Sos z kurek. Bardzo dobry kurczak w sosie kurkowym. Jak się czyści kurki?
Sos z kurek, kurczak w sosie kurkowym, bo grzybów w lesie moc, przy drogach sprzedający zbieracze co i rusz. Wszyscy moi znajomi już byli na grzybach, mają co opowiadać i czym się pochwalić. Zapełniają się słoiczki i zamrażarki 🙂
Nawet w marketach pudełka kurek do wyboru do koloru. Do jajecznicy, omletów, makaronów, na marynowanie, na zupę – pycha, kurki aromatyczne są bardzo.
Jak czyścić kurki?
Najlepiej zalać je mocno ciepłą wodą, dodać dwie łyżki soli, zamieszać. Zanieczyszczenia powinny opaść na dno. Po dwóch, trzech minutach grzyby należy wyjąć na papierowy ręcznik przy pomocy łyżki cedzakowej. Często czynność tą trzeba powtórzyć nawet trzykrotnie. Jeszcze na łyżce cedzakowej dobrze jest grzyby opłukać pod zimną, bieżącą wodą, tym razem z soli, by przy smażeniu były delikatne i nie miały gorzkawego posmaku. Lepiej posolić je na końcu przygotowania sosu.
Można też wstawić kurki na krótko pod dość silny strumień zimnej, rozproszonej wody (np. z prysznica) i również po chwili odsączyć je na papierze. Ten sposób sprawdza się przy mniej zanieczyszczonych egzemplarzach. Nikt nie lubi kiedy aromatyczne, pyszne danie chrzęści w zębach:).
Nie należy zabijać smaku kurek nadmierną ilością przypraw, wystarczy sól, ewentualnie szczypta pieprzu i koniecznie – smak masła – wydobędzie naturalne aromaty.
Jak zrobić najłatwiejszy sos z kurek – przepis.
sos z kurek – składniki (na dwie, trzy osoby) :
– dwie duże lub trzy małe piersi z kurczaka
– półtorej łyżki masła klarowanego do smażenia
– sól
Piersi przekroić wzdłuż, by plastry były cieńsze. Lekko osolić.
Na patelni rozgrzać masło. Mięso podsmażyć krótko, do lekkiego zrumienienia. Przełożyć z patelni na talerz. Można odstawić go do lekko podgrzanego piekarnika, by mięso nie ostygło.
Patelni nie myć z zabrudzeń.
sos:
– ok. 0,4 – 0,6 dag oczyszczonych kurek
– duża cebula lub półtorej
– 2 -3 ząbki czosnku
– duża łyżka masła (najlepiej klarowanego)
– ew. 50 ml białego wina
– 200 ml słodkiej śmietanki 30 – 36% ( może być pół na pół z kwaśną 18 %, sos będzie bardziej wyrazisty)
– łyżka posiekanej pietruszki
– szczypta soli
– ew. łyżeczka mąki
sos z kurek – przepis
Duże kurki pokroić wzdłuż na pół, mniejsze zostawić w całości.
Cebulę pokroić w kostkę.
Na patelni po kurczaku rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną cebulę, zamieszać i smażyć mieszając dwie, trzy minuty. Pod koniec smażenia dodać rozgnieciony czosnek, kurki i nadal mieszając smażyć kolejne trzy minuty.
Wlać wino, zwiększyć ogień i kiedy lekko odparuje, dolać śmietanę. Mieszać aż sos nieco się zredukuje, czyli zrobi się go mniej i lekko zgęstnieje. Gdyby sos był jednak rzadki, można oprószyć go mąką, osolić do smaku, wymieszać. Posypać posiekaną natką pietruszki. Polać mięso przy podaniu na talerzach lub podać w sosjerce.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Mam problem z grzybami -uwielbiam aromat,ale nie lubię jeść ?
Super, że napisałaś o sposobie czyszczenia kurek! Naprawdę przydatne 😉
Zdjęcia takie, że ślinka leci na te kurki 😉
A tak przy okazji – Twoje zdjęcie profilowe jest urocze 😉
Dzięki:)
osobiście wolę inne grzyby, ale moja rodzina uwielbia kurki 😉
Jadłabym…
nieperfekcyjna-panienka.blogspot.com
Pycha przepis! Mąż i ja zachwyceni, dziękuje serdecznie! Pozdrawiam.