Serniczki z polewą krówkową. Łatwy sernik w foremkach od muffinek
Serniczki z polewą i serniki w ogóle to proste ciasto, dzięki któremu udaje mi się w dobrym humorze, bez niepotrzebnego napracowania się podać deser z efektem “wow”. Dużo pracy w kuchni często oznacza zmęczenie, zatem staram się karmić rodzinę w sposób możliwie łatwy i przyjemny, rzecz wiadoma. Ciasta warstwowe, pieczone blat po blacie, krem po kremie, po kolei – zdarza mi się, ale niezbyt często. Uznaję, że najlepsze przepisy to takie, w których należy zmieszać składniki 🙂
Serniczki z polewą krówkową to deser niemalże samorobiący się, jeśli kupi się ser zmielony. Daję sobie mocno po łapach, że kolejny raz, z lenistwa zwykłego kupiłam ser w popularnej niemieckiej sieciówce, bo był. Jakość wiadomo – ma znaczenie. Namawiam do sięgnięcia po produkt o dużej zawartości tłuszczu, zwykle kosztujący kilkanaście złotych. To bardzo ważne dla smaku sernika.
Serdecznie zapraszam na warsztaty sernikowe, które odbędą się 3 grudnia, w Łodzi lub Bełchatowie (informację o miejscu podam w listopadzie).
Cena – 149, 00 zł
Zgłoszenia z imieniem, nazwiskiem i numerem telefonu należy wysłać na adres beata.krolikiewicz@wp.pl wraz z zaliczką 49,00 zł do 15 listopada, na numer konta który wskażę w mailu zwrotnym wraz z dokładnym adresem warsztatów.
W bardzo miłej kuchni, w przyjemnej, domowej atmosferze, przy kawie i herbacie, z pysznymi sernikami spędzimy razem czas od. 11.00 do 16.00 a może dłużej:)
składniki do serniczka z polewą krówkową ( na 12 sztuk) :
na spód serniczka
– 100 g dowolnych herbatników
– 50 g stopionego masła
– łyżka kakao
– 500 g białego, trzykrotnie zmielonego, tłustego sera białego (może być gotowy “na serniki”)
– 200 g sera mascarpone (jeśli nie mamy – dajemy zamiast 50g rozpuszczonego masła, a zwykłego sera – 600 g)
– 2 jajka
– 3/4 szklanki cukru
– czubata łyżka maki ziemniaczanej lub opakowanie budyniu waniliowego
– łyżka cukru waniliowego
– czubata łyżka kakao
polewa do serniczka :
– 5 łyżek masy krówkowej z puszki
– łyżka grubo posiekanych orzeszków ziemnych (mogą być solone)
Formę wyłożyć grubymi, woskowanymi papilotkami lub posmarować masłem i wysypać tarta bułką. Silikonowe wystarczy przesmarować cienko olejem.
Przygotować duże naczynie żaroodporne, garnek lub blaszkę na wrzątek, do wstawienia na dno piekarnika.
Piekarnik ustawić na 180 st.
Herbatniki drobno pokruszyć malakserem lub w plastikowym woreczku – dłonią lub wałkiem. Wymieszać ze stopionym masłem i kakao. Powstałym piaskiem wysypać dno foremek i ugnieść przy pomocy np. stopki kieliszka.
Wszystkie składniki na masę serową oprócz kakao dobrze wymieszać łyżką lub mikserem na wolnych obrotach.
Kilka łyżek odłożyć do innego naczynia i wymieszać z kakao.
Jasną masę wylewać do foremek, na każdej ułożyć łyżką kilka plam sera z kakao.
Do naczynia żaroodpornego garnka lub formy wlać ok. 1,5 wrzątku.
Formę muffinkową z serniczkami ustawić nad naczyniem, w całkowicie rozgrzanym piekarniku.
Piec 15 – 20 minut do ścięcia masy. Pozostawić do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku.
Masę krówkową lekko podgrzać mieszając w małym rondelku. Posmarować nią wierzch serniczków a na wierzchu ułożyć siekane orzeszki.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
wszystko co sernikowe uwielbiam:)
Sernik z kajmakiem lubię chyba najbardziej:)
super wyglądają
😀
wyglądają mega
Jestem w nich zakochana <3 <3 <3
🙂
Mega pyszne poza tym że zapomniałam położyć papilotek :/ ale smak niebo w gebie kolejne będą na pewno 😀