Muffinki z dynią i jabłkami. Babeczki dyniowe z bitą śmietaną
Ciasto ze startą dynią jest łatwe do wykonania. Kto jadł kiedykolwiek, wraca do przepisu, bo dodatek startego warzywa dodaje wilgoci i przyjemnie chrupie. Miodowy kolor, babeczki zawdzięczają dodatkowi cynamonu. Kto nie lubi, cynamon pomija i daje esencję waniliową. W prostszej wersji można zostawić ciastka bez nadzienia, posypać cukrem pudrem. Przy większej ilości czasu warto pokusić się o wydrążenie środków i napełnienie ciastek przesmażonym jabłkiem i bitą śmietaną.
Startą dynię można zamienić na marchewkę.
To jest prosty przepis na muffinki z dynią i jabłkami, składniki suche trzeba wymieszać z mokrymi, nada się do wykonania przy pomocy dzieci.
składniki ( na 12 dużych muffinek):
wszystkie składniki ciasta powinny mieć pokojową temperaturę
ciasto:
– 2 szklanki mąki pszennej (300g)
– 3/4 szklanki cukru ( 190g)
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– łyżeczka cynamonu
– 4 jajka
– 100 g stopionego masła lub oleju
– 3 łyżki mleka
– ok. 350 g startego na wiórki miąższu dyni lub marchewki
– ok. 2-3 łyżki posiekanych orzechów, garść rodzynek ( można je zalać wcześniej wrzątkiem, by były soczyste) lub żurawiny
wypełnienie :
– 200 ml słodkiej, schłodzonej śmietanki (30 – 36%)
– łyżka cukru pudru
– dwa duże jabłka (lub dowolny, ulubiony dżem) i odrobina masła
Formy na muffiny wysmarować masłem i wysypać tartą bułką, przy użyciu silikonowych, wystarczy posmarować olejem. Piekarnik rozgrzać do 180 st.
W większej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon.
Jajka ubić z cukrem na jasną, pienistą masę. Pod koniec ubijania cienką strużką wlać masło lub olej, dodać mleko.
Jajeczną masę wlać do mąki, wymieszać krótko i niezbyt porządnie. Dodać startą na wiórki dynię lub marchewkę oraz bakalie, ponownie wymieszać. Gdyby masa była bardzo gęsta można dodać trochę mleka.
Ciasto przełożyć do foremek i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika.
Piec ok. 30 -40 minut. Patyczek wyjęty z ciasta powinien pozostać suchy.
Wyjąć z pieca, ostudzić.
Jabłka obrać pokroić w kostkę i przesmażyć krótko w rondlu z łyżką cukru. Są gotowe kiedy tylko lekko zmiękną.
Wierzch muffinek skroić ostrym nożem. Przy pomocy małego nożyka lub łyżeczki wydrążyć w cieście dołki.
Skrojone i pozostałe z wydrążenia ciasto pokruszyć.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier.
W wydrążonym dołku babeczki układać nieco jabłek lub dżemu, przykryć ubitą śmietaną tak, by wystawała nad brzeg ciasta.
Wierzch babeczek udekorować okruchami.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
ale apetycznie wyglądają:)
alez pyszne musiały być
Te muffiny są przesłodkie. Wyglądają mega apetycznie. Spróbuje na pewno. Serdecznie pozdrawiam Monika z http://www.tarkaimiarka.pl
Urocze)))