Ciasto z dynią z kaszy jaglanej. Sernik z kaszą jaglaną z brzoskwiniami i chia
Sernik – niesernik, w każdym razie ciasto z dynią bez glutenu o bardzo dobrym smaku. A może to deser z kaszy jaglanej i chia? Niech go każdy nazywa jak chce. Jest zdrowy jak nie wiem, głównie z powodu kaszy jaglanej właśnie, która jest tu głównym składnikiem. Sernik – jagielnik jest znakomity na przykład na śniadanie. Bo że na podwieczorek i do kawy – rzecz oczywista. Nasionka chia większość z nas już polubiła za ciekawy smak i właściwości odżywcze. Kto chce, może zamiast cukru użyć ksylitolu lub erytrolu. Zwykłe mleko można zastąpić roślinnym, a jogurt – wodą z większą ilością cytryny. Kto nie ma dyni – pomija i daje więcej mleka. Takie możliwości daje kasza jaglana. Oswoiłam ją na razie głównie tylko w deserach i ciastach i w jednej zapiekance, w słonych wersjach wybieram inne kasze, może potrzebuję więcej czasu dla zawiązania tej przyjaźni 🙂
Kasza jaglana, suszone morele, chia i dynia w jednym upieczonym cieście. Mus brzoskwiniowy ze świeżych owoców zamiast polewy wieńczy dzieło. Zdrowe i pyszne, coś podobnego! 🙂
składniki ( na formę ok. 24 cm) :
– ok. 800 g obranej ze skóry dyni bez części z pestkami
– 3/4 szklanki surowej kaszy jaglanej
– ok. dwie szklanki mleka (zwykłego lub roślinnego)
– 600 ml jogurtu naturalnego
– sok z połowy cytryny
– kilka kropli ekstraktu z wanilii lub wnętrze laski wanilii wyskrobane nożem ze środka- 2 łyżki rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 4 łyżki nasionek chia
– 4 jajka – żółtka i białka osobno
– szklanka cukru ( 220g) lub innego słodzidła w kryształkach (ksylitol, erytrol).
– 5 dojrzałych, miękkich brzoskwiń
– 2 łyżeczki żelatyny lub agar -agar
– ewentualnie ok. 1 łyżka cukru lub ksylitolu/erytrolu (do smaku)
ciasto z dynią z kaszy jaglanej – przepis
Dynię pokroić w kostkę i wrzucić do garnka, zalać wodą do 1/4 wysokości. Dusić na małym ogniu bez przykrycia do miękkości. Można też upiec dynię w piekarniku (w temp. ok. 180 st). Zblendować.
Kaszę podprażyć na suchej patelni, przepłukać ciepłą wodą, zalać mlekiem, zagotować. Zmniejszyć ogień na najmniejszy o gotować kaszę mieszając (inaczej się przypala) ok. 15 -20 minut. Lekko ostudzić.
Piekarnik ustawić na 170 stopni. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Przełożyć kaszę do miski, dodać jogurt, całość dobrze zblendować. Wlać sok z cytryny, wanilię, masło lub olej, mąkę ziemniaczaną, chia, żółtka jajek i mus z dyni. Zmiksować ubijającą końcówką miksera na jednolitą masę
Białka jaj ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru lub erytrolu/ksylitolu.
Ubitą pianę wmieszać łyżką lub łopatką w masę.
Całość przelać do formy.
Na dnie piekarnika ustawić naczynie z wrzącą wodą (ok. 1,5 l). Ciasto ustawić na drugiej od dołu półce piekarnika, najlepiej na półce-kratce grillowej. Parująca woda uczyni konsystencję ciasta bardziej kremową.
Piec ok. 50 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Brzoskwinie obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Zblendować. Dodać cukier, jeśli wydają się mało słodkie.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody. Wymieszać z owocowym musem.
Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Kiedy zacznie gęstnieć, wylać na wierzch upieczonego ciasta w formie. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Okroić cienkim nożem wzdłuż rantów formy, zdjąć delikatnie obręcz tortownicy, usunąć spód i papier. Przełożyć ciasto na talerz lub paterę.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
ależ wygląda zabójczo:) Zjadłabym z chęcią:)
🙂
Jestem strasznie ciekawa smaku tego cuda:)
Wyzwanie… Ale cóż tam. Akurat sezonową dynię upolowałam zatem okaże się w niedziele jakie to pyszności.
Nieee, łatwo jest, tylko tak brzmi w przepisie. A w skrócie – gotujesz kaszę, gotujesz dynię, blendujesz, mieszasz ze wszystkim, a na końcu z ubitymi białkami 🙂
Mega pyszne! Nie spodziewalam sie ze kasza i dynia… Tylko z proporcji wyszla mi forma 22 cm srednicy, keksowka i 12 babeczek �� absolutnie nic nie zostalo. Dzis tj. wtorek zamietlismy co do okrucha. �� dzieki za przepis
Bardzo się cieszę, że smakowało. Co do ilości – zwiększam rozmiar formy w przepisie i minimalnie zmniejszam ilości składników 🙂
Zblendowaną dynię połączyć z kaszą jaglaną ? Nie znalazłam wskazówki na ten temat 🙂
Tak, trzeba dodać z wszystkimi innymi składnikami. Już dopisałam:)
Kolor na pewno zachęca do jedzenia;)
Czym mozna zastapic jogurt?
Wodą z cytryną.
Czy mogą być brzoskwinie z puszki?
Tak.
Dziękuję., właśnie zrobiłam to ciasto , uważam, że jest produktów za dużo, wyszła tortownica 26 cm oraz średnia babka, jeśli to możliwe proszę zredukować produkty na mniejszą foremkę. Jeszcze nie wiem jak smakuje ponieważ się piecze.
Zmniejszyłam. Pozdrowionka:)
Ilość produktów pozostała taka sama a chodziło mi o podanie produktów, które będą mieściły się w foremce 26 cm bo to co jest podane to jest za dużo.
Mając gotowe pure z dyni ile wagowo go dodać?
Jakieś 350 g.