Łatwy chleb bez zagniatania. Prosty chleb na drożdżach
Łatwy chleb z poniższego przepisu nie wymaga zagniatania, można wymieszać
składniki ręką lub łyżką. Miesza się je na przykład wieczorem a rano
piecze. Albo miesza rano, a wypieku dokonuje popołudniem, po przyjściu z
pracy. Za formę służy żaroodporne, zamykane naczynie albo żeliwny
garnek, dlatego piszą o nim na forach – chleb z garnka. Ten chleb lubi malowniczo, rustykalnie pękać, ma chrupiącą skórkę i duże dziury.
Domowy chleb może być krzywy i popękany, rośnie raz tak, raz siak. Kto tego nie wie, zwyczajnie o domowym chlebie nie ma pojęcia i umysł nawykł mu do wizerunku przemysłowej kalki. Zdarzy się rzecz jasna i tak, że uda się jak z piekarni, równiuśko, jak u piekarzy którzy od lat wypiekają setki bochenków dziennie. Troszkę łatwiej jest z chlebem, który rośnie w foremce. A w bochenku, z wyrastaniem w koszyku, tworzy się chleb indywidualista. Po wielu próbach, wzlotach i upadkach już wiem, czego potrzebuje zdrowy, pracujący zakwas- przepis. I gdybym miała ująć to w krótkich słowach – stałej temperatury ok. 24 – 26 stopni. Teraz zamykam go w lekko ogrzanym piekarniku.
Na zakwasie najczęściej wypiekam swoje nierówne i bardziej foremne chleby. Są dni, że nie mam czasu się nad nim pochylić i na czas dokarmić. Albo zwyczajnie potrzebuję odmiany. Na taką okoliczność trzymam w kuchennej szafce lub lodówce drożdże. I powstaje taki model.
składniki ( na mały bochenek, na duży trzeba podwoić składniki, naczynie ok. 22-24 cm) :
– 450 g mąki pszennej typ 550 -650
– 300 ml letniej wody
– łyżeczka suszonych drożdży lub 25 g świeżych
– łyżeczka cukru
– łyżeczka soli
Jeśli używamy suchych drożdży (instant), składniki wymieszać w dużej misce i odstawić przykryte spożywczą folią na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej. Jeśli drożdże są świeże, należy je przed dodaniem rozpuścić w wodzie. Ciasto lekko wyrośnie i będzie miało luźną, klejącą konsystencję.
Po 8-12 godzinach wyrastania ciasta, naczynie żaroodporne lub żeliwny garnek wysmarować cienko olejem i oprószyć mąką lub otrębami.
Blat podsypać mocno mąką i wyłożyć na nią ciasto. Złożyć je na cztery, jak w kopertę, nie musi być równo i kształt nie ma większego znaczenia, ciasto jest dość lejące. Następnie, na ile to możliwe, umączonymi dłońmi uformować je w kulę.
Puste naczynie z pokrywą wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę na 240 – 250 stopni.
Kiedy się całkowicie rozgrzeje, ostrożnie, przy pomocy grubych rękawic wyjąć je z pieca i przełożyć do niego ciasto. Przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika. Piec 30 minut. Ostrożnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze ok. 10 – 15 minut do ładnego zrumienienia. Wyjąć z piekarnika, wyjąć chleb i przełożyć na metalową kratkę. Postukany placem od spodu powinien wydać charakterystyczny, głuchy odgłos. Jeśli go brak, należy zmniejszyć temperaturę w piecu do 200 st, ponownie włożyć tam chleb, już bez naczynia, na kilka minut.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
wygląda idealnie 😉
próbowałam już kilka razy upiec chleb i nigdy mi się to nie udało, więc się zniechęciłam ;/
No powiem Ci, ja też ćwiczyłam wiele razy zanim zrozumiałam o co mu chodzi. Ten jest łatwy, spróbuj.
A czy można do wypieku tego chleba użyć mąki Lubella Pełne ziarno 3 zboża? Znalazłam w necie info, że jest to typ 1600 więc chyba niezbyt pasuje ale może się mylę 🙂
A tak w ogóle to chciałam pogratulować Pani strony. Już kilka przepisów wykorzystałam – hitem są szybkie ciasteczka owsiane, błyskawiczne maślane i kilka sałatek. Dziękuję! Pozdrawiam serdecznie Anka
Dziękuję za miłe słowa. Powinno się udać. Tylko chleb będzie ciemniejszy i inny w smaku.
Uwielbiam samodzielnie wypiekane chleby, ten zapach..mmm…super 😉
Pewnie skórka jest bardzo chrupiąca!:)
http://jaglusia.wordpress.com/
A ten olej w temperaturze 250 stopni nie będzie już dymił?
Nie dymił.
Ja mam podobne przepisy na wyrob chleba ale garnek wstawia sie suchy, bez oleju do nagrzania w piekarniky w temp. 235C przez 20min. Jest to wg. ksiazki "Flour Water Salt and Yeast".
Bardzo możliwe że można olej ominąć. Nie sprawdzałam.
Bardzo mnie zaciekawił ten sposób upieczenia chleba, na pewno wypróbuję, dzięki za przepis:)
A jak z ustawieniem piekarnika? Termoobieg? Góra -dól ? To będzie mój pierwszy raz więc sie stresuję troszeczkę 😉
Góra-dół.
Wczoraj wieczorem umerdałam, rano upiekłam, w południe chleba nie było:) Przed chwilą znów umerdałam, a jutro znów upiekę, bo jest to najprostszy i najmniej wymagający chleb jaki w życiu zrobiłam! Mój faworyt!
A jaki pyszny, wilgotny i mięsisty! Mniam!
Dziękuję za przepis!
Jeśli dodam surowe drożdże to ile czasu ma wyrastac również 8 godzin jak w przypadku drożdży z proszku
Tak.
Fascynuje mnie wygląd skórki na tym chlebie. Naprawdę wychodzi taka bez pomady (mąka, sól woda)?
Tak. Nie robiłam pomady. Ale piekarnik paruję.
Proponuję chleb spryskać samą wodą z atomizera (ja kupiłam z firmy Fackelmann do oliwy) przed samym włożeniem do piekarnika, a następnie wlewam na sam spód ok. pół szklanki wody i szybko zamykam piekarnik. Pod wpływem pary pieczywo bardzo ładnie rośnie,a po wyjęciu z piekarnika skórka jest idealnie błyszcząca :-).
Fatto, ma il Lievito madre. venuto benissimo
Bravo!