Ciasto z dynią z kaszy jaglanej. Sernik z kaszą jaglaną z brzoskwiniami i chia

Sernik – niesernik, w każdym razie ciasto z dynią bez glutenu o bardzo dobrym smaku. A może to deser z kaszy jaglanej i chia? Niech go każdy nazywa jak chce. Jest zdrowy jak nie wiem, głównie z powodu kaszy jaglanej właśnie, która jest tu głównym składnikiem. Sernik – jagielnik  jest znakomity na przykład na śniadanie. Bo że na podwieczorek i do kawy – rzecz oczywista. Nasionka chia większość z nas już polubiła za ciekawy smak i właściwości odżywcze. Kto chce, może zamiast cukru użyć ksylitolu lub erytrolu. Zwykłe mleko można zastąpić roślinnym, a jogurt – wodą z większą ilością cytryny. Kto nie ma dyni – pomija i daje więcej mleka. Takie możliwości daje kasza jaglana. Oswoiłam ją na razie głównie  tylko w deserach i ciastach i w jednej zapiekance, w słonych wersjach wybieram inne kasze, może potrzebuję więcej czasu dla zawiązania tej przyjaźni 🙂

Kasza jaglana, suszone morele, chia i dynia w jednym upieczonym cieście. Mus brzoskwiniowy ze świeżych owoców zamiast polewy wieńczy dzieło. Zdrowe i pyszne, coś podobnego! 🙂

ciasto z dynią z kaszy jaglanej

 

ciasto z dynią

składniki ( na formę ok. 24 cm) : 

– ok. 800 g obranej ze skóry dyni bez części z pestkami
– 3/4 szklanki surowej kaszy jaglanej
– ok. dwie szklanki mleka (zwykłego lub roślinnego)
– 600 ml jogurtu naturalnego
– sok z połowy cytryny
– kilka kropli ekstraktu z wanilii lub wnętrze laski wanilii wyskrobane nożem ze środka- 2 łyżki rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 4 łyżki nasionek chia
– 4 jajka – żółtka i białka osobno
– szklanka cukru ( 220g) lub innego słodzidła w kryształkach (ksylitol, erytrol).

– 5 dojrzałych, miękkich brzoskwiń
– 2 łyżeczki żelatyny lub agar -agar
– ewentualnie ok. 1 łyżka cukru lub ksylitolu/erytrolu (do smaku)

ciasto z dynią z kaszy jaglanej – przepis

Dynię pokroić w kostkę i wrzucić do garnka, zalać wodą do 1/4 wysokości. Dusić na małym ogniu bez przykrycia do miękkości. Można też upiec dynię w piekarniku (w temp. ok. 180 st). Zblendować.

Kaszę podprażyć na suchej patelni, przepłukać ciepłą wodą, zalać mlekiem, zagotować. Zmniejszyć ogień na najmniejszy o gotować kaszę mieszając (inaczej się przypala) ok. 15 -20 minut. Lekko ostudzić.

Piekarnik ustawić na 170 stopni. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Przełożyć kaszę do miski, dodać jogurt, całość dobrze zblendować. Wlać sok z cytryny, wanilię, masło lub olej, mąkę ziemniaczaną, chia, żółtka jajek i mus z dyni. Zmiksować ubijającą końcówką miksera na jednolitą masę
Białka jaj ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru lub erytrolu/ksylitolu.
Ubitą pianę wmieszać łyżką lub łopatką w masę.
Całość przelać do formy.
Na dnie piekarnika ustawić naczynie z wrzącą wodą (ok. 1,5 l). Ciasto ustawić na drugiej od dołu półce piekarnika, najlepiej na półce-kratce grillowej. Parująca woda uczyni konsystencję ciasta bardziej kremową.
Piec ok. 50 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Brzoskwinie obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Zblendować. Dodać cukier, jeśli wydają się mało słodkie.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody. Wymieszać z owocowym musem.
Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Kiedy zacznie gęstnieć, wylać na wierzch upieczonego ciasta w formie. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Okroić cienkim nożem wzdłuż rantów formy, zdjąć delikatnie obręcz tortownicy, usunąć spód i papier. Przełożyć ciasto na talerz lub paterę.

ciasto z kaszy jaglanej

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



  1. Lena
    23 września, 2016, 9:10 am

    ależ wygląda zabójczo:) Zjadłabym z chęcią:)

  2. adriana
    23 września, 2016, 9:34 am

    🙂

  3. Olga Pi
    23 września, 2016, 3:24 pm

    Jestem strasznie ciekawa smaku tego cuda:)

  4. Petuncia
    24 września, 2016, 7:38 pm

    Wyzwanie… Ale cóż tam. Akurat sezonową dynię upolowałam zatem okaże się w niedziele jakie to pyszności.

    1. opalanka
      25 września, 2016, 9:13 am

      Nieee, łatwo jest, tylko tak brzmi w przepisie. A w skrócie – gotujesz kaszę, gotujesz dynię, blendujesz, mieszasz ze wszystkim, a na końcu z ubitymi białkami 🙂

    2. Petuncia
      27 września, 2016, 5:12 pm

      Mega pyszne! Nie spodziewalam sie ze kasza i dynia… Tylko z proporcji wyszla mi forma 22 cm srednicy, keksowka i 12 babeczek �� absolutnie nic nie zostalo. Dzis tj. wtorek zamietlismy co do okrucha. �� dzieki za przepis

    3. opalanka
      27 września, 2016, 5:21 pm

      Bardzo się cieszę, że smakowało. Co do ilości – zwiększam rozmiar formy w przepisie i minimalnie zmniejszam ilości składników 🙂

  5. Unknown
    25 września, 2016, 7:52 am

    Zblendowaną dynię połączyć z kaszą jaglaną ? Nie znalazłam wskazówki na ten temat 🙂

    1. opalanka
      25 września, 2016, 9:11 am

      Tak, trzeba dodać z wszystkimi innymi składnikami. Już dopisałam:)

  6. Angie
    26 września, 2016, 7:02 am

    Kolor na pewno zachęca do jedzenia;)

  7. Yolante
    25 kwietnia, 2018, 6:20 pm

    Czym mozna zastapic jogurt?

    1. Beata Królikiewicz
      25 kwietnia, 2018, 7:45 pm

      Wodą z cytryną.

  8. Grażyna
    2 grudnia, 2018, 5:56 pm

    Czy mogą być brzoskwinie z puszki?

    1. Beata Królikiewicz
      2 grudnia, 2018, 7:03 pm

      Tak.

      1. Grażyna
        20 grudnia, 2018, 2:07 pm

        Dziękuję., właśnie zrobiłam to ciasto , uważam, że jest produktów za dużo, wyszła tortownica 26 cm oraz średnia babka, jeśli to możliwe proszę zredukować produkty na mniejszą foremkę. Jeszcze nie wiem jak smakuje ponieważ się piecze.

        1. Beata Królikiewicz
          20 grudnia, 2018, 6:35 pm

          Zmniejszyłam. Pozdrowionka:)

          1. Grażyna
            22 grudnia, 2018, 4:34 pm

            Ilość produktów pozostała taka sama a chodziło mi o podanie produktów, które będą mieściły się w foremce 26 cm bo to co jest podane to jest za dużo.

  9. Basia
    27 stycznia, 2019, 8:57 pm

    Mając gotowe pure z dyni ile wagowo go dodać?

    1. Beata Królikiewicz
      28 stycznia, 2019, 7:54 am

      Jakieś 350 g.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)