Sernik z michałkami. Sernik z czekoladą

Bardzo dobry, waniliowy sernik z michałkami, z czekoladową warstwą. Zupełnie prosty w przygotowaniu, jak to sernik. Nie urośnie i nie opadnie. Może trochę popękać, jeśli temperatura pieczenia będzie nieco za wysoka. Komu by to jednak przeszkadzało:)
Będzie bardziej kremowy jeśli użyjemy do jego przygotowania dobrej jakości tłustego sera, dodatkowo ser mascarpone albo przynajmniej śmietankę 36%. W niektórych przepisach dodaje się masło, a czasem mleko w proszku, albo nawet płynne- zwyczajne lub roślinne. Czasem oszczędzam kalorie i pomijam dodatek tłuszczu. Albo dodaję go niewiele. Ubijam wtedy białka jaj i żółtka z cukrem. Dobrze wiedzieć, co zrobić, by sernik nie opadł:) 

Jak zrobić idealny sernik – można nauczyć się na warsztatach,
w Łodzi  – 1 października.

Zupełnie bez pośpiechu i wysiłku, w nowoczesnym, pięknym lofcie wykonamy razem kilka serników, opowiem o ich upodobaniach i każdy uczestnik zostanie sernikowym specjalistą.
Szczegóły zamieściłam na plakacie poniżej. W razie pytań – śmiało należy pisać na adres beata.krolikiewicz@wp.pl.

Z wielką radością czekam na zgłoszenia i spotkanie:)

Póki co,  przepis na łatwy sernik z michałkami i czekoladą 😉

sernik z michałkami
sernik z michałkami

sernik z michałkami – składniki (na formę 24 cm) : 

na spód: 

– 150 g dowolnych herbatników
– 80 g stopionego masła

na masę serową:

– 1 kg białego, tłustego sera trzykrotnie zmielonego lub dobrej jakości tłustego „wiaderkowego”
– 5 jajek
– 250 g sera mascarpone (z braku-zamieniłam na 3/4  szklanki mleka w proszku)
– szklanka cukru (220g)
– 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego
– kilka kropli ekstraktu z wanilii lub środek wyskrobany z przepołowionej, waniliowej laski
– 100 g gorzkiej czekolady
– łyżka kakao
– łyżka masła
– ok. 12 cukierków Michałki, u mnie -ciemne

polewa: 

-60 g gorzkiej czekolady ( pow. 45 % zawartości kakao)
-2- 3 łyżki mleka
– łyżeczka masła
– łyżeczka cukru

do dekoracji – kilka pokrojonych cukierków

sernik z michałkami  – przepis

Herbatniki pokruszyć bardzo drobno przy pomocy malaksera lub w foliowym woreczku np. przy pomocy wałka. Do okruszków dodać stopione masło, wymieszać. Powstałym, mokrym „piaskiem” wykleić dno formy. Formę wstawić do lodówki.
Jajka ubić z cukrem na pianę. Ser, ser mascarpone, cukier i mąkę ziemniaczaną i wanilię, wymieszać krótko mikserem na najmniejszych obrotach, wmieszać jajka. Chodzi o to, by nie ubijać i nie napowietrzyć zbytnio masy. Można również użyć do tego kuchennej rózgi. Połowę masy odlać do innego naczynia.
Piekarnik ustawić na 180 stopni. Uszykować naczynie z wrzącą wodą (żaroodporne, garnek lub płaską formę), które podczas pieczenia ustawi się na dnie piekarnika.
Czekoladę połamać, rozpuścić mieszając z łyżką masła i kakao, w rondelku nad drugim z gotującą się wodą.
Lekko ostudzić (można włożyć na chwilę rondelek do naczynia z zimną wodą).
Czekoladę delikatnie wmieszać łyżką w jedną część masy serowej.
Na dno formy wlać jasną masę i delikatnie ułożyć w niej połowę pokrojonych na połówki lub trzy części michałki. Przy pomocy łyżki wazowej, delikatnie wlać ciemną masę i ułożyć na niej pozostałe cukierki.
Na dnie piekarnika ustawić formę z wrzątkiem. Piekarnik musi być całkowicie nagrzany.

