Bardzo łatwe ciasto kokosowe ze śliwkami

Bardzo łatwe ciasto kokosowe, placek na niedzielę i środek tygodnia, do wykonania w bardzo krótkim czasie, bez żadnego wysiłku. Nawet zupełnie niedoświadczony kucharz poradzi sobie z nim w mgnieniu oka i bez robienia większego bałaganu w kuchni. Ciasto ma raczej zwartą, dość wilgotną strukturę, jak to bywa w ciastach z dodatkiem kokosu.
Kto mieszka np. w akademiku uwaga – to ciasto bez użycia miksera. Można spokojnie wymieszać wszystko łyżką. Rzecz jasna – niekoniecznie, posiadacze tych elektrycznych wynalazków i tu śmiało mogą go używać na najniższych obrotach ale możliwie najkrócej, nie należy ciasta ubijać i napowietrzać.

Ten łatwy przepis na ciasto można zmodyfikować i użyć innych owoców lub je pominąć. Nadadzą się ćwiartki obranych jabłek, porzeczki czy brzoskwinie. Połowa porcji wystarczy na dobry, kokosowy placek w małej keksówce. Można piec go również w formie na babkę – to wersja dla zwykłej ilości ciasta.
Z podanego w dalszej części posta przepisu wychodzi wyższe i większe ciasto, piekłam je z połowy podanych składników w malutkiej i płaskiej brytfannie.
Lepiej, by wszystkie składniki miały jednakową, pokojową temperaturę, jajka i śmietanę dobrze wyjąć z lodówki na na dwie godziny przed pieczeniem, zmniejszy to ryzyko powstania zakalca. Zdarza mi się używać chłodnych składników i się udaje, ale to nie jest pewny sposób:)
Z podobnego powodu dobrze jest wytrzeć lub wysuszyć dobrze śliwki po umyciu.

bardzo łatwe ciasto kokosowe


bardzo łatwe ciasto kokosowe – składniki (na blaszkę ok. 23×28 cm): 

– 2 szklanki mąki  (300g)
– 100 g wiórków kokosowych
– szklanka cukru (220 g)
– 2,5  łyżeczki proszku do pieczenia
– 4 jajka
– 150 g stopionego, ostudzonego masła
– 4 łyżki śmietany lub jogurtu
– kilkanaście śliwek pozbawionych pestek i przekrojonych na połówki

– cukier puder do posypania

bardzo łatwe ciasto kokosowe – przepis

Piekarnik ustawić na 160 stopni. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Mąkę przesiać przez sitko do większej miski, dodać wiórki, cukier i proszek do pieczenia, dobrze wymieszać.
Dodać jajka, stopione masło, śmietanę lub jogurt, wszystko wymieszać krótko łyżką.
Masę wlać do formy, na wierzchu ułożyć skórka do dołu połówki śliwek. Wstawić ciasto do całkowicie nagrzanego piekarnika i piec ok. godzinę. Patyczek od szaszłyka wyjęty z ciasta powinien być suchy, nieoklejony.
Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i oprószyć wierzch przez sitko cukrem pudrem.

 

ciasto kokosowe

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    13 września, 2016, 12:16 pm

    jak ja lubię takie ciasta;)

  2. Kamila
    16 września, 2016, 7:07 am

    Ciacho na dziś! Popołudniu mam zapowiedzianego gościa, a zupełnie brak czasu na zabawę w kuchni;)

  3. Beata Kitty Kwiatoń
    16 września, 2016, 11:30 am

    Wow, bardzo fajny i prosty przepis. Chętnie wypróbuje. 🙂

  4. Ola Jęśko
    1 sierpnia, 2017, 8:54 pm

    Placek wygląda niepozornie, ale jest naprawdę przepyszny, mięsisty i wilgotny, z subtelnym posmakiem kokosu. Koniecznie wpisuję zeszytu z przepisami. Dzieciom także bardzo smakował. Dziękujemy za szybki, prosty i pyszny przepis!

  5. xxxclips.mobi
    17 lipca, 2018, 5:02 pm

    hot maid gets fucked. Two cocks fuck asian chick in close up threesome. Licking sexy asian cunt and getting a blowjob. Black guy fucks this cute asian girl. asian insemination #1 SCENE. Asian is open wide to be face fucked.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)