Sałatka z kurczakiem i smażonym kalafiorem. Sałatka z roszponki

Sałatka z kurczakiem – chrupiący kalafior, prażony słonecznik albo orzechy do posypania, pieczone lub smażone mięso i czerwona, cienko krojona cebula dla ostrości. Prościzna. Rzecz jasna – w mieszaniu sałatek niekoniecznie ważne jest by wszystkie składniki były identyczne jak w przepisie. Można dodać okruchy koziego sera lub oscypka. Albo drobno pokrojone cząstki pomarańczy bez skórek. Nie zaszkodzą koktajlowe pomidorki.

Użyłam sałaty roszponki, ale kto nam zabroni dla odmiany wziąć rukoli czy mieszankę rozmaitych. Niech każdy wybiera co lubi najbardziej. Tę sałatkę jadłam dziś na obiad, kolację i pewnie zjem jutro na śniadanie. Jest pyszna. Można zabrać ją do pracy – osobno sałatę i dodatki, oddzielnie w małym słoiczku – sos, którym należy polać sałatkę dopiero przed samym posiłkiem, by nie straciła na chrupkości.

sałatka z kurczakiem

sałatka z kurczakiem – składniki (na 4 osoby) : 

– opakowanie roszponki, rukoli lub mieszanki sałat
– pół niedużego kalafiora
– ok. 30 dag piersi z kurczaka
– czerwona cebula
– siekane orzechy laskowe lub ziarna słonecznika
– opcjonalnie – garść okruchów koziego sera lub fety
– kilka kulek winogrona bez pestek
– sól, słodka papryka, szczypta chilli, 1/4 łyżeczki curry
– olej lub klarowane masło do smażenia

sos: 
– 3 łyżki oliwy
– dwie łyżki soku z cytryny
– szczypta soli
– 1/4 łyżeczki miodu

sałatka z kurczaka – przepis

Mięso jeśli jest grube – przekroić wzdłuż na pół. Lekko posolić, oprószyć słodką papryką i curry. Podsmażyć krótko na dwóch łyżkach oleju, ja lubię na klarowanym maśle, krótko, tylko tyle by straciło różowy kolor. Zdjąć z patelni, przełożyć na deskę do krojenia.
Kalafior podzielić na drobne różyczki. Na patelnię po smażeniu kurczaka dodać nieco masła lub oleju i wrzucić różyczki kalafiora. Lekko osolić. Smażyć kilka, kilkanaście minut aż kalafior lekko zmięknie ale nadal pozostanie chrupki. W połowie smażenia można zmniejszyć ogień i przykryć patelnię pokrywką.
Cebulę przekroić na pół a następnie pokroić w cienkie piórka. 
Winogrona pokroić na połówki.
Kurczaka pokroić na cienkie plastry.
Składniki sosu wymieszać.
Na dużym talerzu lub w misce układać składniki sałatki, posypać podprażonym na suchej patelni słonecznikiem albo siekanymi orzechami oraz okruchami sera.
Sałatkę polać sosem.

sałatka z kurczakiem

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. Lena
    15 września, 2016, 6:48 am

    tak kusząco wygląda,że ciężko się oprzeć:)

  2. Łukasz Majchrowski
    15 września, 2016, 5:45 pm

    Świetna ta Twoja sałatka 😉

  3. jerzy
    15 września, 2016, 7:33 pm

    Przepysznie wygląda ta sałatka! A zdjęcia magia!

  4. Dlaczego Weganizm
    16 września, 2016, 10:51 am

    Pyszny przepis. 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)