Bułeczki z malinami. Bułeczki drożdżowe z owocami

Bardzo dobre drożdżówki, bułeczki z malinami. Puszyste i lekkie. Uwielbiam drożdżowe ciasta za smak i najlepszy na świecie, maślany zapach. Te drożdżówki z malinami ostro stanęły do konkurencji z moimi ulubionymi jagodziankami. Nie wiem, które lepsze:) A do wnętrza każdej bułeczki można dołożyć kostkę białej czekolady. Albo płatki migdałów, by chrupnęły urozmaicając smak i fakturę. Bułeczki z malinami, białą czekoladą i płatkami migdałów – brzmi cudnie, prawda? 🙂

Ciasto drożdżowe na bułeczki należy wyrabiać możliwie długo. Zdarza mi się nie przywiązywać do tego wagi, z lenistwa, rzecz jasna. I  tak wychodzi jak trzeba. Ważne, by ciasto nie było zbyt gęste. Jeśli damy  dużo mąki, będzie się mniej kleiło, wygodniej zagniatało, ale bułki nie nabiorą puszystości. Nawet jeśli nie udało się mi się zagnieść elastycznej, zgrabnej kuli, zostawiam je w luźniejszej postaci do rośnięcia i dopiero przy samym formowaniu bułek podsypuję więcej mąki.

Wychodzą przepysznie. Bułeczki z malinami – malinianki 🙂

bułeczki z malinami

bułeczki z malinami – składniki (na ok. 20 sztuk) :

– 450 g mąki pszennej
– 30 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
– 200 ml ciepłego, niegorącego mleka
– pół szklanki cukru
– 2 żółtka
– 2 całe jajka
– 80 g stopionego, niegorącego masła

– ok. 40 dag malin
– trzy łyżki cukru
– ew. pokrojone kostki białej czekolady i dwie, trzy łyżki płatków migdałowych
– cukier puder do posypania

bułeczki z malinami – przepis

Drożdże wymieszać z mlekiem, łyżką mąki oraz łyżką cukru, odstawić do podrośnięcia.
Po piętnastu, dwudziestu minutach, kiedy zwiększą objętość, dodać je do pozostałej mąki razem z jajkami i cukrem. Suszone drożdże należy dodawać bezpośrednio do mąki bez rozpuszczania ich w mleku.
Ręką lub mikserem z końcówkami “haki” zagniatać ciasto przez ok. 10 – 15 minut. Pod koniec wlewać partiami stopione masło i wyrabiać jeszcze pięć minut.
Odstawić pod przykryciem z folii spożywczej lub ściereczki na godzinę, półtorej aż podwoi swoją objętość. W chłodniejsze dni można postawić miskę w słabo nagrzanym piekarniku.
Kiedy ciasto wyrośnie, ułożyć je na podsypanym mocno mąką blacie i ręką spłaszczyć na grubość ok. 2 centymetrów.
Niedużą szklanką wycinać z ciasta kółka.
Na każdym układać po kilka malin i łyżeczce cukru oraz ewentualnie kawałeczki białej czekolady i trochę migdałowych płatków. Bułeczki zlepiać i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zlepieniem do dołu.
Odstawić pod przykryciem ze ściereczki do podrośnięcia na 20- 40 minut.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
Wstawić bułeczki do całkowicie nagrzanego piekarnika. Piec ok. 15 minut do lekkiego zrumienienia ciasta.
Wyjąć z pieca i oprószyć wierzch bułeczek cukrem-pudrem.

bułeczki z malinami

 

bułeczki z malinami

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

Zapisz



  1. Izaa
    1 września, 2016, 6:37 am

    apetyczne drożdżóweczki

  2. Lena
    1 września, 2016, 6:54 am

    też jak je robiłam nazwalam je maliniankami 😉

  3. Cotakpachnie
    1 września, 2016, 7:05 am

    piękne i bardzo apetyczne 🙂

  4. nieperfekcyjna Monika
    1 września, 2016, 7:12 am

    wyglądają pysznie!
    nieperfekcyjna-panienka.blogspot.com

  5. Asa_6niebo
    1 września, 2016, 9:35 am

    pięknie wyszły, takie okrąglutkie i rumiane

  6. Poproszę Dokładkę
    3 września, 2016, 6:01 am

    jakie okrągłe i zgrabne! no i muszą być przepyszne!

  7. Renata
    3 września, 2016, 8:32 pm

    wyglądają na naprawdę puszyste! 😉

  8. Klaudia
    24 marca, 2020, 1:09 pm

    Dziś robiłam, wyszły cudne ? Tylko z truskawkami, jabłkami i jagodami ?

  9. Magda
    15 czerwca, 2020, 6:34 am

    Dzień dobry, czy te bułeczki mozna zamrozić?

    1. Beata Królikiewicz
      16 czerwca, 2020, 7:27 am

      tak.

  10. Dominika
    17 września, 2020, 7:52 pm

    Wyszły idealne! Puszyste i mięciutkie. Najlepsze jeszcz na ciepło ❤ ja zrobiłam część z malinami a część z czekoladą (po kostce do każdej bułeczki) ? Pycha!

  11. Natalia
    19 stycznia, 2021, 12:48 pm

    Dzień dobry.
    Czy mozna dodać mrożonych owoców zamiast świeżych?

    1. Beata Królikiewicz
      19 stycznia, 2021, 5:12 pm

      Tak, można. Bez rozmrażania.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie