Mizeria. Jak się robi mizerię?
Co dom to obyczaj i mizeria w nim przygotowana jest innym sposobem. O przepis na mizerię, pytało mnie wczoraj młode dziewczę, zatem daję, jest potrzeba. Doświadczone gospodynie prosi się o podpowiedzi w komentarzach:)
Niektórzy lubią chrupiące, jędrne ogórki w grubych plastrach. Od razu po pokrojeniu zalewają je śmietaną i gotowe. Inni kroją je cieniuśko, zasypują solą i kiedy puszczą sok, odlewają jego nadmiar. Ogórki po piętnastu minutach w zasoleniu stają się wiotkie i miękkie.
Rodzina ze strony mamy, daje do ogórków śmietanę z dodatkiem soli i już.
Przepis na mizerię babci (ze strony taty), to śmietana z dodatkiem łyżeczki cukru, szczyptą soli i łyżeczką octu.
Ten smak lubimy i w naszym domu, uznajemy, że to dla nas najlepsza mizeria. I już wiadomo, kto miał decydujący wpływ na kulinarne gusta rodziny 🙂
A jak jest u Was? Jak się robi mizerię? Ogórki są kwaśno-słone czy kwaśno-słodkie?
Dla mniejszej kaloryczności często mieszam śmietanę pół na pół z jogurtem. Najpyszniej smakuje z samą śmietaną.
składniki ( na 4 porcje) :
– 2 ogórki
– 200 ml śmietany (12-18 lub więcej procent tłuszczu)
– duża szczypta soli (mniej niż 1/4 łyżeczki)
do wyboru wedle uznania:
– łyżeczka cukru
– łyżeczka octu winnego
– łyżeczka siekanego koperku
– świeżo zmielony pieprz
Ogórki obrać ze skórki. Pokroić na cienkie plasterki.i przełożyć do miski lub innego naczynia w którym wygodnie będzie je mieszać. Osolić, wymieszać i odstawić na 15 minut.
Osobno wymieszać śmietanę z łyżeczką cukru i octu.
Odlać większość soku który puściły ogórki.
Śmietanę wlać do naczynia z ogórkami, wymieszać.
Posypać koperkiem i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
u mnie robi się dokładnie tak samo:)
Odrobinkę solę pokrojone ogórki. Jak puszczą wodę dodaję jogurt naturalny z odrobiną kwasku cytrynowego i łyżeczką cukru.
U mnie inna wersja. Moja rodzinka woli wyraźniejszy smak. Trę ogórki na dużych oczkach (ze względu na małe dzieci), dodaję sos Knorr do mizerii, warzywko, pieprz, cukier i śmietanę. Pychotka:-)
Moja mama do ogórków dodaje śmietanę , sól, pieprz i odrobinę kwasu mlekowego (o dokładne proporcję muszę dopytać).
Polecam Ci surówkę z ogórków krojonych w plastry + sól+ słodka papryka+ wyciśnięty ząbek czosnku+ delikatnie skropić oliwą. To w sezonie nasz zamiennik mizerii 😉
uwielbiam mizerię- zwłaszcza w ciepłe dni, taką zimniutką z lodówki 🙂
Soli, pieprzu, cukru, cytryny, smietany i zawsze pokrojona drobno cebula ewentualnie koperek lub szczypiorek. Wariant: rzodkiewki w plasterkach i dymka. Jestem z opolskiego. Smacznego:)
zdecydowanie popieram Twoją wersję smaku ale polecam spróbować octu jabłkowego, jest delikatniejszy i świetnie współgra ze świeżością ogórka. Pycha 🙂
Dziękuję za zwrocenie mi smaku mizerii mojej babci
O jak się cieszę:)
zrobiłam. Smakuję. Bardzo dziękuję.