Łatwy chleb bez zagniatania. Prosty chleb na drożdżach

Łatwy chleb z poniższego przepisu nie wymaga zagniatania, można wymieszać
składniki ręką lub łyżką. Miesza się je na przykład wieczorem a rano
piecze. Albo miesza rano, a wypieku dokonuje popołudniem, po przyjściu z
pracy. Za formę służy żaroodporne, zamykane naczynie albo żeliwny
garnek, dlatego piszą o nim na forach – chleb z garnka. Ten chleb lubi malowniczo, rustykalnie pękać, ma chrupiącą skórkę i duże dziury.

Domowy chleb może być krzywy i popękany, rośnie raz tak, raz siak. Kto tego nie wie, zwyczajnie o domowym chlebie nie ma pojęcia i umysł nawykł mu do wizerunku przemysłowej kalki. Zdarzy się rzecz jasna i tak, że uda się jak z piekarni, równiuśko, jak u piekarzy którzy od lat wypiekają setki bochenków dziennie. Troszkę łatwiej jest z chlebem, który rośnie w foremce. A w bochenku, z wyrastaniem w koszyku, tworzy się chleb indywidualista. Po wielu próbach, wzlotach i upadkach już wiem, czego potrzebuje zdrowy, pracujący zakwas- przepis.  I gdybym miała ująć to w krótkich słowach – stałej temperatury ok. 24 – 26 stopni. Teraz zamykam go w lekko ogrzanym piekarniku.
Na zakwasie najczęściej wypiekam swoje nierówne i bardziej foremne chleby. Są dni, że nie mam czasu się nad nim pochylić i na czas dokarmić. Albo zwyczajnie potrzebuję odmiany. Na taką okoliczność trzymam w kuchennej szafce lub lodówce drożdże. I powstaje taki model.

 

prosty chleb na drożdżach

 

 

łatwy chleb bez zagniatania
chleb na drożdżach

składniki ( na mały bochenek, na duży trzeba podwoić składniki, naczynie ok. 22-24 cm) :

– 450 g  mąki pszennej typ 550 -650
– 300 ml letniej wody
– łyżeczka suszonych drożdży lub 25 g świeżych
– łyżeczka cukru
– łyżeczka soli

Jeśli używamy suchych drożdży (instant), składniki wymieszać w dużej misce i odstawić przykryte spożywczą folią na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej. Jeśli drożdże są świeże, należy je przed dodaniem rozpuścić w wodzie. Ciasto lekko wyrośnie i będzie miało luźną, klejącą konsystencję.

Po 8-12 godzinach wyrastania ciasta, naczynie żaroodporne lub żeliwny garnek wysmarować cienko olejem i oprószyć mąką lub otrębami.
Blat podsypać mocno mąką i wyłożyć na nią ciasto. Złożyć je na cztery, jak w kopertę, nie musi być równo i kształt nie ma większego znaczenia, ciasto jest dość lejące. Następnie, na ile to możliwe, umączonymi dłońmi uformować je w kulę.
Puste naczynie z pokrywą wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę na 240 – 250 stopni.
Kiedy się całkowicie rozgrzeje, ostrożnie, przy pomocy grubych rękawic wyjąć je z pieca i przełożyć do niego ciasto. Przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika. Piec 30 minut. Ostrożnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze ok. 10 – 15 minut do ładnego zrumienienia. Wyjąć z piekarnika, wyjąć chleb i przełożyć na metalową kratkę. Postukany placem od spodu powinien wydać charakterystyczny, głuchy odgłos. Jeśli go brak, należy zmniejszyć temperaturę w piecu do 200 st, ponownie włożyć tam chleb, już bez naczynia, na kilka minut.

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

 



  1. Lena
    16 listopada, 2016, 7:59 am

    wygląda idealnie 😉

  2. Justowa
    16 listopada, 2016, 9:06 am

    próbowałam już kilka razy upiec chleb i nigdy mi się to nie udało, więc się zniechęciłam ;/

    1. opalanka
      16 listopada, 2016, 9:09 am

      No powiem Ci, ja też ćwiczyłam wiele razy zanim zrozumiałam o co mu chodzi. Ten jest łatwy, spróbuj.

