Domowe lody malinowe. Jak układać rzeczy w lodówce?

Ochota na domowe lody malinowe nie jest zależna od pogody, prawda? Zwłaszcza, że nie ma teraz dużych różnic temperatur, na które wrażliwe są niektóre gardła. Dobry czas na lody jest wtedy gdy nie ma upałów! 🙂
I tak kiedy jestgorąco myślę o tym, by zamknąć się w lodówce. Znacie to na pewno.
Zazdroszczę oszronionym butelkom wody mineralnej, wykorzystuję przepisy na chłodniki , serniki na zimnolodykawę mrożoną.

A teraz moja zamrażarka zapełnia się pudełkami owoców, które z radością wyciągnę za dwa, trzy miesiące do porannej owsianki, jagodników, ciast,drożdżówek i lodów właśnie.   Ponieważ z wiadomych powodów dużo gotuję, przechowuję i mrożę, miewam problemy z właściwym upakowaniem rzeczy w lodówce. Najczęściej niespecjalnie
zastanawiam się nad ich lokalizacją, upycham gdzie się da. Niedobrze. Teraz układam od nowa, bo testuję chłodziarko – zamrażarkę Amica FK3336.3DFCXAA.
Może uda mi się zachować tam jako taki porządek przynajmniej przez jakiś czas 🙂

Kilka wskazówek o przechowywaniu rzeczy w lodówce: 

1.
Optymalna temperatura w chłodziarce to ok. 5 stopni. W zamrażarce- -15 –
18. Można sprawdzać termometrem. Przy wyświetlaczu na zewnątrz wiadomo –
jest łatwiej.
Moja Amica ma wygodny, zewnętrzny, sensorowy panel dzięki któremu temperaturę mam stale pod kontrolą.

2.
Lepiej nie wkładać do lodówki pomidorów, bananów, ogórków i avocado,
chyba, że są bardzo dojrzałe i chodzi o zatrzymanie tego procesu. Tracą
aromat i tam szybciej się psują. Dobrze kupować ich tyle, ile zjada się
na bieżąco.
Szczypiorek i sałata w lodówce- tak, bez zawijania w folię. Tak skrępowane wydzielają szkodliwe azotyny.
Nie chowamy tu oliwy z oliwek i miodu. Kuchenne, zamknięte, ciemne szafki
to dla nich lepsze miejsce, podobnie jak dla czosnku i cebuli, które
lubią w lodówce kiełkować. Jajka, warzywa i owoce należy wkładać
do lodówki bez wcześniejszego ich mycia. Woda przyspiesza rozwój
bakterii i rzeczy szybciej się psują. Po otwarciu puszki z jakimś
produktem, niewykorzystaną  zawartość należy przełożyć od razu do
zamkniętych, szklanych pojemników. Pod wpływem powietrza metal tworzy
rozmaite tlenki, one wchodzą w reakcję z żywnością, niedobrze. Przełóż
do szkła.

3.
Na najwyższej półce chłodziarki zazwyczaj jest najcieplej. Na dole –
najzimniej. Na górze trzymamy dżemy, napoczęte słoiki, zamknięte serki,
śmietanę itp. Bliżej dołu – mięso, wędliny i sery.

Lodówka Amica posiada technologię No Frost, dzięki temu
temperatura na wszystkich półkach jest taka sama i nie ma potrzeby
odszraniania.  Zdejmuje mi to z głowy problem – gdzie położyć serek a
gdzie jajko i nie trzeba co jakiś czas przeprowadzać wielkiej akcji
“rozmrażanie”. Baaardzo duża wygoda.
Niektóre modele lodówek posiadają pojemnik Chill Zone, gdzie temperatura jest niższa niż w innych miejscach. Super.

 

I jeszcze suwak, którym w zależności od potrzeby reguluje się wilgoć. Tam teraz wkładam zapakowane mięso, ryby i rzeczy które szybciej się psują.

Z ciekawostek – przydaje się funkcja “wakacje”.

Po opróżnieniu lodówki ustala się temperatura 12 stopni i po powrocie
do domu nie ma niemiłego zapachu a oszczędność energii – oczywista. Ten model ją ma.

4.
Ciepłe garnki i naczynia podniosą temperaturę wnętrza chłodziarki.
Trzeba cierpliwie czekać aż ostygną i zawsze trzymać je pod przykryciem.
Ciasta z kremem chować zawsze pod kloszem, nie chcemy zapachu kiełbasy w
torcie. Zresztą i kiełbasę dobrze jest zamykać w szklanym lub
plastikowym pojemniku.