Tortownicę z masą serową ustawić nad naczyniem z wodą, najlepiej na półce-kratce grillowej.
Piec ok. 15 minut po czym zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze ok. godzinę i pięć, dziesięć minut. Gdyby wierzch mocno się rumienił można go luźno przykryć folią aluminiową.
Nie sprawdzać upieczenia patyczkiem.
Pozostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia ciasta, po czym wstawić do lodówki do schłodzenia.

Czekoladę na polewę połamać, włożyć do rondelka, dodać masło, cukier i mleko, mieszać nad drugim rondelkiem z gotującą się wodą do połączenia składników. Przy pomocy łyżeczki lub dekoratora ozdobić wierzch ciasta polewą i ułożyć na nim pokrojone cukierki.

sernik z michałkami

Mówię Wam – Niebo Na Talerzu 🙂

 

Zapisz



  1. Konczi i Szpileczka
    25 sierpnia, 2016, 5:59 am

    Prezentuje się światowo !!! Pycha !

  2. gabrysia
    25 sierpnia, 2016, 6:30 am

    co Ty mówisz, sernik najlepsze ciasto, michałki najlepsze cukierki i to razem połączone to musi być "niebo w gębie" !

  3. Lena
    25 sierpnia, 2016, 7:14 am

    wygląda wspaniale, musi być przepyszny;)

  4. Asa_6niebo
    25 sierpnia, 2016, 8:32 am

    uwielbiam serniki! Twój prezentuje się wyjątkowo okazale, muszę kiedyś zrobić podobny

  5. nieperfekcyjna Monika
    25 sierpnia, 2016, 9:06 am

    Jadłabym 😀
    nieperfekcyjna-panienka.blogspot.com

  6. Angie
    25 sierpnia, 2016, 12:22 pm

    O mamo, zabieram cały<3

  7. Lena
    25 sierpnia, 2016, 1:14 pm

    Pyszny ten sernik! 🙂

  8. Iwona T.
    25 sierpnia, 2016, 5:07 pm

    Wygląda rewelacyjnie, od razu poproszę dwa kawałki 😉 😀

    1. opalanka
      25 sierpnia, 2016, 7:10 pm

      Proszsz:)

  9. Natalie
    26 sierpnia, 2016, 12:46 am
  10. bogusia
    26 sierpnia, 2016, 4:31 pm

    no Beatko, pysznie wyglada i na pewno smakuje niebiansko, powiadzialabym nie nebo na talerzu ale niebo w gebie pozdrowienia Bogusia O.( z Piotrkowa oczywiscie)

    1. opalanka
      26 sierpnia, 2016, 9:40 pm

      Cześć Bogusiu:)

  11. Joanna Ł
    26 sierpnia, 2016, 7:35 pm

    Pysznie i pomysłowo:)

  12. Anonimowy
    29 sierpnia, 2016, 7:57 am

    Sernik rewelacyjny. Co do warsztatów, to czemu tak daleko ode mnie??? Pozdrawiam Ania

  13. Agata Szustakiewicz
    22 października, 2016, 4:47 pm

    Wypróbowuję większość Twoich przepisów, a temu nie mogłam się oprzeć!
    Właśnie jest w piecu, tyle że przez pomyłkę dałam do sera gorzką czekoladę z solą morską, hehe. Myślę jednak, że nawet to mu nie zaszkodzi…

    1. opalanka
      23 października, 2016, 9:22 am

      Nie zaszkodzi. Daj znać jak poszło:)

  14. Agata Szustakiewicz
    5 listopada, 2016, 9:50 am

    Poszło fenomenalnie 🙂 Sernik zrobił furorę i nawet czekolada z solą mu nie zaszkodziła.
    Wyszedł przepyszny i zniknął w jeden dzień. Trafia na listę moich ulubionych przepisów i dzisiaj piekę go ponownie.

    1. opalanka
      5 listopada, 2016, 10:06 am

      🙂 pozdrowionka:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)