  3. Anonimowy
    16 listopada, 2016, 9:47 pm

    A czy można do wypieku tego chleba użyć mąki Lubella Pełne ziarno 3 zboża? Znalazłam w necie info, że jest to typ 1600 więc chyba niezbyt pasuje ale może się mylę 🙂
    A tak w ogóle to chciałam pogratulować Pani strony. Już kilka przepisów wykorzystałam – hitem są szybkie ciasteczka owsiane, błyskawiczne maślane i kilka sałatek. Dziękuję! Pozdrawiam serdecznie Anka

    1. opalanka
      17 listopada, 2016, 9:38 pm

      Dziękuję za miłe słowa. Powinno się udać. Tylko chleb będzie ciemniejszy i inny w smaku.

  4. Health Beauty
    17 listopada, 2016, 12:57 pm

    Uwielbiam samodzielnie wypiekane chleby, ten zapach..mmm…super 😉

  5. Julia Laszuk
    20 listopada, 2016, 8:12 pm

    Pewnie skórka jest bardzo chrupiąca!:)
    http://jaglusia.wordpress.com/

  6. Marzynia Mamcia
    20 listopada, 2016, 9:03 pm

    A ten olej w temperaturze 250 stopni nie będzie już dymił?

    1. opalanka
      21 listopada, 2016, 9:17 am

      Nie dymił.

    2. jessie
      21 listopada, 2016, 10:25 pm

      Ja mam podobne przepisy na wyrob chleba ale garnek wstawia sie suchy, bez oleju do nagrzania w piekarniky w temp. 235C przez 20min. Jest to wg. ksiazki "Flour Water Salt and Yeast".

    3. opalanka
      22 listopada, 2016, 4:07 pm

      Bardzo możliwe że można olej ominąć. Nie sprawdzałam.

  7. zjedz_mnie
    21 listopada, 2016, 10:29 am

    Bardzo mnie zaciekawił ten sposób upieczenia chleba, na pewno wypróbuję, dzięki za przepis:)

  8. emaila1987
    27 stycznia, 2017, 3:21 pm

    A jak z ustawieniem piekarnika? Termoobieg? Góra -dól ? To będzie mój pierwszy raz więc sie stresuję troszeczkę 😉

    1. opalanka
      27 stycznia, 2017, 9:58 pm

      Góra-dół.

  9. Ola Jęśko
    27 stycznia, 2017, 10:03 pm

    Wczoraj wieczorem umerdałam, rano upiekłam, w południe chleba nie było:) Przed chwilą znów umerdałam, a jutro znów upiekę, bo jest to najprostszy i najmniej wymagający chleb jaki w życiu zrobiłam! Mój faworyt!

    A jaki pyszny, wilgotny i mięsisty! Mniam!

    Dziękuję za przepis!

  10. Agata Oskwarek
    30 stycznia, 2017, 11:48 am

    Jeśli dodam surowe drożdże to ile czasu ma wyrastac również 8 godzin jak w przypadku drożdży z proszku

  11. opalanka
    30 stycznia, 2017, 3:40 pm

    Tak.

  12. Agnieszka
    12 stycznia, 2019, 7:52 am

    Fascynuje mnie wygląd skórki na tym chlebie. Naprawdę wychodzi taka bez pomady (mąka, sól woda)?

    1. Beata Królikiewicz
      12 stycznia, 2019, 4:48 pm

      Tak. Nie robiłam pomady. Ale piekarnik paruję.

      1. GABRIELA
        1 lipca, 2019, 8:06 pm

        Proponuję chleb spryskać samą wodą z atomizera (ja kupiłam z firmy Fackelmann do oliwy) przed samym włożeniem do piekarnika, a następnie wlewam na sam spód ok. pół szklanki wody i szybko zamykam piekarnik. Pod wpływem pary pieczywo bardzo ładnie rośnie,a po wyjęciu z piekarnika skórka jest idealnie błyszcząca :-).

  13. liudmila papina
    28 stycznia, 2021, 4:24 pm

    Fatto, ma il Lievito madre. venuto benissimo

    1. Beata Królikiewicz
      28 stycznia, 2021, 10:13 pm

      Bravo!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)