Ciasto z wiśniami. Łatwy i szybki placek z owocami i kruszonką

Ciasto z wiśniami, które można je wykonać na chwilę przed przybyciem gości.
Mnie zdarzyło się wczoraj w czasie, kiedy goście już przyszli i rozpoczęło się szykowanie kawy i herbaty.
Nie żeby był to jakiś wybitny wypiek zapierający dech w piersiach, no zwykłe ciasto z wiśniami. Porządny, babciny placek do kawy czy mleka.
Składniki ciasta trzeba zmieszać. Łyżką lub mikserem, jak kto woli. Bez ubijania i ucierania.
Użyłam drylowanych wiśni, ale bardzo dobrze sprawdzą się brzoskwinie, jagody, jabłka, porzeczki czy agrest. Owoce mogą być mrożone, nie należy ich rozmrażać przed ułożeniem na cieście.
Dobrze, by wszystkie składniki miały jednakową temperaturę, jajka i śmietanę należy wcześniej wyjąć z lodówki.
Kusi by dodać jak najwięcej owoców. Nadmiar soku czasem lubi tworzyć zakalec, z rozwagą zatem:)

Ciasto z wiśniami, łatwy i szybki placek z owocami i kruszonką.

ciasto z wiśniami

 

ciasto z wiśniami

składniki (na blaszkę ok. 21x 26 cm) : 

–  3 szklanki mąki
– 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3/4 szklanki roztopionego i ostudzonego masła lub oleju
– szklanka cukru
– 5-6 łyżek śmietany (18 %)
– 4 jajka
– ok. 30-40 dag pozbawionych pestek wiśni lub inne owoce (np. śliwki czy brzoskwinie) ułożone skórką do dołu

na kruszonkę: 

pół kostki masła, mniej więcej tyle samo ile zajęło masło – mąki i cukru. Zagnieść wszystko palcami tworząc okruchy.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik ustawić na 170 stopni.
Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia.
Dodać pozostałe składniki i wymieszać wszystko na gładką masę. Gdyby była bardzo gęsta – dodać więcej śmietany
Przełożyć do formy, na wierzchu ułożyć owoce i całość posypać kruszonką.
Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika.
Piec ok. 50 minut. Patyczek od szaszłyka wyjęty z ciasta nie powinien być oklejony ciastem. Nie należy jednak piec ciasta zbyt długo, wysusza się i staje się mniej miękkie.
Wyjąć z piekarnika. Kroić po ostygnięciu.

ciasto z wiśniami

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    15 lipca, 2016, 8:30 am

    cudowne ciasto na weekend:)

  2. Edyta H.
    15 lipca, 2016, 2:41 pm

    Takie ciasta to ja lubię, ciach mach i gotowe 🙂

  3. kociolek-pysznosci
    15 lipca, 2016, 7:33 pm

    super ciasto, uwielbiam takie i często robię z przeróżnymi owocami.

  4. Amber
    15 lipca, 2016, 10:59 pm

    Pysznie brzmi! A podane wspaniale.

  5. Małgorzata Ćwiklińska
    16 lipca, 2016, 7:51 pm

    Lubie proste wypieki!

  6. Anonimowy
    2 sierpnia, 2016, 4:34 pm

    A czy mozna zamienic smietane na jogurt naturalny grecki?

    1. opalanka
      2 sierpnia, 2016, 5:09 pm

      Tak.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)