Łatwy chleb bez zagniatania. Prosty chleb na drożdżach

Łatwy chleb z poniższego przepisu nie wymaga zagniatania, można wymieszać
składniki ręką lub łyżką. Miesza się je na przykład wieczorem a rano
piecze. Albo miesza rano, a wypieku dokonuje popołudniem, po przyjściu z
pracy. Za formę służy żaroodporne, zamykane naczynie albo żeliwny
garnek, dlatego piszą o nim na forach – chleb z garnka. Ten chleb lubi malowniczo, rustykalnie pękać, ma chrupiącą skórkę i duże dziury.

Domowy chleb może być krzywy i popękany, rośnie raz tak, raz siak. Kto tego nie wie, zwyczajnie o domowym chlebie nie ma pojęcia i umysł nawykł mu do wizerunku przemysłowej kalki. Zdarzy się rzecz jasna i tak, że uda się jak z piekarni, równiuśko, jak u piekarzy którzy od lat wypiekają setki bochenków dziennie. Troszkę łatwiej jest z chlebem, który rośnie w foremce. A w bochenku, z wyrastaniem w koszyku, tworzy się chleb indywidualista. Po wielu próbach, wzlotach i upadkach już wiem, czego potrzebuje zdrowy, pracujący zakwas- przepis.  I gdybym miała ująć to w krótkich słowach – stałej temperatury ok. 24 – 26 stopni. Teraz zamykam go w lekko ogrzanym piekarniku.
Na zakwasie najczęściej wypiekam swoje nierówne i bardziej foremne chleby. Są dni, że nie mam czasu się nad nim pochylić i na czas dokarmić. Albo zwyczajnie potrzebuję odmiany. Na taką okoliczność trzymam w kuchennej szafce lub lodówce drożdże. I powstaje taki model.

 

prosty chleb na drożdżach

 

 

łatwy chleb bez zagniatania
chleb na drożdżach

składniki ( na mały bochenek, na duży trzeba podwoić składniki, naczynie ok. 22-24 cm) :

– 450 g  mąki pszennej typ 550 -650
– 300 ml letniej wody
– łyżeczka suszonych drożdży lub 25 g świeżych
– łyżeczka cukru
– łyżeczka soli

Jeśli używamy suchych drożdży (instant), składniki wymieszać w dużej misce i odstawić przykryte spożywczą folią na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej. Jeśli drożdże są świeże, należy je przed dodaniem rozpuścić w wodzie. Ciasto lekko wyrośnie i będzie miało luźną, klejącą konsystencję.

Po 8-12 godzinach wyrastania ciasta, naczynie żaroodporne lub żeliwny garnek wysmarować cienko olejem i oprószyć mąką lub otrębami.
Blat podsypać mocno mąką i wyłożyć na nią ciasto. Złożyć je na cztery, jak w kopertę, nie musi być równo i kształt nie ma większego znaczenia, ciasto jest dość lejące. Następnie, na ile to możliwe, umączonymi dłońmi uformować je w kulę.
Puste naczynie z pokrywą wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę na 240 – 250 stopni.
Kiedy się całkowicie rozgrzeje, ostrożnie, przy pomocy grubych rękawic wyjąć je z pieca i przełożyć do niego ciasto. Przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika. Piec 30 minut. Ostrożnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze ok. 10 – 15 minut do ładnego zrumienienia. Wyjąć z piekarnika, wyjąć chleb i przełożyć na metalową kratkę. Postukany placem od spodu powinien wydać charakterystyczny, głuchy odgłos. Jeśli go brak, należy zmniejszyć temperaturę w piecu do 200 st, ponownie włożyć tam chleb, już bez naczynia, na kilka minut.

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

 



  1. Lena
    16 listopada, 2016, 7:59 am

    wygląda idealnie 😉

  2. Justowa
    16 listopada, 2016, 9:06 am

    próbowałam już kilka razy upiec chleb i nigdy mi się to nie udało, więc się zniechęciłam ;/

    1. opalanka
      16 listopada, 2016, 9:09 am

      No powiem Ci, ja też ćwiczyłam wiele razy zanim zrozumiałam o co mu chodzi. Ten jest łatwy, spróbuj.

