Sałatka z rukoli z kurczakiem, pieczarkami, komosą ryżową i kozim serem

Jeden Pan czytelnik nakrzyczał na mnie w komentarzu, że on owszem, lubi czytać ten blog, ale groch z kapustą jest w kategoriach i on męczy się odsiewając sałatki od obiadów, które beztrosko i bez sensu tam wrzucam. Otóż wrzucam kochany czytelniku, bo całkiem często zdarza mi się wcinać sałatkę z rukoli na obiad i śniadanie i kolację. A z opowieści koleżanek wiem, że to rzecz spotykana i niektóre i niektórzy z nas jedzą sałatki w porach obiadu. Także…

Komosa ryżowa to ostatnimi czasy moja ulubiona zdrowa żywność, z niskim indeksem glikemicznym, sporą ilością kwasów tłuszczowych, wapnia i fosforu, baaardzo smaczna. Opisałam ją w artykule 10 produktów dla zdrowia, co jeść, żeby być zawsze pięknym i młodym. Komosa czyli quinoa nie jest tak droga na jaką wygląda, bo w garnku podwaja objętość i nie zużywa się jej bardzo dużo. Kilogram kosztuje tyle co przeciętna, jedna duża pizza, a którego nie zjadamy w ciągu całego miesiąca. Występuje również w czarnym kolorze, co dobrze wygląda kiedy pomiesza się ją z kontrastującymi w kolorze składnikami.
Przepis dowolnie można modyfikować, jak to z sałatkami bywa. Mięso można pominąć lub wymienić na resztki pieczeni z obiadu, a kozi ser zamienić na ser feta. Musztardowy, słodko-kwaśny sos winegret wieńczy dzieło i pysznie smakuje. Bardzo polecam.

sałatka z rukoli z kurczakiem

składniki ( na 2-3 osoby) : 

– dwie duże garście rukoli
– pół szklanki ziarenek komosy ryżowej
– łyżka soku z cytryny
– ząbek czosnku
– łyżeczka lub dwie masła
– pierś z kurczaka
– ok. 15 – 20 dag pieczarek
– pół pomidora lub kilka pomidorków koktajlowych
– dwa plastry koziego sera lub sera feta  

– łyżka siekanej natki pietruszki lub kolendry
– świeżo mielony pieprz

sos : 
– 4 łyżki oliwy
– łyżeczka musztardy
– pół łyżeczki miodu
– łyżka soku z cytryny
– szczypta soli
– pół ząbka czosnku

Komosę zalać szklanką wody i gotować z dużą szczyptą soli ok. 15 minut. Wymieszać z sokiem z cytryny i rozgniecionym ząbkiem czosnku.
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, lekko osolić i podsmażyć na rozgrzanym maśle. Przesunąć na bok patelni i podsmażyć również pokrojone w plastry pieczarki. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Składniki sosu wymieszać najlepiej przez potrząsanie w zakręconym słoiku.
Na dużym półmisku lub salaterce ułożyć ugotowaną komosę, delikatnie przemieszać z kurczakiem, pieczarkami, rukolą, pomidorkami . Wszystko posypać pokruszonym serem i zalać sosem musztardowo-miodowym.

sałatka z rukoli

  Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂



  1. Lena
    3 listopada, 2016, 8:32 am

    moje smaki:)

  2. Fitnesowiec
    3 listopada, 2016, 8:37 pm

    Tylko należy pamiętać, żeby od razu po zjedzeniu nie chuchać innym w twarz – jedyny minus czosnku ;(

    1. opalanka
      4 listopada, 2016, 8:49 am

      Pomaga podobno żucie pietruszki albo laurowych listków:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)