5. Jak mrozić mięso, warzywa i owoce? 


Najlepiej używać specjalnych tacek, pojemników i woreczków do zamrażania.

Przed zamrożeniem mięso dobrze jest najpierw schłodzić w lodówce. Gwałtowne zamrożenie niszczy jego włókna. Podobnie z rozmrażaniem. Lepiej nie rozmrażać w gorącej wodzie.
Niech dzieje się to się na kuchennym blacie lub w pojemniku w lodówce. Surowe mięso mielone trzymajmy w zamrażarce do 3 miesięcy, drób i
dziczyznę – 6,  a wołowinę do 12 miesięcy.  Przetworzone, gotowe dania
(bez śmietany, jogurtu i majonezu), chleb w kawałkach lub kromkach – do 3
miesięcy. Warzywa, owoce i zioła – 3- 12 miesięcy. Większa niż
standardowa szuflada w lodówce Amica przydaje się by pomieścić maszynę do
lodów, dużą miskę z lodami albo tort lodowy.

Przepis na domowe lody malinowe

Niekoniecznie trzeba mieć maszynę do lodów. Wystarczy mikser, trzepaczka lub łyżka. Chodzi o to, by podczas zamrażania, w masie lodowej nie wytworzyły się ostre kryształki. Powodują one, że konsystencja lodów jest mniej gładka i przyjemna dla języka i podniebienia. Dlatego w pierwszych dwóch godzinach mrożenia mieszam lody
co pół godziny. Zdarza mi się zapomnieć i okazuje się wtedy, że mimo mniej kremowej tekstury lody znikają z lodówki bo i tak smakują lepiej, niż wiele sklepowych produktów.


W przypadku użycia malin, trzeba ustalić, czy przeszkadzają nam pesteczki owoców. Jeśli nie, wystarczy je zblendować. Jeśli tak – owoce podgrzewamy krótko z cukrem i przecieramy przez metalowe sitko.
Mnie przeszkadzają – przecieram.
Domowe lody nie mają przemysłowych spulchniaczy, które powodują, że ich konsystencja po wyjęciu z zamrażarki jest od razu dobra do jedzenia. Domowe lody trzeba pozostawić na kuchennym blacie na jakiś czas (ok. 15 –
20 minut) by miały możliwość lekko rozluźnić zwartą teksturę.

Zamiast malin można użyć truskawek, jagód czy brzoskwiń. Lepiej podgrzać je z cukrem i zmiksować. Część owoców dla urozmaicenia zostawić w całości.

domowe lody malinowe – składniki ( na ok. 1,2 l lodów) : 

– ok. 40 dag malin
– 400 ml jogurtu greckiego
– 200 ml śmietanki
– 5 łyżek cukru

Maliny włożyć do niedużego rondla, wsypać połowę cukru i podgrzewać krótko aż
maliny zmiękną. Przy pomocy łyżki lub drewnianej pałki przetrzeć przez metalowe sitko, by oddzielić sok i miąższ owoców od pestek.
Jogurt ubić krótko łopatkami miksera. Chodzi o lekkie napuszenie.
Śmietankę ubić w osobnym naczyniu, kiedy zacznie sztywnieć, dodawać po łyżce pozostały cukier.
Śmietankę przełożyć porcjami do jogurtu, delikatnie mieszając, na końcu wlać cienką strużką maliny razem z sokiem.

Przykryte naczynie z masą umieścić w zamrażarce. Przez pierwsze dwie godziny, co pół godziny mocno wymieszać masę łyżką lub mikserem. Jeśli mamy maszynę, ona wykonuje tę czynność.

Lody są gotowe po 5-6 godzinach mrożenia i nadają się do spożycia w ciągu tygodnia.
Przed podaniem należy je postawić w pokojowej temperaturze w pojemniku na 15 –
20 minut, czasem więcej, by rozluźniły konsystencję.

lody malinowe

przepis na domowe lody malinowe sponsoruje  firma Amica

Zapisz



  1. Amber
    13 sierpnia, 2016, 7:33 am

    Lody wyśmienite!
    Natomiast tekst o lodówce bardzo przydatny. Mam wszystkie funkcje lodówki, o których wspomniałaś, tylko nie zawsze układam w niej wszystko prawidłowo…

  2. Olga Pi
    13 sierpnia, 2016, 10:10 am

    Ciekawy post:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie