Mizeria. Jak się robi mizerię?

Co dom to obyczaj i mizeria w nim przygotowana jest innym sposobem. O przepis na mizerię, pytało mnie wczoraj młode dziewczę, zatem daję, jest potrzeba. Doświadczone gospodynie prosi się o podpowiedzi w komentarzach:)
Niektórzy lubią chrupiące, jędrne ogórki w grubych plastrach. Od razu po pokrojeniu zalewają je śmietaną i gotowe. Inni kroją je cieniuśko, zasypują solą i kiedy puszczą sok, odlewają jego nadmiar. Ogórki po piętnastu minutach w zasoleniu stają się wiotkie i miękkie.

Rodzina ze strony mamy, daje do ogórków śmietanę z dodatkiem soli i już.
Przepis na mizerię babci (ze strony taty), to śmietana z dodatkiem łyżeczki cukru, szczyptą soli i łyżeczką octu.
Ten smak lubimy i w naszym domu, uznajemy, że to dla nas najlepsza mizeria. I już wiadomo, kto miał decydujący wpływ na kulinarne gusta rodziny 🙂
A jak jest u Was? Jak się robi mizerię? Ogórki są kwaśno-słone czy kwaśno-słodkie?
Dla mniejszej kaloryczności często mieszam śmietanę pół na pół z jogurtem. Najpyszniej smakuje z samą śmietaną.

mizeria

 

składniki ( na 4 porcje) : 

– 2 ogórki
– 200 ml śmietany (12-18 lub więcej procent tłuszczu)
– duża szczypta soli (mniej niż 1/4 łyżeczki)
do wyboru wedle uznania:
– łyżeczka cukru
– łyżeczka octu winnego
– łyżeczka siekanego koperku
– świeżo zmielony pieprz

Ogórki obrać ze skórki. Pokroić na cienkie plasterki.i przełożyć do miski lub innego naczynia w którym wygodnie będzie je mieszać. Osolić, wymieszać i odstawić na 15 minut.
Osobno wymieszać śmietanę z łyżeczką cukru i octu.
Odlać większość soku który puściły ogórki.
Śmietanę wlać do naczynia z ogórkami, wymieszać.
Posypać koperkiem i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.

mizeria

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Lena
    1 czerwca, 2016, 9:44 am

    u mnie robi się dokładnie tak samo:)

  2. Jaga A
    2 czerwca, 2016, 1:34 pm

    Odrobinkę solę pokrojone ogórki. Jak puszczą wodę dodaję jogurt naturalny z odrobiną kwasku cytrynowego i łyżeczką cukru.

  3. Anonimowy
    4 czerwca, 2016, 7:59 am

    U mnie inna wersja. Moja rodzinka woli wyraźniejszy smak. Trę ogórki na dużych oczkach (ze względu na małe dzieci), dodaję sos Knorr do mizerii, warzywko, pieprz, cukier i śmietanę. Pychotka:-)

  4. Kamila
    5 czerwca, 2016, 5:43 pm

    Moja mama do ogórków dodaje śmietanę , sól, pieprz i odrobinę kwasu mlekowego (o dokładne proporcję muszę dopytać).
    Polecam Ci surówkę z ogórków krojonych w plastry + sól+ słodka papryka+ wyciśnięty ząbek czosnku+ delikatnie skropić oliwą. To w sezonie nasz zamiennik mizerii 😉

  5. funkia
    8 czerwca, 2016, 12:52 pm

    uwielbiam mizerię- zwłaszcza w ciepłe dni, taką zimniutką z lodówki 🙂

  6. Malgosia
    23 lipca, 2016, 6:22 pm

    Soli, pieprzu, cukru, cytryny, smietany i zawsze pokrojona drobno cebula ewentualnie koperek lub szczypiorek. Wariant: rzodkiewki w plasterkach i dymka. Jestem z opolskiego. Smacznego:)

  7. Anonimowy
    18 października, 2016, 1:45 pm

    zdecydowanie popieram Twoją wersję smaku ale polecam spróbować octu jabłkowego, jest delikatniejszy i świetnie współgra ze świeżością ogórka. Pycha 🙂

  8. sylwia
    13 lipca, 2019, 8:36 am

    Dziękuję za zwrocenie mi smaku mizerii mojej babci

    1. Beata Królikiewicz
      13 lipca, 2019, 4:50 pm

      O jak się cieszę:)

  9. Justyna
    18 lipca, 2019, 4:06 pm

    zrobiłam. Smakuję. Bardzo dziękuję.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)