam Twoje przepisy.

  9. Paula
    2 stycznia, 2017, 1:10 pm

    świetny przepis

  10. Joanna
    27 marca, 2018, 11:02 am

    Pyszny pasztet. Mi niestety wyszedł trochę luźny. W związku z tym mam pytanie odnośnie soczewicy i kaszy. Czy Pani używa do ich połączenia blendera czy miksera. Bo na zdjęciu widać kawałki soczewicy a u mnie masa jest bardzo jednolita.

    1. Beata Królikiewicz
      27 marca, 2018, 4:21 pm

      Blendera. Tylko pilnuję , żeby nie rozetrzeć na amen. Wychodzi luźny jeśli kasza jest zbyt mokra albo soczewica miała trochę za dużo wody.

      1. Joanna
        27 marca, 2018, 5:17 pm

        Dziękuję bardzo za odpowiedź i radę. A pasztet jest naprawdę pyszny.

  11. Krysia
    18 lutego, 2021, 1:17 pm

    Przepyszny, też piekę.
    Smarowanie na kanapki.
    Dodatek, to ogórek kiszony, rzodkiewka lub kiełki albo szczypiorek- do posypania

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)