  3. Anonimowy
    16 listopada, 2016, 9:47 pm

    A czy można do wypieku tego chleba użyć mąki Lubella Pełne ziarno 3 zboża? Znalazłam w necie info, że jest to typ 1600 więc chyba niezbyt pasuje ale może się mylę 🙂
    A tak w ogóle to chciałam pogratulować Pani strony. Już kilka przepisów wykorzystałam – hitem są szybkie ciasteczka owsiane, błyskawiczne maślane i kilka sałatek. Dziękuję! Pozdrawiam serdecznie Anka

    1. opalanka
      17 listopada, 2016, 9:38 pm

      Dziękuję za miłe słowa. Powinno się udać. Tylko chleb będzie ciemniejszy i inny w smaku.

  4. Health Beauty
    17 listopada, 2016, 12:57 pm

    Uwielbiam samodzielnie wypiekane chleby, ten zapach..mmm…super 😉

  5. Julia Laszuk
    20 listopada, 2016, 8:12 pm

    Pewnie skórka jest bardzo chrupiąca!:)
    http://jaglusia.wordpress.com/

  6. Marzynia Mamcia
    20 listopada, 2016, 9:03 pm

    A ten olej w temperaturze 250 stopni nie będzie już dymił?

    1. opalanka
      21 listopada, 2016, 9:17 am

      Nie dymił.

    2. jessie
      21 listopada, 2016, 10:25 pm

      Ja mam podobne przepisy na wyrob chleba ale garnek wstawia sie suchy, bez oleju do nagrzania w piekarniky w temp. 235C przez 20min. Jest to wg. ksiazki "Flour Water Salt and Yeast".

    3. opalanka
      22 listopada, 2016, 4:07 pm

      Bardzo możliwe że można olej ominąć. Nie sprawdzałam.

  7. zjedz_mnie
    21 listopada, 2016, 10:29 am

    Bardzo mnie zaciekawił ten sposób upieczenia chleba, na pewno wypróbuję, dzięki za przepis:)

  8. emaila1987
    27 stycznia, 2017, 3:21 pm

    A jak z ustawieniem piekarnika? Termoobieg? Góra -dól ? To będzie mój pierwszy raz więc sie stresuję troszeczkę 😉

    1. opalanka
      27 stycznia, 2017, 9:58 pm

      Góra-dół.

  9. Ola Jęśko
    27 stycznia, 2017, 10:03 pm

    Wczoraj wieczorem umerdałam, rano upiekłam, w południe chleba nie było:) Przed chwilą znów umerdałam, a jutro znów upiekę, bo jest to najprostszy i najmniej wymagający chleb jaki w życiu zrobiłam! Mój faworyt!

    A jaki pyszny, wilgotny i mięsisty! Mniam!

    Dziękuję za przepis!

  10. Agata Oskwarek
    30 stycznia, 2017, 11:48 am

    Jeśli dodam surowe drożdże to ile czasu ma wyrastac również 8 godzin jak w przypadku drożdży z proszku

  11. opalanka
    30 stycznia, 2017, 3:40 pm

    Tak.

  12. Agnieszka
    12 stycznia, 2019, 7:52 am

    Fascynuje mnie wygląd skórki na tym chlebie. Naprawdę wychodzi taka bez pomady (mąka, sól woda)?

    1. Beata Królikiewicz
      12 stycznia, 2019, 4:48 pm

      Tak. Nie robiłam pomady. Ale piekarnik paruję.

      1. GABRIELA
        1 lipca, 2019, 8:06 pm

        Proponuję chleb spryskać samą wodą z atomizera (ja kupiłam z firmy Fackelmann do oliwy) przed samym włożeniem do piekarnika, a następnie wlewam na sam spód ok. pół szklanki wody i szybko zamykam piekarnik. Pod wpływem pary pieczywo bardzo ładnie rośnie,a po wyjęciu z piekarnika skórka jest idealnie błyszcząca :-).

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)