Sałatka z rukoli z kurczakiem, pieczarkami, komosą ryżową i kozim serem

Jeden Pan czytelnik nakrzyczał na mnie w komentarzu, że on owszem, lubi czytać ten blog, ale groch z kapustą jest w kategoriach i on męczy się odsiewając sałatki od obiadów, które beztrosko i bez sensu tam wrzucam. Otóż wrzucam kochany czytelniku, bo całkiem często zdarza mi się wcinać sałatkę z rukoli na obiad i śniadanie i kolację. A z opowieści koleżanek wiem, że to rzecz spotykana i niektóre i niektórzy z nas jedzą sałatki w porach obiadu. Także…

Komosa ryżowa to ostatnimi czasy moja ulubiona zdrowa żywność, z niskim indeksem glikemicznym, sporą ilością kwasów tłuszczowych, wapnia i fosforu, baaardzo smaczna. Opisałam ją w artykule 10 produktów dla zdrowia, co jeść, żeby być zawsze pięknym i młodym. Komosa czyli quinoa nie jest tak droga na jaką wygląda, bo w garnku podwaja objętość i nie zużywa się jej bardzo dużo. Kilogram kosztuje tyle co przeciętna, jedna duża pizza, a którego nie zjadamy w ciągu całego miesiąca. Występuje również w czarnym kolorze, co dobrze wygląda kiedy pomiesza się ją z kontrastującymi w kolorze składnikami.
Przepis dowolnie można modyfikować, jak to z sałatkami bywa. Mięso można pominąć lub wymienić na resztki pieczeni z obiadu, a kozi ser zamienić na ser feta. Musztardowy, słodko-kwaśny sos winegret wieńczy dzieło i pysznie smakuje. Bardzo polecam.

sałatka z rukoli z kurczakiem

składniki ( na 2-3 osoby) : 

– dwie duże garście rukoli
– pół szklanki ziarenek komosy ryżowej
– łyżka soku z cytryny
– ząbek czosnku
– łyżeczka lub dwie masła
– pierś z kurczaka
– ok. 15 – 20 dag pieczarek
– pół pomidora lub kilka pomidorków koktajlowych
– dwa plastry koziego sera lub sera feta  

– łyżka siekanej natki pietruszki lub kolendry
– świeżo mielony pieprz

sos : 
– 4 łyżki oliwy
– łyżeczka musztardy
– pół łyżeczki miodu
– łyżka soku z cytryny
– szczypta soli
– pół ząbka czosnku

Komosę zalać szklanką wody i gotować z dużą szczyptą soli ok. 15 minut. Wymieszać z sokiem z cytryny i rozgniecionym ząbkiem czosnku.
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, lekko osolić i podsmażyć na rozgrzanym maśle. Przesunąć na bok patelni i podsmażyć również pokrojone w plastry pieczarki. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Składniki sosu wymieszać najlepiej przez potrząsanie w zakręconym słoiku.
Na dużym półmisku lub salaterce ułożyć ugotowaną komosę, delikatnie przemieszać z kurczakiem, pieczarkami, rukolą, pomidorkami . Wszystko posypać pokruszonym serem i zalać sosem musztardowo-miodowym.

sałatka z rukoli

  Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂



  1. Lena
    3 listopada, 2016, 8:32 am

    moje smaki:)

  2. Fitnesowiec
    3 listopada, 2016, 8:37 pm

    Tylko należy pamiętać, żeby od razu po zjedzeniu nie chuchać innym w twarz – jedyny minus czosnku ;(

    1. opalanka
      4 listopada, 2016, 8:49 am

      Pomaga podobno żucie pietruszki albo laurowych listków:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)